hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴793及797M重組、793增停彩虹邨
開啟左側

[路線消息] 城巴793及797M重組、793增停彩虹邨

ccchhhuuunnn 發表於 2023-9-6 21:14 | 顯示全部樓層

cx838 發表於 2023-9-6 20:58
這兩線有幾多通勤客來回將軍澳和康城,你知道嗎?790只需要晚上加長服務時間就夠,其他冇需要。796X係康 ...

ccchhhuuunnn 發表於 2023-9-6 21:15 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-9-6 20:57
其實將南一定要留 793 既話
咁不如抽走 795X 做康城直出殺 797

如果係都要留793
食埋797算啦
都大流水唔爭在行埋觀塘海皮
VK4642 發表於 2023-9-6 21:31 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2023-9-6 21:15
如果係都要留793
食埋797算啦

行埋觀塘海皮會倒更多客落地底,尤其是康城去新蒲崗,兜調景嶺將南同九龍灣,又要兜埋觀塘海皮
ccchhhuuunnn 發表於 2023-9-6 21:34 | 顯示全部樓層

VK4642 發表於 2023-9-6 21:31
行埋觀塘海皮會倒更多客落地底,尤其是康城去新蒲崗,兜調景嶺將南同九龍灣,又要兜埋觀塘海皮 ...

796X咪去新蒲崗
貪793入九龍灣好過癮?
JH_LE4612 發表於 2023-9-6 21:35 來自手機 | 顯示全部樓層
Choi 發表於 2023-9-6 18:19
797落紅土變咗跑道區冇車落紅土

就係趁啲樓未入伙未有需求,斬左先之後唔使煩...依家條22M連紅磡都掂唔到,遲下條22S都做到十三街,其實唯一斷左嗰個位叫土瓜灣站,嗰個就608轉車算啦。
KE7066 發表於 2023-9-6 21:35 | 顯示全部樓層
LHP690S 發表於 2023-9-6 19:31
講到796x同轉車站 , 我今日坐690將隧轉796x , 發現796x頂閘 , 爭啲上唔到

所以我邊度講到轉車站?
Citcalag 發表於 2023-9-6 21:38 | 顯示全部樓層

偉業街非繁冇人咁滯,塞多條線入去做乜?
天空之神 發表於 2023-9-6 21:59 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2023-9-6 21:15
如果係都要留793
食埋797算啦

點解要街觀塘? 明知偉業街無客就應該飛走
唔係連調景嶺同市中心搶 110 110A 既客都嘔返出黎

795X 就擺明將南都唔要,先拎去一次過食埋 797 795 795P

變成工業邨 + 康城 + 清半 直出 將轉 +
工業邨 + 康城 + 清半  直出市區線

搶地鐵轉 2 次車果班市區客,對家不思進取98S 298C 298X 都Hea 緊做就該去插好支旗
順手抽返 796X 離開工業邨同康城
.
ccchhhuuunnn 發表於 2023-9-6 22:00 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-9-6 21:59
點解要街觀塘? 明知偉業街無客就應該飛走
唔係連調景嶺同市中心搶 110 110A 既客都嘔返出黎

797收皮唔使補的話確實可以放棄
neoplan720p 發表於 2023-9-6 22:12 | 顯示全部樓層

條條線都話要留,
無所謂架,
咪條條25-30分鐘一班囉。

再加埋唔夠師傅,
就算有師傅都推哂去行B線,
呢堆將軍澳線脫到40-60分鐘指日可待。

仲有,呢到既康城版友取態,似乎寧願要少量直出線,
都好過要多條兜將南既線。

反而唔係住康城既版友,
就喊苦喊忽話條條都唔縮得。
796P 又話要咩靈實,
796X 又話要做康城 <-> 紅土,
797M 又話係將工循環線。

服哂你地……
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。