hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) [2023/04] Cardiff鐵路隨攝
返回列表 發新帖
開啟左側

[英國] [2023/04] Cardiff鐵路隨攝

1181174166 發表於 2023-8-30 21:16 | 顯示全部樓層

Class 153 「車頭」係原型,不過拆卡唔算係因為唔好用而係要替121/122單卡?

而165/166本身喺倫敦近郊發配邊疆行長途就......
 樓主| Fuk19805 發表於 2023-8-30 21:22 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2023-8-30 21:16
Class 153 「車頭」係原型,不過拆卡唔算係因為唔好用而係要替121/122單卡?

而165/166本身喺倫敦近郊發配 ...

當時候155唔好用所以先拆卡嚟代121/122,反正當時咁多2卡3卡sprinter做到155個位

至於165/166真係萬能車,去邊都用到,唔理班客舒唔舒服就得啦
IG: mhlam307_photospam
1181174166 發表於 2023-8-30 21:45 | 顯示全部樓層
Fuk19805 發表於 2023-8-30 21:22
當時候155唔好用所以先拆卡嚟代121/122,反正當時咁多2卡3卡sprinter做到155個位

至於165/166真係萬能車 ...

咁係因為嗰期全部都2卡咁出就唔係155嘅問題?
搵155拆係咁啱門有問題,121/122退先拎嚟改

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
Fuk19805 + 1 多謝分享

查看全部評分

Waiyin12 發表於 2023-9-3 01:29 來自手機 | 顯示全部樓層

Fuk19805 發表於 2023-8-30 18:04
後記

好多人都唔係好喜歡Boarding School嘅生活,認為喺宿舍嘅活動甚至乎要離開宿舍都要被校方規管。的確 ...

我諗中學 boarding school 應該未必啱我,小弟喺香港讀中學時,最開心係放學後周街玩、遊車河,無得出街我應該會悶到抑鬱...
不過樂觀地諗,樓主間學校應該未算最嚴;聽過唔少 boarding school 夜晚係會收電話,但我唔知一次英國時間半夜 dm 樓主都有人覆,即係應該無呢個規距?

小弟同樓主一樣,高中最後兩年去咗英國(day school),個人感覺節日方面唔算太難受,聖誕、復活節英國放得仲耐,中秋、端午節等只係一日,真正放得耐係農曆新年,但叫做一年最多一次;真正令我有遺憾,係當香港的學校朋友經歷重要時刻(last teaching day, Christmas party, speech day, grad trip等),好多活動我無辦法同佢地參與其中;仲有 Covid 幾年,有好一段時間喺香港的同學可以瞓喺床上面 Zoom 上堂,我就要朝早起身返學校

不過我同意去外國係可以令人跳出 comfort zone,小弟喺香港時有一種 "安於現況" 的感覺,好多事情都相對被動,去到外國先發現先前做法有一定隱憂,從而改變自己

至於公開考試方面,唔知樓主除咗去影火車之外,有無其他的外出消遣;如果沒有,我諗我考兩次公開試前係更癲;
去英國前喺香港考 iGCSE,有一個星期三、四中午分別考兩份卷,而我星期三黃昏係同朋友去下白泥睇日落,當晚接近 11 點先返;之後喺英國考 A Level,考完 Mock Exam 之後試過逃學去法國旅行、落 London 搵朋友等,我 A Level 星期一開考,而考前的 weekend 其中一晚我係去 Cambridge 探朋友,甚至全個 AL exam period 間我係 keep 住有幫人補習(以上並非良好學生所為,絕不建議參考)

講返鐵路,HST 我淨係搭過 CrossCountry,唔知 GWR Castle Class 退役前我有無機會搭到呢

樓主| Fuk19805 發表於 2023-9-3 18:34 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2023-9-3 01:29
我諗中學 boarding school 應該未必啱我,小弟喺香港讀中學時,最開心係放學後周街玩、遊車河,無得出街 ...
樓主間學校應該未算最嚴;聽過唔少 boarding school 夜晚係會收電話,但我唔知一次英國時間半夜 dm 樓主都有人覆,即係應該無呢個規距?
無錯冇硬性規定,不過我哋有個建議schedule,夜晚嘅建議就係10:30pm唔好做學校嘢,做吓自己嘢,11:15pm前就好瞓喇;不過對於香港夜鬼嚟講,根本冇可能做到,所以我哋通常成1am先瞓得着
我諗中學 boarding school 應該未必啱我,小弟喺香港讀中學時,最開心係放學後周街玩、遊車河,無得出街我應該會悶到抑鬱...
呢層真係因人而異,我同老友都係摺人嚟,不過我哋見另外有個gang係頂唔順,成日叫guardian同學校申請接佢哋出去玩;不過講得衰啲,個個都知英國冇嘢玩㗎啦,去得頭2-3個月就度度都去完啦

真正放得耐係農曆新年,但叫做一年最多一次
啱呀,但係有時中秋嗰啲平時喺香港會食嘅嘢都會掛住,於是我哋就倚賴中超,買月餅,自己煲湯丸等等,所以其實我哋都有自己過節

真正令我有遺憾,係當香港的學校朋友經歷重要時刻
我最遺憾就係喺香港冇同同學好好相處,搞到喺香港學校冇乜真正朋友;呢個真係係我改變自己嘅真正原因,所以你見到我IG喺英國嘅朋友絕對多過香港朋友

至於公開考試方面,唔知樓主除咗去影火車之外,有無其他的外出消遣
有,一定有,都同學有出街食飯,喺common room度唱K食pizza,喺廚房度同朋友飲酒,仲有大量碌IG晒時間,其實真正嘅溫書時間可能多師兄少少,但係因為小弟讀6科,師兄你讀3科,所以其實time pressure都存在嘅

IG: mhlam307_photospam
Waiyin12 發表於 2023-9-7 01:10 來自手機 | 顯示全部樓層
Fuk19805 發表於 2023-9-3 18:34
無錯冇硬性規定,不過我哋有個建議schedule,夜晚嘅建議就係10:30pm唔好做學校嘢,做吓自己嘢,11:15pm前 ...

聽落你學校都幾 "照顧" 學生,每日 "建議" 留 45 分鐘處理私人事務,唔好淨係掛住讀書 XD
不過 11:15 pm 真係好早,我諗我除咗唔舒服時,都好少可咁早瞓

同意英國唔算多嘢玩,不過就算係咁,有時都會想出街,遊下車河都好(小弟曾經試過睇住 bustimes 搵 North Norfolk 一部用 Fainsa Cosmic 座位的巴士,部車好似今年年頭已退出服務)

回望返喺香港的中學生活,如果同而家嘅我相比,一定唔算好識同人相處;當期時我喺校內成績唔錯,有部分朋友係因為傾功課/一齊溫書而熟絡,亦有幾位朋友係疫情嚴重時(為數唔多的)仲會一齊出街所以 friend

6 科 A-Levels 比正常 3 科係多出一個 double
本人考 A-Levels 時讀書的時間絕對稱唔上多,如果你用嘅時間只係比我多少少,出嚟成績仲好過我...

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
Fuk19805 + 10 講呢啲~

查看全部評分