hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [建議] 城巴 A17 A20 A23 A25 概念重組
開啟左側

[建議] 城巴 A17 A20 A23 A25 概念重組

天空之神 發表於 2023-9-10 22:32 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

* 相信呢度都好多人建議過重組
詳細內容就唔寫 , 因為 B2 限制唔建議建議貼果邊

前言

A17 A20 A23 A25 死因都係兜無意義地方同埋重疊

A20
同 A23 深水埗重疊 , 何文田起步輸哂比 E21A E21B , 紅隧口塞車
仲要兜紅磡, 兜大角咀
再同 A21 重疊

A23
慈雲山開 , 兜到天荒地老先到美孚起飛, 黃大仙轉車一早上哂公路
人人去哂搭 A29 , A26 又太廢幫唔到手

A25
啟德開同 A22 鬥碌車, 尖沙咀特快但幾乎一個 A21 客都搶唔到, 分唔到流
唯一一個位重疊叫尖東站但無停
浪浪費

車就出左但係根本係燒資源 , 不如重練

概念建議

A17 / A20 取消

A23 改為
郵輪碼頭 - 啟德 - 新蒲崗 - 富山 - 慈中 - 竹園(可以落山入黃大仙幫 A29 手) .....港珠澳及機場
閒日繁忙時間 30 分一班
假日 60 分一班
*抽 E23 水減班

A25 改為
1. 救線方案 : 愛民 (E21A/B 同站) - 佛光街天橋 - 紅磡繞道 - 彌敦道 - 長沙灣道 - 麗閣 - 海麗 - 美孚 ...... 港珠澳及機場
30 分鐘一班
2. 死士方案:  group 一炸廢位 : 九龍城碼頭開 , 經下路 + 何文田 + 窩打老道 + 大坑東 + 長沙灣 + 海麗
3. 極端死士方案: 由 A17 做埋 : 深灣 + 跑馬地 + 紅隧 + 何文田 + 窩打老道 + 大坑東 + 長沙灣 + 海麗)
每日限量班次

同時 A21 改為亞皆老街 - 柏景灣 ...... 直往機場 , 回程改為直出海庭 > 富榮出大角咀同旺角道

歡迎討論

.
JX9097 發表於 2023-9-10 23:12 | 顯示全部樓層
A23可以唔使落黃大仙
去程經鳳凰新村,回程鳳德道直接左轉上富佑大廈
2076 發表於 2023-9-11 08:53 | 顯示全部樓層

A21 都唔會改得郁,深旺道寧願要上唔到車的密車都唔想拎 A20,長沙灣道兜返出海麗再去美孚食燈亦都食到傻。

小改我會諗
1) A25 北行停埋深旺道幫輕 A21,繼續星期六日限定蝕少啲算。
2) A23 飛走橫頭磡同歌和老街。
3) A20 改何文田 - 尖沙咀 - 旺角 - 港珠澳 - 機場,北行停完太子之後經大埔道不停站,南行經大角咀入旺角道做返單向大角咀,抽 A21 車開 60 分鐘一班。

大改就未必咁急要做,始終城巴都缺人缺車,假如要執過晒
1) A23 啟德 + 慈雲山 + 竹園,然後龍翔道。(按你建議)
2) A20 紅磡站 + 尖沙咀,北行碌彌敦道長沙灣道去美孚,南行美孚碌到深水埗轉出大角咀,然後飛落去尖沙咀廣東道。
3) A25 九碼 + 下路 + 海逸 + 何文田 + 大坑東 + 石硤尾 + 白田,然後龍翔道。

A23 A25 照舊星期六日限定,A20 就抽 A21 車開 60 分鐘一班執雞。
抗議962B重組
還我962全日服務
gu9434@24 發表於 2023-9-11 20:50 | 顯示全部樓層

A21南行係有堆客係海麗坐出彌敦道的

我只可以講 俾左出去既野唔係咁易收番
1181174166 發表於 2023-9-11 21:54 | 顯示全部樓層
gu9434@24 發表於 2023-9-11 20:50

我只可以講 俾左出去既野唔係咁易收番  ...

有嘅,A20跟A21碌,再開A21X直落旺角,嘿

不過三幹落嚟順手執下又無妨,反正東京街上天橋一出就太子係倒轉旺角入機場就慢
至於紅磡開上何文田兜返尖沙咀掃上旺角呢啲gag嘢就不了,我的士轉機鐵好過
brianso198 發表於 2023-9-11 23:26 來自手機 | 顯示全部樓層
gu9434@24 發表於 2023-9-11 20:50

我只可以講 俾左出去既野唔係咁易收番  ...

有人係唔會明的,算啦
toby_tl10 發表於 2023-9-12 00:10 | 顯示全部樓層

A25行旺角以南彌敦道做乜?
To infinity... and beyond
1181174166 發表於 2023-9-12 01:18 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2023-9-11 23:26
有人係唔會明的,算啦

明還明
用唔用得其所係另一件事
畢竟A21係一條機場線

而喺另一個post講過「去程A21,回程A20(A25或其他),旺角就去程A20(25或其他),回程A21,而A21都係做尖沙咀 」
則做到尖旺入機場分流,海麗亦有車出彌敦道,富榮補到位
A25去彌敦道以南就係幫A21呢個原因

好初步去諗,先唔理何文田,主要係因為夾唔到班次
A20紅磡站-旺角-太子-南昌-海麗-公路
A21紅磡站-尖沙咀<旺角<海麗/富榮>公路
A21P公路->富榮->柯士甸道->尖沙咀->紅磡站

往機場:
A20/A21 15-20分鐘一班
往市區:
A20/A21P 30分鐘一班
A21 10-30分鐘一班
partern A:
00(A20/A21P) 10(A21) 20(A21) 30(A20/A21P) 40(A21) 50(A21)
partern B:
00(A20/A21P) 15(A21) 30(A20/A21P) 45(A21)
hellomato 發表於 2023-9-12 10:29 | 顯示全部樓層
反而想講下無人提嘅A17(上個禮拜差D想出post,而家見到師兄呢條順便搭單)
我嘅想法係:路線復活,但係縮短到跑馬地,加兜西環(改叫A11P,減價至$41.9)
兜西環係為咗放A12直出北角和東區(東西快線送返俾18X,將來仲有條700)
同埋cover返無機場車嘅電車路(西環至上環一段)
總站擺跑馬地(下)就得,上山(至黃泥涌峽道)加返1/1M轉乘優惠。
南風道據說長期0乘客,似乎直接無咗啲站亦無大礙(最多加41A/76轉A11優惠)
最後深灣就用48轉A10搞掂
我是一部小小MMC~~~~
 樓主| 天空之神 發表於 2023-9-12 11:48 | 顯示全部樓層

hellomato 發表於 2023-9-12 10:29
反而想講下無人提嘅A17(上個禮拜差D想出post,而家見到師兄呢條順便搭單)
我嘅想法係:路線復活,但係縮 ...

放 A12 好難

連 A10 都何德何能更何況 A17

人手不足下的確唔應該大想頭

呢個係事實

有人開返 A17 不如拎去加返密 A12 先,好過

所以我以上寫都擺明爛仔心態做鳥不生蛋地方
.