hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) A21 假日晚上往機場、港珠澳班次供不應求 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] A21 假日晚上往機場、港珠澳班次供不應求

12Lane 發表於 2023-8-15 17:44 來自手機 | 顯示全部樓層

sunhoo 發表於 2023-8-15 16:48
我試過星期六在海麗向等A21嘅乘客sell A23,咁岩佢地的確由四小龍行過來,我就話A21上游係旺區一定會爆,而 ...

係後面真係有加班佢先話你聽姐,如果冇嘅你會唔會停低比人媽叉?
快快手取消兩條垃圾A線比番車落A21最實際。
天空之神 發表於 2023-8-15 17:54 | 顯示全部樓層
既然開左就無計 A23/A25 合併
海逸開,經啟德 慈雲山 樂富 石硤尾 深水埗 美孚
60 分一班,反正都係倒車

比返 2-3 架車 A21 或者開 A21X
旺角上西橋 ,荔灣交匯處上青葵公路
先 HZMB 後 T1

.
sunhoo 發表於 2023-8-15 17:55 | 顯示全部樓層
kwn1029 發表於 2023-8-15 16:56
我覺得如果係四小龍既 A21 客去 A23,佢既行法某程度上係合理替代品黎既,但海麗邨要去荔枝角站就相對真 ...

做得公共交通呢行,如果無辦法比到乘客信心,長期落去乘客係會連ETA都懶得睇,唔再睬你。如果准乘客係你嘅死忠粉,會去揾你嘅替代服務,都算好彩。最怕就係乘客流失左去競爭對手果度。B8加密之前在太和日常飛站,我就話係咁嘅局面,好彩城巴後來加密B8,唔使再流失生意。

不過我就覺得城巴加密A21難度大過加密B綫囖。在有官方嘅好消息前,我都會建議旺角打後嘅乘客唔使再等A21。如果班次總數完全無得加,最後唯一有助恢復乘客信心嘅方法就係將中載車入表。
任何變動都會破壞得來不易的生態平衡
sunhoo 發表於 2023-8-15 17:57 | 顯示全部樓層

Peter03145212 發表於 2023-8-15 17:16
不如你試吓由四小龍其中一個屋苑行去長沙灣道睇吓要幾耐?

搞清楚邏輯先。咩前提之下先行過去?唔係話無腦行過去。
tkglobe 發表於 2023-8-15 17:57 來自手機 | 顯示全部樓層
Peter03145212 發表於 2023-8-15 17:36
咁好明顯由四小龍去機場最方便係坐a21,仲得閒行咁耐去坐a23,唔係好明有人向海麗sell a23做乜
...

好彩嗰幾條友冇聽佢講,如果唔係真係俾佢老點行20幾分鐘仲要唔知等幾耐車,俾我實媽叉到佢上天花板,喺呢度講嘢已經亂來,喺條街仲要亂咁點人
tkglobe 發表於 2023-8-15 17:58 來自手機 | 顯示全部樓層
sunhoo 發表於 2023-8-15 17:57
搞清楚邏輯先。咩前提之下先行過去?唔係話無腦行過去。

淨係叫人行20幾分鐘出去已經唔合邏輯啦,仲講乜鬼其他嘢
brianso198 發表於 2023-8-15 18:00 來自手機 | 顯示全部樓層

海麗上唔到A21?就算唔的士見都拖個喼去最近地鐵站,咩A23從來唔會係方法
brianso198 發表於 2023-8-15 18:01 來自手機 | 顯示全部樓層
Mercer 發表於 2023-8-15 17:21
A25 根本要好似260X 果啲咁油麻地轉返去佐敦上路算數, A21 有站佢就要有站

啱㗎,不過又會有人話嫌慢
Peter03145212 發表於 2023-8-15 18:03 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2023-8-15 18:00
海麗上唔到A21?就算唔的士見都拖個喼去最近地鐵站,咩A23從來唔會係方法

咪係,就算上唔到A21,拖住個篋行去最近嘅南昌站去青衣轉機場快綫已經搞掂,根本就唔關A23事
sunhoo 發表於 2023-8-15 18:04 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2023-8-15 17:44
係後面真係有加班佢先話你聽姐,如果冇嘅你會唔會停低比人媽叉?
快快手取消兩條垃圾A線比番車落A21最實 ...

想起香旺小巴綫主同司機話,唔好呃乘客話好快有車來啊