hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [建議] B10 落馬洲站 - 打鼓嶺松園下
開啟左側

[建議] B10 落馬洲站 - 打鼓嶺松園下

s3m89 發表於 2023-10-2 13:52 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

[建議] B10 落馬洲站 - 打鼓嶺松園下

每逢週末假日,從上水、粉嶺前往口岸乘客眾多,現有口岸巴士服務亦未能覆蓋皇后山及落馬洲站,建議開辦週末假日口岸線B10,提供上水、粉嶺、皇后山往返落馬洲站和打鼓嶺松園下,方便乘客前往落馬洲口岸和香園圍口岸。

B10 落馬洲站 - 打鼓嶺松園下

只限星期六、日及公眾假期服務
落馬洲站開出:
07:30 - 20:30 每30分鐘一班
打鼓嶺松園下開出
07:45 - 20:45 每30分鐘一班

全程收費:$14.5
分段收費:
上水總站往打鼓嶺松園下 $10
上水總站往落馬洲站 $13.2

全程行車里數約23公里
全程行車時間約65分鐘

落馬洲開出:
1. 落馬洲站
2. 新田運輸交匯處
3. 上水總站
(新運路特快)
4. 祥華邨
5. 粉嶺站
6. 聯和墟球場
7. 逸峯
8. 皇后山總站
9. 山麗苑
(沙頭角公路、坪輋路不停站特快)
10. 打鼓嶺松園下

打鼓嶺松園下開出:
1. 打鼓嶺松園下
2. 皇后山總站
3. 山麗苑
4. 安樂村
5. 粉嶺樂和街
6. 祥華邨
7. 粉嶺站
8. 上水站
9. 上水總站
10. 新田運輸交匯處
11. 落馬洲站

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?會員申請加入

x
Happypig375 發表於 2023-10-2 14:18 | 顯示全部樓層
79K都未入到皇后山,呢條線會開得成咩
轉乘 就係咁簡單 慳水 慳力 慳時間 啦啦啦~
LauCT 發表於 2023-10-2 18:20 | 顯示全部樓層
B線就可以直接入埋香園圍口岸啦
西貢區居民
Peter03145212 發表於 2023-10-2 18:40 | 顯示全部樓層

其實呢條線開嚟做乜,兩邊總站都係口岸
LHP690S 發表於 2023-10-2 20:29 來自手機 | 顯示全部樓層
有呢D車開B10不如攞去開B7/8
天空之神 發表於 2023-10-2 21:29 | 顯示全部樓層
Peter03145212 發表於 2023-10-2 18:40
其實呢條線開嚟做乜,兩邊總站都係口岸

咁點解跑狗會有深圳灣 - 港珠澳澳門口岸線?

不過呢條線唔值得開

寧願係港珠澳香港口岸 - 香園圍 , 或者用 A43P 改出黎
.
kmb71k 發表於 2023-10-3 06:15 | 顯示全部樓層

粉嶺站已經有B7同79K去到香園圍
上水站就有59S同B7X直達香園圍
呢兩度根本無需要開第三條線入去
落馬洲就更加唔駛講
成條東鐵直達
如果只係為提供兩個口岸直達服務
就更加無厘頭
有邊啲人會需要咁既交通服務?
條線專登兜入去皇后山
所以呢條線搞到好似專登為皇后山而開咁
對北區其他地方好似有啲大細超

以上回應,是否可行?是否合適?
EX-TL 發表於 2023-10-3 17:21 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-10-2 21:29
咁點解跑狗會有深圳灣 - 港珠澳澳門口岸線?

不過呢條線唔值得開

樓主建議兩邊關口係福田區同羅湖區東部, 一樣係深圳, 同你舉例深圳南山區同澳門係兩碼子的事.

如果福田口岸同蓮塘口岸係24小時通關, 用呢一條線做晒兩地至北區深宵接駁係比較有效率, 但深宵時份以外, 就真係唔知有乜用!

好明顯樓主target皇后山邨, 一線做晒兩大口岸之餘, 仲試圖KO埋503 56A等等上水-皇后山線之爭辯.
天空之神 發表於 2023-10-3 17:33 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2023-10-3 17:21
樓主建議兩邊關口係福田區同羅湖區東部, 一樣係深圳, 同你舉例深圳南山區同澳門係兩碼子的事.

如果福田 ...

上水粉嶺去落馬洲有東鐵
去香園圍有 B7 B7X 59S

點都唔似有需求同呢堆線搶客

剩返咪得皇后山

-

我只係回應緊口岸 - 口岸既需求

唔係B10 既問題,咁B10 既問題如上

倒頭來唔停得粉嶺上水站一帶 500m 範圍

咁邊個會做?
.
 樓主| s3m89 發表於 2023-10-4 11:36 來自手機 | 顯示全部樓層

Happypig375 發表於 2023-10-2 14:18
79K都未入到皇后山,呢條線會開得成咩

直接改79K會對原有乘客有影響,若沿線有乘客增長,未來巴士路線發展計劃應該會新建議去做