hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴赤柱路線重組消息
開啟左側

[路線消息] 城巴赤柱路線重組消息

GA6072 發表於 2023-9-17 17:57 來自手機 | 顯示全部樓層

會唔會關十四鄉事
Togepi 發表於 2023-9-17 18:20 | 顯示全部樓層
GA6072 發表於 2023-9-17 17:57
會唔會關十四鄉事

慳到嘅車攞去十四鄉?應該唔會咁直接調掛…
定係間接將騰出嚟嘅車比某啲路線然後嗰啲路線又嘔啲車比十四鄉
中四嘅小刺蛋 ;p
Ohm 發表於 2023-9-17 18:38 | 顯示全部樓層
6號原有中環-淺水灣呢段想用66搶錢? 食相實在太難睇
YUU 發表於 2023-9-17 18:43 來自手機 | 顯示全部樓層

Ohm 發表於 2023-9-17 18:38
6號原有中環-淺水灣呢段想用66搶錢? 食相實在太難睇

RPP冇提
唔知最後會唔會有返雙分
Ravenclaw 發表於 2023-9-17 19:06 來自手機 | 顯示全部樓層
Togepi 發表於 2023-9-17 18:20
慳到嘅車攞去十四鄉?應該唔會咁直接調掛…
定係間接將騰出嚟嘅車比某啲路線然後嗰啲路線又嘔啲車比十四 ...

慳得唔多,佢要慳既,就盡快裝好堆八仔站機,做4+48+71+71P同43M+971果兩單大合併…
Togepi 發表於 2023-9-17 19:43 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2023-9-17 19:06
慳得唔多,佢要慳既,就盡快裝好堆八仔站機,做4+48+71+71P同43M+971果兩單大合併… ...

慳埋南區脫班佢點會唔夠
中四嘅小刺蛋 ;p
ky927 發表於 2023-9-17 23:51 | 顯示全部樓層

香隧起到新轉車站就6X發展會再有大啲用途,起碼大道東可以去到香隧轉。(係差在城巴sell唔sell)
AtrHenu 發表於 2023-9-18 00:17 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2023-9-17 23:51
香隧起到新轉車站就6X發展會再有大啲用途,起碼大道東可以去到香隧轉。(係差在城巴sell唔sell)
...

不過一日唔將6X班次加密並加開晚上至半夜服務,就算俾係Sell到南區免費轉去合和對班客都無乜用.

btw,若果260,6X加入香隧轉車站計劃反而90C就有危機會取消了.
AtrHenu 發表於 2023-9-18 00:21 | 顯示全部樓層
YUU 發表於 2023-9-17 18:43
RPP冇提
唔知最後會唔會有返雙分

若果唔加雙向收費的話就點可以逐步取代6仔服務,但認為屎水突然開返66全日就係下一步延長至赤柱監獄做6X山路版兼Cut埋條6仔.
nate115 發表於 2023-9-18 23:44 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2023-9-17 17:39
長遠應該66 拉到赤柱村殺 6+6X
深水灣,峽道,監獄留 260 搶錢

唔講唔覺原來依堆赤柱線依家開到咁疏, 6/6X日中開20, 260開25
同意長遠不如用6仔 (想搶錢既用66)行晒馬坑舂砍角開10/12, 260開返20
峽道用260/73/973免費轉6, 深水灣用260整雙向分段

同樣地其實73/973又有冇得合併埋算數, 反正都係頹做, 73改做73M海洋公園站止步
我記得好似曾經提過改973做紅隧線定係開特班, 依家有埋南港島線應該都冇咩需求?
但假日開下郊遊線收貴啲可能有生意, 又唔會點塞車, 直落紅隧再去旺角, 收$20