hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴89減班
開啟左側

九巴89減班

castanopsis 發表於 2023-11-2 22:09 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2023-11-2 12:48
88X 火炭上車,成半個鐘去大隧口,
假如將來真係做大手術,我諗個重點從來唔係火炭有無全日車,
而係兩繁 ...

如果要處理火炭居民既訴求,之前都有考慮——
88C 火炭+濱景+碩門邨
89C 富安直出
89D 飛走亞公角街

至少早繁南行幾值得咁玩
反正朝早77區富安個個都搭89C特,89C正線無作用
正線變成88C送俾火炭,至少會開心過88X
同時又俾到基本服務碩門邨

當然,全日計,問題係富安未必肯放手密車89D,77區基本盤亦有疑問

而掉返轉方向講到東九需求
我幾buy樓上個方案,拉89入火炭
速度唔慢,站位貼近東九住宅區,又順便做埋 黃大仙>火炭 客

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
SE7378 + 1 + 5 88C/89C/89D 方向合理

查看全部評分

castanopsis 發表於 2023-11-2 22:13 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-11-2 11:50
其實將 89 改循環線去裕民坊調頭隨時慳到車不過做左翠屏協和街就好難返轉頭
同樣 89B 應該循環經彩虹> 牛頭角 > 三彩 > 彩虹 做更多客

89B本身都已經吊緊鹽水,條線又唔到沙市
仲塞啲無乜客既獨市位俾佢做乜嘢?
直接砍掉重練好過

而講到需要,四彩勉強可以搭89/88,慈沙逼切好多
ctb590A26 發表於 2023-11-2 22:59 來自手機 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2023-11-2 13:41
88X去火炭當做「有車」呢樣擺明就係搵火炭笨實架啦。
人地油藍都叫做係比錢買速度、買服務,火炭就比多幾 ...

禾輋觀察所見,其實最大問題唔係88X兜路問題,禾輋前照有唔少火炭客上,講緊非繁有d班次都係,真正原因應該是88X疏車,而798密車呢個問題,次次798大隧都見到有人上落車,甚至有田園閣落車的,唔排除798搶走咗88X唔少客,呢層我之後都會再觀察一下
BTW,其實89入火炭嘅話,架80M其實留嚟都冇咩意思,隨時最終受害者係穗禾
石頭 發表於 2023-11-2 23:31 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2023-11-2 22:09
如果要處理火炭居民既訴求,之前都有考慮——
88C 火炭+濱景+碩門邨
89C 富安直出

呢個方案如果當日過到,所有人都有著數,

無奈有馬鞍山議員只看到眼前的東西~
12Lane 發表於 2023-11-2 23:32 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-11-2 21:54
搞清楚先,我提出 89 改上樂華呢個 idea 出來 brainstorm,最終客觀效果係同時畀 88X 加到廿分班,火炭有 ...

唔好將兩樣完全唔相干嘅事拉埋一齊,去支持自己呢個大幅影響原有客源嘅行為啦。

你喺度講受惠唔止樂華,你而家係主動犧牲一班客嘅利益去滿足另一班客,藍田客比人改慢已經唔gur,油塘客繁時都難得有條線直上直落跑道,然後比人話因為幾公里外嘅樂華、十幾公里外嘅火炭貴客全日出觀塘、觀塘道客要番火炭,搞到連半日上跑道都冇埋,請問有冇用過腦諗野?呢三班友關油藍叉事?咁不如叫88過山延長食埋88X又得唔得?叫89觀塘上山食埋88又得唔得。好似閣下完全唔理車程合理性咪得囉,下畫88X沙火落到油塘係講緊20-25分鐘,放工時間如果學你條屎橋落埋觀塘(仲未計要加站) 最少用多三個字,八個字先到油塘咁點解我唔搭地鐵要搭你88X?

89非繁減到不似人形,可能係岩,但縮去樂華potentially係同整死佢已經冇分別,你想救一條線同改一條線嘅定位,但你嘅做法就係進一步減少條線個服務範圍同客源,我想問我到底睇緊啲咩?

屯馬通車,成個沙田出觀塘線都跌晒客,88只不過係捉緊觀塘山發展撈番一小部分客番黎,整體成個跨區客源都係委縮,樂華牛頭角一堆老人村我想請問仲有咩潛力?反而你最想郁嘅88X高超仲有公屋居屋有伙入,咁樣改真係完全反智。跌客就要改線,咁全香港條條線都要改啦,事實就係89依然係有佢角色存在,離cut線都尚有距離。條線跌到廿分廿五分就要改要盛,夾硬搵野黎改,咁沙田啲半粒鐘一班巴士改晒入沙頭角啦。
石頭 發表於 2023-11-2 23:35 | 顯示全部樓層
MCMoore 發表於 2023-11-2 12:54
89X/C點改都會得失班一城貴客

好老實講,第一城真係大把車搭既地方,

只要銀城街有返條線停站,其他咩外圍無車,使咩理佢地~

又唔見佢地會講:咁多年黎上城隧都係得一條49X,

外圍無城隧線搭,爭取43X改線過去?

