hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議城巴修改路線編號命名標準
開啟左側

建議城巴修改路線編號命名標準

asv98.kw131 發表於 2023-9-4 20:58 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

城巴近來為打破「港島巴士公司」形象,於九龍及新界的新路線使用九巴的命名規則,然而本身前新巴九龍及新界路線卻使用了不同規則命名,而且與東區走廊特快路線共用 700 系列;此外,本身九巴都面臨路線號碼不足問題,於非空調巴士淘汰後仍然需要用 200 系列作為擴充號碼,故建議城巴修改路線命名規則。

當然,有人提及有些路線仍然可以加上英文字母去擴充,然而這樣可能會出現明明路線沒有關係卻使用相關系列的情況。例如九巴 73 73A 73B 73D 73K 73P 73S 73X 273 273A 273B 273C 273D 273P 273S N73,明明 4 組無關係的路線(北區區內北區郊區北區至大埔大埔至荃灣),卻用同一堆號碼,反而有些有關係的路線(例如 73X 同 273C 273P)就使用不同系列。如果城巴需要擴充路線版圖,可能要制定擴充號碼系列的規則。

新命名規則
路線系列 代表意思
雙位數 不變,如果有雙位數號碼可用,會優先選擇雙位數
500 系列
擴充號碼,與現時九巴 200 系列類似
700 系列
只限東區走廊特快
其他
不變

受影響路線
以下路線可以考慮更改線號
現有路線 新編號
701 701A 701R 701S
501 501A 501R 501S
702 702A 702B 702S
502 502A 502B 502S
790 590
792M 592M
793 593
795 795P 795X
595 595P 595X
796P 796R 796S 796X
596P 596R 596S 596X
797 797M
597 597M
798 798A 798B 798P 798X
598 598A 598B 598P 598X
592* 595
92X* 95X
* 註:592 可以考慮改為 92X,但無其他路線會改為 592,而且繼續使用 592 並不違反命名規則,正如九巴沒有 77X 亦可使用 277X,所以可以考慮保留 592 這個編號。只不過,繼續使用 592 可能會與 592M(792M 改號碼後)共用同一數字系列,故不建議繼續使用 592。

其餘路線詳情不變。

更新:如果擔心路線編號更改會導致混亂,現有路線可以考慮繼續保留編號,只將新規則套用到新路線。
忍一時之氣 滅自己威風
Peter03145212 發表於 2023-9-4 21:01 | 顯示全部樓層
590、595?
 樓主| asv98.kw131 發表於 2023-9-4 21:03 | 顯示全部樓層

重用已經取消嘅路線編號並無問題,正如啟德 RPP 嘅 25 29,甚至係皇后山嘅 78A,仲有 78K 嘅前身 78 線同而家龍山隧道特快嘅 78 線。至於 595 亦都建議改為 95X,參考當時中巴 537 喺城巴接辦之後改為 37X。

忍一時之氣 滅自己威風
kmb71k 發表於 2023-9-4 21:50 | 顯示全部樓層

咁樣咁大範圍改法
除咗"擾民"兩個字
我諗唔到其他
以上回應,是否可行?是否合適?
Peter03145212 發表於 2023-9-4 22:32 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2023-9-4 21:50
咁樣咁大範圍改法
除咗"擾民"兩個字
我諗唔到其他

但係喺樓主眼中唔覺得擾民
cky 發表於 2023-9-5 00:27 來自手機 | 顯示全部樓層
Peter03145212 發表於 2023-9-4 22:32

號碼黨耐唔耐就會出一次 post 去滿全巴士號碼必須要跟「法則」去編定。
同地名黨跟本係同一類
 樓主| asv98.kw131 發表於 2023-9-5 02:19 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2023-9-4 21:50
咁樣咁大範圍改法
除咗"擾民"兩個字
我諗唔到其他

其實同 1973 年嗰次重組比,今次影響算好細,而且呢堆路線都只係改咗百位數字。
本身提出新路線用 ABCDEFG 就得嗰啲唔通又唔係另一種嘅號碼膠?一堆唔關事嘅路線用同一個號碼擾民啲,定係將呢啲少數路線淨係改百位數擾民啲(除咗 592 同 595 改 92X 95X),我諗你唔係唔識諗掛?
舉例,如果唔係 962 分支太多,太過擾民,962 又點會改 952?同樣道理,如果而家唔制定新規則,然後城巴一堆唔關事嘅路線都焗住用 22 / 79 系列,咁又唔係擾民?甚至如果一堆唔關事嘅路線都焗住用 22 / 79 系列,啲人搭熟之後先至再搞重組,咁咪仲擾民?

當然,如果唔鍾意,亦都可以淨係將新規則套用喺新路線,舊路線編號唔改。好似 260 307 629 呢啲咁,路線性質改但係保留舊編號。
忍一時之氣 滅自己威風
 樓主| asv98.kw131 發表於 2023-9-5 02:25 | 顯示全部樓層
cky 發表於 2023-9-5 00:27
號碼黨耐唔耐就會出一次 post 去滿全巴士號碼必須要跟「法則」去編定。
同地名黨跟本係同一類 ...

咁遠至 1973 年九巴路線編號大重組,373A 變 978,307B 307C 變 907B 907C,近至 962 系列重組肯定又係號碼膠作怪啦~
當號碼系統應付唔到未來發展就應該改,1973 年嘅重組如是,962 拆 952 如是。
本身我都唔鍾意啲號碼膠為改而改,但係今次呢個改動係可以為城巴提供多 90 幾個未來路線編號,喺而家兩間公司嘅雙位數路線編號用得七七八八嘅時候,對未來嘅發展影響係重要嘅。

如果提出所有理由同妥協方案都唔理,一講改嘢就話人地係乜乜膠、擾民政策,咁今日嘅巴士路線都應該用返 1933 年嗰啲,唔可以改路線、唔可以重組、唔可以開新路線,而討論區亦唔需要討論。我明早排好多小學生放假,出埋好多無端端要改號碼嘅建議,搞到呢個討論區對改號碼呢樣嘢好疲勞,咁都唔等同可以 Ban 晒所有路線編號重組嘅方案。
忍一時之氣 滅自己威風
 樓主| asv98.kw131 發表於 2023-9-5 03:13 | 顯示全部樓層
Peter03145212 發表於 2023-9-4 22:32

我唯一覺得會比較混亂嘅地方係得 595 同新 595。其他路線淨係改百位數字,英文字母亦都冇轉,編號同舊編號相似(舉例 796X 轉 596X,比起 962E 轉 952C、962S 轉 952P 甚至 373A 轉 978 識別度高好多),影響已經好細。
至於點解要改嘅理據我上兩個留言已經覆咗,不贅。
忍一時之氣 滅自己威風
Ravenclaw 發表於 2023-9-5 04:26 來自手機 | 顯示全部樓層

果句,用開既就繼續用,到要更改服務時先借機一齊改…