hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴89減班
開啟左側

九巴89減班

henryfung1515 發表於 2023-9-30 20:33 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2023-9-30 20:04
如果講緊流水 $2
咁我寧願 89B 沿牛頭角道拉返去觀塘
30 分班有緣就上車算了

30分鐘一班流水邊個會等?
89點會死係牛頭角道,89客源唔係淨係得沙田去東工返工客,東九去沙田客一樣有,呢個就係優勢。如果死係牛頭角道88/屯馬線開通前一早死咗,唔會旺場咁多年
89係死係自殘班次,又有88 88x 屯馬分薄客源,再加埋龍翔道唔生性
3ASV174 發表於 2023-9-30 20:38 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2023-9-30 05:09
大部分位都認同,但唯一唔認同係 89X 沙田站無客

89X 絕對係慢過 89,但所見有班唔知邊度走出黎既死忠搭 ...

喺鐵路車站周邊上巴士嘅客
好多真係唔會介意慢嗰 15-20 分鐘車程
真係貪就腳有位坐

一計較時間就已經係搭鐵,唔係 89
如要討論,請先自貼差餉單一次
BlackBird 發表於 2023-9-30 20:55 | 顯示全部樓層
KG1428 發表於 2023-9-29 21:33
其實89已經被屯馬線/88/88X打殘哂。現在只剩下黃大仙和新田圍為主要客源。鑽石山可以搭屯馬線,彩虹可搭88 ...

89沿線, 惟一有屯馬線既地方叫鑽石山

唔好自已放棄在先再屈鐵路
P960早日摺線
GU9338 發表於 2023-9-30 22:03 來自手機 | 顯示全部樓層

henryfung1515 發表於 2023-9-30 20:33
30分鐘一班流水邊個會等?
89點會死係牛頭角道,89客源唔係淨係得沙田去東工返工客,東九去沙田客一樣有 ...

以前 89 既優勢放係 2023 年既今日仲適唔適用先
老龍唔生性固然係非戰之罪
但 89 東九定線睇黎係吸唔到新客
非繁減到 20/25 已經係 89C 級數

再講返商貿區或者觀塘道
無錯有 88X 89X,但前者疏後者慢
結果一堆客德福直上觀塘綫
89 作為價錢同定線都相對合理既選擇
吸唔到呢班通勤客係好可惜既事
S3BL100 發表於 2023-9-30 22:11 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2023-9-30 22:03
但 89 東九定線睇黎係吸唔到新 ...

但退一步現實少少,89 行牛頭角道吸唔吸到返工客係一件事,但要掟出觀塘道係無可能。除左地區因素,仲有觀塘道流量問題。觀塘道真係容納到多條新線,都唔會係輪到 89

以而家形勢,倒不如搵方法畀 88X 加到全日基本班次 20 分班兼來回行觀塘道,反正油塘做尾站,行觀塘道定繞道時間都無大分別,火炭又有得開心

89 留返做牛頭角道流水就算
fb.com/scientisthk2usa/
henryfung1515 發表於 2023-9-30 22:25 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2023-9-30 22:03
但 89 東九定線睇黎係吸唔到新 ...

89行牛頭角道就預咗偏重觀塘客,除非比例上有轉變,如果唔係何來無優勢?調反轉行觀塘道,對牛頭角道一樣無優勢。同埋唔好唔記得89本身有堆流水客,行觀塘道=無曬呢班流水。
89跌落20-25唔係因為無客,而係因為自閹。班客見到咁嘅班次邊個等,仲要耐不耐就甩班。可能九巴真係唔care呢班客啦。
GU9338 發表於 2023-9-30 22:39 | 顯示全部樓層

henryfung1515 發表於 2023-9-30 22:25
89行牛頭角道就預咗偏重觀塘客,除非比例上有轉變,如果唔係何來無優勢?調反轉行觀塘道,對牛頭角道一樣 ...

九巴 care 與否其實唔重要
反正而家大部分線都係減完又減都無乜邊條線會 care

但呢篇文入面大家都係聚焦於 89 既殞落
如果將 89 客量下跌單一歸咎於減班再減班而趕客,而忽略定線、停站等等其他因素
我個人就有保留

我都認同牛頭角道對觀塘客係方便
但又返去老問題,到底牛頭角道既客有冇力撐起一條 89 呢
會唔會為咗做呢班客反而導致觀塘道以西既通勤客大量流失去咗鐵 ?
請用文明來說服我。
FBI2 發表於 2023-9-30 22:42 | 顯示全部樓層
89自閹係問題,但東九沙田通勤客轉會的人次眾多也是事實.

之前89大減班前,我坐過下繁入沙田,客量跌左起碼3分2.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
GU9338 發表於 2023-9-30 22:45 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-9-30 22:11
但退一步現實少少,89 行牛頭角道吸唔吸到返工客係一件事,但要掟出觀塘道係無可能。除左地區因素,仲有 ...

88X 有得加班固然係開心
但 89 做返牛頭角道流水 = 一成不變
班次更加唔會有上返去既空間

除非大家都覺得 89 去到 2023 年既今日非繁只值開 20-25 就無野好講
但一條經沙中近乎直出九龍既線,班次同客量殞落至此實在係好唔抵
請用文明來說服我。
S3BL100 發表於 2023-9-30 23:10 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2023-9-30 22:45
88X 有得加班固然係開心
但 89 做返牛頭角道流水 = 一成不變
班次更加唔會有上返去既空間

89 呢條線滿載我童年回憶,今日見到佢跌到非繁 20-25,我都覺得好心嗡

但無辦法,今時今日時代唔同左,無論路況、人口分佈定乘車模式都同十幾年前好大分別,總唔可能期望能返去昔日光輝。唔少中、短途新界巿區線客量都跌左唔少,但可惜唔係條條線都有重組救線空間,總有幾條線改唔到,只能變廢線

而且平日非繁根本無咁多人去新城巿行街,當然我同意以 89 做緊既客源種類同路線性質,非繁減到廿分班已係極限,25 係接受唔到

但就算有法子改返出觀塘道(而我認為因為地區同流量因素係唔可能發生),真係吸返一班沙田客,但同時會唔會倒走、倒走幾多觀塘客,我答唔到,我唔敢保證改返出去效果一定好

如果真係想吸返工客,兩繁拆特別線,開返一定數目班次改行九龍灣同觀塘商貿區,效果可能仲好

fb.com/scientisthk2usa/