hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 屯門區議會交委會主席透露輕鐵506P開辦消息 ...
開啟左側

屯門區議會交委會主席透露輕鐵506P開辦消息

20160424 發表於 2023-8-31 23:26 | 顯示全部樓層

杯渡站方便過市中心站入商場,又唔駛行樓梯,希望多啲班次同路線常駐屯門至杯渡呢一段啦
he_01 發表於 2023-8-31 23:52 來自手機 | 顯示全部樓層
20160424 發表於 2023-8-31 23:26
杯渡站方便過市中心站入商場,又唔駛行樓梯,希望多啲班次同路線常駐屯門至杯渡呢一段啦 ...

最大限制係東北支線喺兆康調唔到頭
eric7300 發表於 2023-9-1 01:02 | 顯示全部樓層
he_01 發表於 2023-8-31 23:52
最大限制係東北支線喺兆康調唔到頭

其實個波口嘅Point motor係廢咗,依家係要有個人企定定喺到撬波口落埋Scotch block同埋鉗實個波口,除非短期內整返好,如果唔係真係唔駛諗全日。
最重要係... 其實唔夠人、車行全日囉。

rheneaschoi 發表於 2023-9-1 01:31 | 顯示全部樓層

其實506以前本身就係用輕鐵行,點解杯渡路架空路軌工程完成之後會突然唔夠車?原本行506嘅列車去咗邊?
2076 發表於 2023-9-1 03:07 | 顯示全部樓層
20160424 發表於 2023-8-31 23:26
杯渡站方便過市中心站入商場,又唔駛行樓梯,希望多啲班次同路線常駐屯門至杯渡呢一段啦 ...

506P 去杯渡走線做全日唔係問題,本身 506 鐵巴都要過橋上車,屯門站轉屯馬就更加係輕鐵方便。
問題係回程往屯門碼頭方向,506 巴士落車站位實在方便過輕鐵好多,變相好難做到全日。

如果拎 614P 成條改做 506P,靠 507 同 614 又疏唔疏導到豐景園一帶的客量?

抗議962B重組
還我962全日服務
he_01 發表於 2023-9-1 08:08 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-9-1 03:07
506P 去杯渡走線做全日唔係問題,本身 506 鐵巴都要過橋上車,屯門站轉屯馬就更加係輕鐵方便。
問題係回 ...

除非614加班
而家杯渡日間南行如果超過10分鐘先有車埋站 上客已經好擠迫
2076 發表於 2023-9-1 09:28 | 顯示全部樓層

he_01 發表於 2023-9-1 08:08
除非614加班
而家杯渡日間南行如果超過10分鐘先有車埋站 上客已經好擠迫

614 加班其實就應該要做的事,而家港鐵的方針都變左做諗計慳巴士資源做 K54,寧願開輕鐵做 506P。

615 斬短去到屯門西北就止步,減到 25-30 分鐘一班,拎返 3 部單卡去幫 614 加班係應該可以做到的,反正 614 加班,藍地段 615 唔駛咁密。不過問題就變左龍門一帶,506P / 615P / 610 夠唔夠密車。

諗到輕鐵系統要搞都幾麻煩,不過未來輕鐵 1 個司機可以載幾百個客,同樣客量要 5 部巴士先做得到,在現時人工成本同請人難度高企的情況下,506P 都可能係可以幫手解決問題的方法。
抗議962B重組
還我962全日服務
s20131417 發表於 2023-9-1 14:28 | 顯示全部樓層
rheneaschoi 發表於 2023-8-31 15:14
剛宣佈了聽日停課,可能要延遲開辦

如無意外,開辦日期或會改為9月4日
大家再等一下啦
人家盲目追首航,小弟靜待小確幸的到來~
hoi_him 發表於 2023-9-3 20:25 來自手機 | 顯示全部樓層
rheneaschoi 發表於 2023-9-1 01:31
其實506以前本身就係用輕鐵行,點解杯渡路架空路軌工程完成之後會突然唔夠車?原本行506嘅列車去咗邊?
...

天水圍北?
T-LRT迷 發表於 2023-9-3 21:35 | 顯示全部樓層

當年起西鐵順手起埋天水圍北同東南支線,

加成11個站, 但係田二少一架新輕鐵都唔買, 你都咪話佢唔好嘢
時間能磨掉熱忱