hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 葵青區議員透露X42C增設星期六、日、公眾假期服務消息 ...
開啟左側

葵青區議員透露X42C增設星期六、日、公眾假期服務消息

asv98.kw131 發表於 2023-9-21 20:59 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2023-9-21 20:47
自從有左790呢個先例
假日開車可以好有限公司

以 790 嘅時間嚟講,乜唔係 277A 先啲咩
如果跟返今次 X42C 嘅時間嚟講,79X 先係先例(當時 79X 假日去程 08:00 - 20:00,回程 12:00 - 20:00)
忍一時之氣 滅自己威風
GR614 發表於 2023-9-21 22:08 | 顯示全部樓層
ATE7025 發表於 2023-9-20 20:00
咁 X42C 開咗之後 42C 一至五係真係少咗人

依家下繁 X42C 17:05 已經開始15分鐘一班,同時段 42C 好多時 ...

42c太慢,係人都等x42c
セブンアイランド大漁
GR614 發表於 2023-9-21 22:11 | 顯示全部樓層
HF3204@243M 發表於 2023-9-21 20:33
八月尾將下繁成段時間改遲咗五至十分鐘,六點到觀塘嗰班根本清唔到客(啲客都未出得切嚟搭車),變相趕人 ...

17:45個班係43B order,本身係做完43B 就去長亨做1615 X42C,所以要改就又要執
セブンアイランド大漁
HF3204@243M 發表於 2023-9-21 22:44 | 顯示全部樓層

GR614 發表於 2023-9-21 22:11
17:45個班係43B order,本身係做完43B 就去長亨做1615 X42C,所以要改就又要執

講漏咗一步,就係因為呢班太早,下一班焗住食晒成廿分鐘積落嚟既客

所以中間唔攝多班既話,多多客都食唔晒,九龍灣打後嗰班見上唔到車咪轉鐵囉

ricky 發表於 2023-9-21 23:51 | 顯示全部樓層
AtrHenu 發表於 2023-9-21 17:15
X42C唔駛兜大窩口,屏麗徑梗係快過42C,但講到尾最好X42C青衣走線改到948長宏版個隻走線和入長安轉車站清客 ...

長安搭42C,真係快過X42C,所以X42C唔入長安都合理﹐但缺點係唔似青衣其他屋邨做到兩邊騎。
前荃葵青區居民
EX-TL 發表於 2023-9-22 00:08 | 顯示全部樓層
Chl_.52 發表於 2023-9-21 17:51
千祈唔好分流42C 啊,陣間兩邊非繁都唔夠客,九巴就減班架啦,兩條變晒10-20都已經啲人會開始改搭鐵
...

分流啦, 分流啦, 本來搭42C去長安轉A車減6蚊叫有少少吸引力, A車班次唔爭氣已經衰, 42C都減到9-15, 東九直接搭番A22 A29好過.

然後因為班次唔再吸引, 大河道 眾安街專登走去荃富街捧42C班客冇埋, 會唔會搭嗰啲30分一班33B 40P, 或者兜美孚的40就後話, 42C係跌客就係跌客.

到時42C繼續減, 睇吓客源咁單向嘅X42C有冇得益囉, 但肯定得益嘅一定有地鐵同城巴.
GZ4031 發表於 2023-9-22 00:48 | 顯示全部樓層

又係討論X42C 既時候
X42C 我由一開始幾班車經長安搭到呢家半全日
唔經長安呢一點係唔需要再討論, 經既意義除左叫多飛疏車既, 完全無意思
觀感上, 長安出發直上北橋同經哂半個青衣, 一定係前者好
班次上, 42C密得多
實際車程上, 42C 長安計都係平手甚或快少少

至於經唔經青衣中, 點解唔跟42A式走
1. 翠怡一帶一直係有死忠會等X42C, 上下繁為甚, 繁時上廿個唔出奇
2. 涌美路兩飛好多時都會選X42C
3. 里數, 不過係公司考量因素, 因為貴多一蚊

有人爭辯左好多次X42C 到底對青衣邨有冇快過, 繁時我就好少搭同計既
但非繁而言, 一來睇下42C 同前車間距幾多, 超過10就基本上會愈行愈慢
如果上一班42C 青衣邨走左5分鐘, X42C 好大機會畢架山追得番
如果兩架一齊對面見到埋站, X42C 快過42C 係幾乎百發百中, 除非42C 同前車接近拖卡X車先會輸
換言之, 基本上如果X42C早過42C 埋青衣邨, 基本上都可以上車
如果X42C要等10分鐘或以上就應該直接考慮42C