83K去市中心方向停外圍,又唔見佢地爭取改入銀城街?
henryfung1515 發表於 2023-11-3 00:26 | 顯示全部樓層

ctb590A26 發表於 2023-11-2 22:59
禾輋觀察所見,其實最大問題唔係88X兜路問題,禾輋前照有唔少火炭客上,講緊非繁有d班次都係,真正原因應 ...

拉埋上穗禾殺80m,仲可以解決埋用車問題。不過價錢牌問題九巴無可能拉入火炭,10年前就有機,但當時邊個會諗到89今時今日會咁樣(我指班次唔係客量)。同埋唔入瀝源總站都有機會反對
S3BL100 發表於 2023-11-3 00:43 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2023-11-2 23:32
唔好將兩樣完全唔相干嘅事拉埋一齊,去支持自己呢個大幅影響原有客源嘅行為啦。

你喺度講受惠唔止樂華, ...

問題就係路線定位唔係一成不變,可以亦需要隨時間而改變。正正就係屯馬通車,再加上而家玩法,條條邨都要開一條線去沙田,已經唔會好似當年塞晒全部山上客落 89 轉車,89 要重回昔日輝煌係唔可能

而樂華而家係成個觀塘區唯一一條步行距離無巴士直達沙田巿中心既大型屋邨,亦係唯一無新界線屋邨,佢地交通比山頂唔少屋邨更孤島,絕對係相當唔公平。89 一條線做晒黃大仙同沙田巿中心,其實係解決到佢地唔少問題

咁當然就算唔搞 89,88X 四不像定位亦有必要檢討。之前都提及油塘所謂直上跑道,因為一條偉發道食兩盞燈,時間已經同觀塘道直去、有限度停站,相差無幾,分別只係回程先比較明顯。但一做油塘尾站,因為無得鯉魚門道直上繞道,呢件事已經係注定發生。而且喜歡與否,亦唔可能變返做藍田山尾站。咁係咪都唔改得?如果粒糖係全日加到廿分班,回程拉埋落觀塘道又係咪真係連討論空間都無?

之後 89 改與唔改、點改,可以再諗。但雖然 89 有排都唔死得,但我立場一直都係,所有基本班次疏過廿分班既全日線,係有必要考慮重組。當然唔會條條都可以重組,已經減到半粒鐘一班又無替代品果堆就算,但我只係話「有必要考慮」,無話「有必要重組」,考慮空間可以好大,但唔應該係棟喺度乜都唔做,由得陰乾就算
fb.com/scientisthk2usa/
12Lane 發表於 2023-11-3 01:35 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-11-3 00:43
問題就係路線定位唔係一成不變,可以亦需要隨時間而改變。正正就係屯馬通車,再加上而家玩法,條條邨都要 ...

條條邨都要開一條線去沙田? 係咪你對香港巴士有咩誤會。
油藍山,88X做緊沿線油藍人口十萬, 88做緊觀塘山人口接近十五萬,借問聲樂華係幾多,四萬都唔知有冇? 攞一個冇可比性嘅例子去類比,瞓醒未?
你不停喺度講呢唔夠四萬人有幾慘,但就唔講影響左人地油藍十萬居民嘅搭車時間(仲要本來都係得半日),講唔講得過去呀。
88X 四不像由頭到尾都係你一家之言,我想問四不像左喺邊? 沙田四五個字出到油塘,八個字到埋平田,除左平田全線冇一個站係慢過搭地鐵,人地搭單做埋半邊火炭就話人地四不像,你分清楚莊閒未呀?
"相差無幾",無幾講緊7-10分鐘,繁時多則觀塘用多15-20分鐘,咁樣係咪無幾呢?
唔好喺道淡化一樣重點去support自己啦 , 10分鐘都叫無幾咁點解等車由30變20係甜頭,"無幾論"自打嘴巴?

仲講88X有限度停站?89離開左觀塘,陰得更疏,88X仲點樣有限度停站呀? 加多幾個就有份。
都未計你條89縮去樂華變左垃圾20-25分班都唔知保唔保得住。

定係去左樂華你覺得89識起死回生去15分班,咁就逃過你口中"重組"扼運,仲話20分班以上就要重組,自己講出黎覺唔覺得自己好荒謬?798非繁都25-30,又洗唔洗一齊落埋觀塘道執下客?招呼火炭貴賓?

""但雖然 89 有排都唔死得,但我立場......但唔應該係棟喺度乜都唔做,由得陰乾就算 ""
喂呀,唔好啦,有排都唔死得,咪即係代表佢仲有存在價值囉,佢存在咪就係做緊野囉。你成日執著89昔日輝煌冇意思架啦,成個香港冇交通工具係多左客,跌客仲包括地鐵。
你呢D就叫冇果樣搞果樣,冇野搵野黎搞,仲要叫個十萬人嘅"相差無幾"去讓利比一個人口一半都冇嘅樂華,人唔笑狗都吠啦大佬...

LR7875_7B 發表於 2023-11-3 08:16 | 顯示全部樓層

cz9328 發表於 2023-10-30 22:03
樂華邨一帶好似冇直接車一程過返沙田,23M 與 89 線轉車有冇八達通BBI 優惠就唔太肯定。
...

其實擺上去樂華又點姐
啲人咪又係用嚟叫幾飛落牛頭角