hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 葵青區議員透露X42C增設星期六、日、公眾假期服務消息 ...
開啟左側

葵青區議員透露X42C增設星期六、日、公眾假期服務消息

sq285 發表於 2023-9-28 11:21 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2023-9-28 11:16
其實 41M 43B 243M 應該互相交換荃灣區總站

41M 青碼 - 青衣邨 - 長安 - 楊屋道 - 荃灣西站
43B 美景 - 涌美 - 青碼 - 長安 - 千色 - 愉城
243M 長青 - 涌美 - 長安 - 沙咀道 - 荃灣站

減少大河道上重疊,最少慳到 3 架車出黎
如果43B 可以改行南橋出青富 美景去長康,另當別論

咁青康路去荃灣西搭咩?
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
天空之神 發表於 2023-9-28 11:36 | 顯示全部樓層
sq285 發表於 2023-9-28 11:21
咁青康路去荃灣西搭咩?

你唔怕兜既話可以 43
如果 41M 再延長去美景長青,就到 43B 要縮
43B 要縮,就到愉城無車
除非 243M 維持原狀
但最後等同殺 43B,因為會變成 荃灣站 - 千色 - 長安 - 青衣邨 - 青碼既奇怪樣
(然後就會有人問青衣邨去荃灣站)

而家有長安轉車站其實可以洗牌
.
dubbies 發表於 2023-9-28 15:27 | 顯示全部樓層
ATH1 發表於 2023-9-28 10:58
乜唔係已經正式批咗可以按情況改行三幹咩

睇九巴APP唔見呢個RULE, 同埋呢個見生面口師傅多數行荃灣路慢溜出去, 兩者差成十分鐘到黃大仙北館
kingprowm 發表於 2023-9-28 15:42 | 顯示全部樓層

sq285 發表於 2023-9-28 11:21
咁青康路去荃灣西搭咩?

青衣去荃灣有冇需要一街一線
ATENU135 發表於 2023-9-28 16:47 | 顯示全部樓層
WN4156 發表於 2023-9-20 17:55
又減,永遠X42C加班就要長發、荃灣、大窩口、北葵人埋單,明明呢班人佔咗6成客以上,就係因為服務少數客 ...

咁講真42C非繁少客咗好多,青公又有38清客,石籬又多咗40P,減班都無可厚非
繁時就唔應該減
KC8249 發表於 2023-9-28 17:08 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2023-10-2 00:14 | 顯示全部樓層

今日10月1, 試左新開假日時段既X42C
簡單咁講左行車時間先
12:18 青衣邨上X42C, 12:42 到黃大仙站, ETA 寫佢12:57到觀市, 13:02番到油塘
12:19 對面有42C, 呢班極品呀, ETA寫12:55先到黃大仙站, 13:10到觀市

簡單黎講, 同之前既觀察一致, X42C 就連青衣邨都可以做到超過十分鐘既優勢
X42C 開左頭兩日假日服務, 客量麻麻係真, 綠悠同翠恰直頭飛站, 某程度上歸因於岩岩對面有42C, 而42C係有埋站上人既
居民暫時都未習慣出行用X42C, 知名度未算好高
長青一帶算係多人少少捧場, 夾夾埋埋都上廿幾人, 收視唔太肉酸

我既立場一路都係應該做番大X42C, 比多D人識, 同埋唔好再比42C 𠝹客, 雖說搭巴士有一半人都唔介意車程慢, 但同路有快同慢既選擇, 普遍都會選擇前者, X42C 又唔係有D咩野位要特別行多D
流水問題上幾頁討論過, 特別係荃灣既流水, 青衣補到位既線係相當多, 只係差青公三站, 不過都唔係毫無解決方法

講埋個離少少題既結局

我實際去既地方係尚德, 1242 落左車接住上左1245既X90, 然後將轉即食296A
到唐明苑既時間係1303, 基本上打破哂我來往將軍澳既所有紀錄, 就算尾班時段296C 轉41A/241X 都唔完全能夠做得番

同時間既42C 好似先岩岩埋九龍灣, 我真係多謝哂...

以前星期日未有X車, 礙於42C 真係慢, 我落將軍澳係會用41A夾296C/795X/796P/296D, 夾到的話效果同上, 都係快42C唔少
講緊明明一條行龍翔, 一條行亞皆老, 一條碌到山谷道先上跑道
點解大家都冇塞車時, 後兩者東行會快過前者 (除非旺角大爆炸啦)

42C 最毒最慢既位就係荃富街, 其次就係青公三站
荃富街出到客還出到客, 但德士古下路一有少少唔生性, 唔洗塞架, 車多少少已經死左一半
每一支燈cycle 都相當長
只要一有少少甩班, 荃富街就有排上客, 上完客既後果就係熊貓燈又會玩一輪, 就淨係呢到都倒左你7-8分鐘
青公三站既燈都唔係和善, 石英徑前果支七八成都紅, 山頂果支又係好快轉燈

我敢講, 就算X42C 早繁多客到好似繁時荃富街咁, 人地都唔會因為咁而塞燈, 原因就係青衣既燈大多都短
除左翠怡上涌美果支, 同涌美轉左青康路, 其他全部都係30秒內
that's why 42C 呢幾年可以慢左唔少...
WN4156 發表於 2023-10-2 00:36 | 顯示全部樓層
42C呢兩日收車收到癲,9-10分鐘時段收到12-15,夜晚雙向收到20,根本唔夠車用

laikingho 發表於 2023-10-2 11:19 | 顯示全部樓層

但非繁仿仍然維持12分鐘一班,對比起20多年前,服務算係咁,20多年前荃葵青得2條線出東九龍
KE7066 發表於 2023-10-2 11:27 | 顯示全部樓層

WN4156 發表於 2023-10-2 00:36
42C呢兩日收車收到癲,9-10分鐘時段收到12-15,夜晚雙向收到20,根本唔夠車用

...

有無 X42C 平日假日都係收架啦

有幾何見到佢尾段開到 15?