不論其他版友觀察如何, 可能實驗數據不一, 可能有人會覺得山下都係42C快, 我先不作爭辯
但有一個必然既事實, 42C 好多時行車不穩, 因為密車線好受班次間距影響, 前車差多於10分鐘都已經好易令後車拖兩卡
而且42C 去程就經橫龍街一帶塞車黑點, 一路慢車去荃富街, 荃富街一帶燈位亦唔一定順, 青公舊路亦愈來愈多燈, 拖慢左唔少
以前大水塘年代出過青衣邨15分鐘到業成街, 呢家無一次做得番
回程大窩口之後燈位唔順, 又要塞荃青, 搞一大輪番到長安都已經冇左12分鐘起跳
反觀X42C 島內基本上塞車機會極低, 除左偶爾會塞翠怡, 3-4分鐘內會過到, 其他位基本上可以完全唔塞咁上跑道
上到跑道, 除非撞車撞正清荔苑, 唔係既話要塞既一齊塞, 要快既就一齊快, 不作討論

至於點解星期六日咁縮骨, 我估一來九巴對青衣南冇咁大信心, 二來半個青衣就算冇X車都會上番42C, 唔需要亦冇咁大迫切性比X線黎
我個人取態, 其實X42C 仲有唔少作為, 理順42C 同X42C 分工其實對青衣有唔少好處, 不過都係未解決上葵青衣車既問題
最正宗既方法係應該做番好44M 同加BBI比38 43A (以前我青衣中番北葵係44M轉43A 硬食貴車)
而唔係不斷依賴刷邊球既42C, 因為根本唔中東北葵核心, 睇下40P 幾旺就明

其中一個方法係大家提及過既42C 長亨直接去長安上北橋, X42C 照放長亨方便調動係可以既, 放青衣站亦無不可既
但當中班次點分, 每邊開幾多分一班, 係好值得商榷
其實現時既42C 處境唔算好樂觀, 十年以黎增加左各種對手, 由40改快, 去到290系, 再去到33/B, 最後40P 全日, 每一個改動都刷邊地減少左42C 幾%既客量
現時既鐵腳係長安、荃富街同屏麗/石英徑
除左長安, 後兩者基本上40同40P 都做得番唔少

最有利各方既做法, 而又假設40因流水同BBI不能改動
係將40 加兩架車穩定服務開番密少少, 40P 加到20分一班 (繁時照番繁時咁加)
42C 就係40既快版服務, 非繁直接定點15
X42C 同樣定點15
最後加番齊區內BBI

總結就係
X42C 對於除長安以外既青衣係穩定既選擇, 相對不太受間距影響同路面影響
基本上現時除左班次疏同收貴所謂$1 以外, 冇其他唔搭既理由咁濟
現時42C 因為兩飛, 界開左青衣中同涌美既客路, X車高不成, 低不就, 42C 自己又減唔得幾多班
特別係X車同42C 係30同12既分別, 實在唔理想

坦白講, 冇咩人特別鍾意塞荃青, 特別係下繁
X42C 最終應該要真全日, 由42C 精簡走線同拉疏少少找數
最終希望達至既係40 同40P 瓜分番當區拎到既客
42C只係包底補番少少盲點, 而唔需要毫無效率咁倒三十幾架車去做同一班客, 但又一班爆一班半滿

前題係40 同40P要見到穩定同合理既班次,而不能疏於20

評分

參與人數 4aPower +10 HugeC +40 收起 理由
3av188 + 3 + 10 精闢見解
GW4866 + 1 + 10 英雄所見略同
WR309 + 2 + 10 合理分析
KC8249 + 4 + 10 理性分析

查看全部評分

SMP 發表於 2023-9-22 01:36 | 顯示全部樓層
政府話要你地夜賓紛, 收7點等你地返吾到屋企呀....留在街消廢.
dennis28a 發表於 2023-9-22 02:40 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2023-9-22 00:08
分流啦, 分流啦, 本來搭42C去長安轉A車減6蚊叫有少少吸引力, A車班次唔爭氣已經衰, 42C都減到9-15, 東九 ...

其實除左班巴士迷,無咩人會咁得閒搭 42C 轉 A 車。
A29 又唔係疏。
惡意回復是不道德的行為。
EX-TL 發表於 2023-9-22 07:52 來自手機 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2023-9-22 02:40
其實除左班巴士迷,無咩人會咁得閒搭 42C 轉 A 車。
A29 又唔係疏。

你用"無咩人"又真係奈你唔何, 話多真係唔係, 一班車入面有幾個非巴迷咁囉!!