hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴89減班
開啟左側

九巴89減班

LAK2 發表於 2023-10-18 15:52 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2023-10-15 11:03
來回向差咁遠喺香港似乎有啲難搞
始終習慣來回偏向對稱咁行
同埋個人覺得單向大老山有啲雞肋

近年最經典咪86A獅隧出青沙入被ban囉
JX9097 發表於 2023-10-18 17:21 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-10-18 14:31
香隧仲等緊起新站

啟隧果個都好惡劣下

啟隧嗰個似乎都要等到中九龍幹線搞掂先會整番個靚仔嘅
JX9097 發表於 2023-10-18 17:22 | 顯示全部樓層
LAK2 發表於 2023-10-18 15:52
近年最經典咪86A獅隧出青沙入被ban囉

呢個都經典民間亦有聲音反對來回唔對稱
That's why我話前面話好難搞
chan6723 發表於 2023-10-25 09:56 | 顯示全部樓層

henryfung1515 發表於 2023-9-30 18:05
搭鐵快,但唔靚正。要轉車仲要行餐死,東鐵又逼,同埋89行牛頭角道係優勢。不過佢自殘倒客落鐵就無計啦。 ...

今時今日仲有人幻想 89 行牛頭角道係優勢... 仲係十幾廿年前, 用黎俾牛頭角道居民俾沙田行街咩...
我睇 89 衰落原因
1. 新線 88, 88X, 798, 277E (真係有上水人搭火車出沙田轉 89), 加上兩鐵合併等分薄客源
2. 沿線人口老化, 瀝源, 禾輋, 牛頭角道, 黃大仙都變成老人區, 變相 89 做兩蚊流水客仲多過返工客, 旺丁唔旺財
3. 塞車風險高, 龍翔道, 觀塘甚至獅隧越來越塞, 繁時一個單動輒行個幾鐘, 正價 (唔計兩蚊客) 都係收得 $7.5,
多多客都唔夠 cover 佢營運成本, 非繁又變左 $2 專車咁滯
4. 行街客未必會行落大會堂搭車, 反正新城市商場無縫接駁火車站... 沙中線影響唔大, 雖然火車係迫, 但朝早
沙田站都有唔少人落車, 要上車一定上倒 (都係迫兩個站), 九龍塘轉觀塘線東行亦唔係咁迫... 搭鐵講緊半個鐘
鬆 D 就出到觀塘, 89 朝早隨時搭成個鐘, 乘客自然用腳投票。加上住觀塘入沙田行客果班後生客源好多都唔係
住係牛頭角道 / 黃大仙 (人口老化問題), 有唔少都住安達臣, 將軍澳等等, 咁不如搭 88, 798 唔洗轉車
5. 行牛頭角道, 未能吸引觀塘 / 九龍灣商貿區返工客, 你估仲係 20 年前客源集中係觀塘道以東咩...

成件事俾我感覺就係 89 "路線設計老舊" (雖然唔係慢), 配合唔倒今時今日乘客出行需求 / 有其他更好選擇,
經過大量人口老化區, 做兩蚊客根本白做, 結果咪係咁減班, 派低載蛋甚至二手車算數...
教導子女遠離益童
chan6723 發表於 2023-10-25 10:04 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2023-10-18 17:22

其實來回唔對稱係咪真係咁大問題?

直接學 36A, 286X 咁改循環線咪得, 反正 86A 都開到成半個鐘一班, 有幾多長沙灣客會等 86A 返上白田澤安?
兩蚊客又可以搭 86, 86C, 加上沙田沿線又有 86, 86C, 286X 選擇, 86A 都接近可有可無 (唔好同我講世界花園獨市),
改循環又真係慳唔少時間 (兜少一轉九龍), "去程出九龍方向" 埋完長荔街個站直接上青沙返沙田...
變相長沙灣商貿區又多架快車返沙田, 好過繼續做老人區 / $2 流水客放血...
教導子女遠離益童
toyl 發表於 2023-10-25 10:12 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2023-10-18 17:22

果單衰在繁時最重飛係青山道頭段,而且果段路面問題西行要行出長沙灣道,撤出青山道=衰硬……

如果唔順時針改逆時針,反而又變成青沙出落荔枝角站浪費里數,所以唔易改架,係睇主流客量buy唔buy
toyl 發表於 2023-10-25 10:13 | 顯示全部樓層

chan6723 發表於 2023-10-25 10:04
其實來回唔對稱係咪真係咁大問題?

直接學 36A, 286X 咁改循環線咪得, 反正 86A 都開到成半個鐘一班, 有 ...

要有代替品先得,正如28出名唔對稱,如果無5C幫手行全條下路補位估下個下場會係點?
henryfung1515 發表於 2023-10-25 17:13 | 顯示全部樓層
chan6723 發表於 2023-10-25 09:56
今時今日仲有人幻想 89 行牛頭角道係優勢... 仲係十幾廿年前, 用黎俾牛頭角道居民俾沙田行街咩...
我睇 8 ...

你都識話做2蚊客,咁行牛頭角道仲唔係優勢?同埋我唔明點解2蚊客=白做?
行牛頭角道係未優勢就在乎89著重東九居民定商貿客,但唔好唔記得仲有條89x。同埋89一直都做緊流水,呢樣行牛頭角道絕對係優勢。
89衰落仲有一個原因就係九巴自己放棄,先唔好理有無人搭先。衣家日日上繁開出嘅時間唔同(其他時間唔清楚,少搭),間唔中又甩下班,邊個會搭?
cz9328 發表於 2023-10-26 00:11 來自手機 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2023-10-1 19:12
其實89系唔救好過救,呢D老牌線,俾鐵路打到正,點救都幫唔到幾多.

只能夠講,佢既光輝時代已經過左,好多兄弟 ...

44 ??

冇咗41之後44號線「迥光反照」呢!

但「青衣邨」(只係呢一條邨)又的確係開始人口老化
kmb270b 發表於 2023-10-26 01:20 來自手機 | 顯示全部樓層

cz9328 發表於 2023-10-26 00:11
44 ??

冇咗41之後44號線「迥光反照」呢!

44其實不嬲都唔錯 係汝州街行車時間唔穩定姐
葵青西九龍舊線班次客量應該佢同42A最好啦