hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 東區走廊北角段往東隧新增巴士專線
開啟左側

[經歷分享/報告] 東區走廊北角段往東隧新增巴士專線

toby_tl10 發表於 2023-9-11 11:16 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2023-9-9 19:48
唔太好,會喺二線出現死亡交叉
而家條巴士線如果可以擺喺匯入位嘅二三線中間就最完美,可惜似乎唔夠位

我應該明你想講咩,「巴士線擺喺2 3線中間」即係佢作為巴士線但唔需要係一條完整行車線嘅闊度,concept上佢可以係一條「只准巴士cut線嘅雙白線」,咁3線嘅車就可以繼續直行
To infinity... and beyond
RyanPun 發表於 2023-9-11 12:05 | 顯示全部樓層
toby_tl10 發表於 2023-9-11 11:16
我應該明你想講咩,「巴士線擺喺2 3線中間」即係佢作為巴士線但唔需要係一條完整行車線嘅闊度,concept上 ...

最理想其實係好似前面咁講、拆走2、3線中間條壆,變做巴士線由2線cut入3線,至少東廊最塞車嘅時候、興發街上嚟起碼可追2線再經巴士線cut入3線,最尾個刻先入4線去東隧、可以避埋近ICAC嗰段東廊,既然冇辦法減車流量,就唯有喺路口位整色整水迫你停低讓巴士入,景隆街嗰位直頭係巴士線加黃格。
最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
busnrail_fans 發表於 2023-9-11 12:30 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-9-9 19:57
咁同乘機打劫柴斜有咩分別

最起碼118, 682系(含988)同埋976A要撤出柴斜
前者嘅柴斜客絕大部份都係東院一帶返工客,如果拆掂行人步行來往東院至張振興站嘅問題,基本上郁得

後兩者都係新界區服務範圍太入,點都要諗下辦法提下速去吸引下柴小市鎮客,而且兩者本身主打北鰂太商貿區

天空之神 發表於 2023-9-11 13:12 | 顯示全部樓層

busnrail_fans 發表於 2023-9-11 12:30
前者嘅柴斜客絕大部份都係東院一帶返工客,如果拆掂行人步 ...

咁 118 係咪飛埋明華 興華果班兜唔兜埋?682 本身都係2 條線黎

613A 976A 係哂氣

.
wingho_cwh 發表於 2023-9-12 22:11 | 顯示全部樓層
ccicoltd 發表於 2023-9-10 10:38
天橋的升降機不會落地底。穿過順泰道的隧道會另外加一對升降機。
見附件二和附件一: https://www.distri ...

啊係,我淨係記得南行線嗰邊嗰 set 有落隧道,但唔記得咗有幾多部 lift
呢 set 嘢係 18 年開標做,應該都差唔多搞掂架喇

101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
James116 發表於 2023-9-12 23:07 | 顯示全部樓層
busnrail_fans 發表於 2023-9-11 12:30
前者嘅柴斜客絕大部份都係東院一帶返工客,如果拆掂行人步 ...

不如整返佢82X/694<>682 BBI算
118嗰度, 而家又唔係冇客, 我驚你旭完之後仲衰

ivan920 發表於 2023-9-13 01:13 | 顯示全部樓層

民康街上橋位

民康街上橋位

圖片1:民康街上橋位與東廊合流段路最近進行路面工程並重畫影線

民康街上橋位

民康街上橋位

圖片2:可見民康街上來右手邊已經加入類似巴士專線

民康街上橋位

民康街上橋位

圖片3:前方已不再是雙白線

運輸署應該會試兩個不同方案,統計車流變化會係點,再決定下一步點執
Ricky403 發表於 2023-9-13 10:29 來自手機 | 顯示全部樓層

118P都做唔大,嘥氣
唔想經柴斜咪用萬能788轉鐵囉
busnrail_fans 發表於 2023-9-13 11:56 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-9-11 13:12
咁 118 係咪飛埋明華 興華果班兜唔兜埋?682 本身都係2 條線黎

興華一:可以照行環翠道,去到興華一停車場個T字路口轉右,行青廣/新翠嗰段柴灣道,然後再經迴旋處出東廊都得啫(反之亦然)興華二/康翠臺:可以開條81X或之類嘅駁腳線,載曬沿線嘅客落張振興站轉車

柴斜客仲需要紅隧線嘅話,都可以諗下106來回都skip走銅天炮北鰂太(aka西筲直出),再加返同118互轉嘅bbi
(不過有心搞嘅應該一早搞咗
busnrail_fans 發表於 2023-9-13 12:04 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2023-9-13 10:29
118P都做唔大,嘥氣
唔想經柴斜咪用萬能788轉鐵囉

118p係衰在來回要兜杏花村,對於柴東/小西灣而言,似乎只係好過兜柴斜少少同埋唔肯開逆向班次(aka冇照顧到柴東工廠區返工客需要)

講開788,真係要諗下將下繁西行有潛在拖卡風險嘅班次兜埋金鐘(跟清晨西行/上星期黑雨嗰陣臨時安排)
兜返勻788 789嘅客量同埋更加方便新界轉鐵客,唔好下下搞到789頂閘,但係788拖卡兼後車半吉