hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 李慧琼:爭取降低跨境(羅湖&落馬洲)交通費 ...
開啟左側

李慧琼:爭取降低跨境(羅湖&落馬洲)交通費

Toz 發表於 2023-10-16 23:01 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2023-10-15 20:28
搶客?定價太平畀啲客玩死就真
假如B線本身就非常好賺,九巴駛乜不斷改B1,改完大馬路行車方向又加元 ...

按你既邏輯,74X 307分N條線出黎,應該無得賺啦,係咪?

51 53死都唔拆線,一直好好搵啦,係咪?

有無可能, 改線同加開短棍既原因, 就係要用相同既車數走多兩轉?唔夠客的話改條毛,你唔見53開短棍?

你只需要回答一個問題,B線加班車多唔多?

eternalflame 發表於 2023-10-17 06:48 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2023-10-16 22:55
所以宜家係咪討論緊對八九十年代買左羅湖飛既人回水?

你唔好遊花園。

2000年代初羅湖站改成西班牙式月台設計
擴建通往離境大堂通道
擴建售票大堂等嘅錢又邊度黎?
係咪需要本地乘客幫忙埋單?

eternalflame 發表於 2023-10-17 06:51 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2023-10-16 22:58
我唔需要FF。有無你自己心知。

你話港鐵成本高居然係拎八九十年代賣飛成本高去講,即係你根本搵唔到更可 ...

不要自作多情去做夢……
原來以前嘅野唔係真實,定係你個份self ego已經將時空同事實扭曲到為討論而討論呢?
你俾到證據/reference真係有巴士規劃入北都/口岸未?

jpoon 發表於 2023-10-18 23:08 | 顯示全部樓層

Toz 發表於 2023-10-16 22:50
FAM機制下只要過境客流少一半,本地車費一樣受影響,影響可以比減價更大,如果你唔係講緊FAM,我唔知你回 ...

1. 港鐵跌一半客係你講,唔係我講,同埋我質疑你話跌一半嘅理據2. 就算皇崗過關方便,7號綫覆蓋範圍同1號綫、4號綫10號綫都唔同啦,去嘅目的地唔同,用嘅口岸都會唔同囉,皇崗唔可能完全取代到福田嘅功能。例如我去會展中心,搭去落馬洲站點都方便過皇崗口岸搭去福民轉4號綫,搭10號綫福民站轉車又行得遠,轉11號綫又係10轉11方便過7轉11,轉14更加係要搭10轉啦
3. 皇崗而家都只係做跑狗,唔見得未來政府會開放畀非專
http://jpoon9394.blogspot.com/
MrLau 發表於 2023-10-20 20:44 | 顯示全部樓層
FAM應該改革,或推翻並另立新票價機制,以行車距離為基礎,範圍內票價收指定價錢,隨着越來越多路線啟用,網絡日趨完善,要理順票價,避免"短貴長平"。
票價調整機制按通貨膨脹、公司收益(票價以外的利潤用作補貼票價)、政府補貼,物業、廣告等非票價收益及政府補貼可降低票價壓力。
Toz 發表於 2023-10-21 10:05 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2023-10-17 06:51
不要自作多情去做夢……
原來以前嘅野唔係真實,定係你個份self ego已經將時空同事實扭曲到為討論而討論 ...

以前要人手賣飛宜家洗唔洗?你仲敢問以前既野係咪真實?宜家個提議唔通係坐時光機去返三十年前減價?

一話宜家仲要人手賣飛?拿唔好話售票機賣單程票成本高呀,單程票本來就比八達通貴,所有站都係咁。

我仲以為你有乜野內幕料。

Toz 發表於 2023-10-21 10:16 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2023-10-18 23:08
1. 港鐵跌一半客係你講,唔係我講,同埋我質疑你話跌一半嘅理據2. 就算皇崗過關方便,7號綫覆蓋範圍同1號 ...

你係咪支持緊我跌一半客既推論?你講既野,一樣適用於今日既羅湖同落馬洲。

落馬洲同羅湖鐵轉鐵要行幾遠你係咪唔知?而皇崗將來由巴士落車到過關到7號線上車,都未必夠尖沙咀到尖東遠,甚至可能比中環站到香港站短。即係皇崗口岸過關, 起碼等於少轉一兩次車, 或坐少幾個站。
如果落馬洲同羅湖仲要貴一兩倍,你估下有幾多客真係經羅馬同落馬洲會有明顯優勢?

皇崗之前得皇巴同跑狗原因好簡單,就係兩地兩檢,兩邊關口距離超過一公里,中間行人亦無路行,一定要跟車走,咁點開放比B線呀?
(我好懷疑你根本未試過經皇崗過關,居然問得出咁既問題)

宜家每個新口岸都有B線,重建完既皇崗將來有無你估下? 你做駝鳥當睇唔到?

Toz 發表於 2023-10-21 10:36 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2023-10-17 06:48
2000年代初羅湖站改成西班牙式月台設計
擴建通往離境大堂通道
擴建售票大堂等嘅錢又邊度黎?

即係客量多左收入高左,擴建都係要加價既。
兩鐵合併後,九龍塘站擴建左南邊大堂,洗唔洗加價?北角站除左擴建外,仲將觀塘線從鰂魚涌拉埋過去,又洗唔洗加價?

你呢D論據,吹水成份都真係好高下。下次諗清楚先得唔得?

jpoon 發表於 2023-10-22 04:15 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2023-10-21 10:16
你係咪支持緊我跌一半客既推論?你講既野,一樣適用於今日既羅湖同落馬洲。

落馬洲同羅湖鐵轉鐵要行幾遠 ...

1. 我講明質疑你跌一半嘅論調,又點會支持緊呀?你係咪唔識中文?
2. 新羅湖站咪會一地兩檢囉,你話皇崗第時方便,同樣適用於新羅湖站
3. 點解第時一定會有B綫巴士?就算係新口岸有B綫巴士,睇下香園圍去邊先得咖,乜去到市區咩?
4. 皇崗我今年用過十幾次啦,點會唔知?而家咁多跑狗,仲要有啲係國企市企,你肯定佢哋肯放棄呢舊肥豬肉咩?唔好忘記比卡超仲話會有北環支綫,政府係咪真係會批條B綫先?一切都係你自己估,根本無實質嘢支持
5. 皇崗去油尖而家收緊25蚊,咁港鐵又跌咗幾多客呀?我搭親嘅班次都係得十零人,佢仲要係30分鐘一班,真係咁好生意嘅應該密密開同做埋通宵囉
http://jpoon9394.blogspot.com/