hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 有傳當局將押後HS2第二期計劃
開啟左側

[英國] 有傳當局將押後HS2第二期計劃

s3n370 發表於 2023-10-3 00:49 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

據Independent之報導,英揆辛偉誠快將公佈HS2第二期,
即伯明翰至曼城段,將押後至2029年始再考慮。
報章認為此舉等於取消第二期無異。

另外倫敦至伯明翰段亦會延至2029-2033通車

https://www.independent.co.uk/news/uk/politics/hs2-delayed-rishi-sunak-jeremy-hunt-b2418777.html

英國對鐵路嘅投資及更新本已追唔上實際需要,
“押後”HS2亦有違早前嘅Great British Railways大計,指出武肺後通勤市場前景暗淡,
但長途客運仍然堅挺,故此會著重長途鐵路發展呢個方針...
tonytsang_hk 發表於 2023-10-3 05:02 | 顯示全部樓層
既然嫌貴,不如整修/拉直現有線路同改3/4軌就算啦
 樓主| s3n370 發表於 2023-10-4 19:52 來自手機 | 顯示全部樓層

英揆辛偉誠剛於曼城舉行之保守黨大會宣佈,HS2其餘部分將取消(並非押後),
並將原擬興建此段鐵路之經費,用作改善連接英格蘭中北部城市之鐵路網。

另外,之前有傳將倫敦段由Euston縮短至Old Oak Common則沒有實現 --- HS2繼續以Euston為總站,
但負責該段之管理團隊將被撤換。
(通車初期列車暫以Old Oak Common為終點站則沒變動)

https://www.bbc.co.uk/news/live/uk-politics-67001483

基本上取消HS2北段嘅傳聞一出,
中北部地方政府固然反枱咁滯,倫敦市政府亦然。
睇唔到除佐現屆(中央)政府外有乜同路人。

個人認為取消北段係相當可惜,整體運輸網絡本身已經飽和,
呢條遠水都無埋,唔講對發展有乜影響,都肯定令吸引更多人棄車取鐵呢項減排目標更遙不可及...
 樓主| s3n370 發表於 2023-10-4 19:54 來自手機 | 顯示全部樓層

tonytsang_hk 發表於 2023-10-2 21:02
既然嫌貴,不如整修/拉直現有線路同改3/4軌就算啦

咁樣其實慳唔到錢

貴同超支嘅原因其實都係國際慣例 --- 預算偏樂觀加上計漏好多數所致。
西九小確幸 發表於 2023-10-6 02:50 | 顯示全部樓層

所以咪話英國佬短視囉,日本仔當年九州新幹線咪一樣有資金問題,但人地選擇先起郊區段(八代--鹿兒島),等回到本再起市區段(福岡--八代),仲安排期間用直通車接駁住先,起碼偏遠地區之間方便左,距離市區又近左一步;你英國佬倫敦段玩爛左,Leeds又cut,曼城都收埋,叫原本較落後地區食自己咩,剩翻半條去伯明翰不如唔好起算啦
從西九龍出發,看香港交通優劣
天空之神 發表於 2023-10-6 06:58 來自手機 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2023-10-4 19:52
英揆辛偉誠剛於曼城舉行之保守黨大會宣佈,HS2其餘部分將取消(並非押後),
並將原擬興建此段鐵路之經費, ...

https://www.bbc.co.uk/news/business-67021225.amp

無錢呀,Euston 都唔起都得

不如變客專線比WCML 好過
JH_LE4612 發表於 2023-10-7 19:18 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2023-10-6 06:58
https://www.bbc.co.uk/news/business-67021225.amp

無錢呀,Euston 都唔起都得

唔起 Euston嘅話,基本上同自閹冇分別。試冧下邊個會特登由市中心搭半個鐘車去 Old Oak Common再等架快半個鐘嘅高鐵?呀未計中央政府有可能唔肯幫 EZL加車埋單,即係大家落完高鐵之後一齊企入倫敦,小白象都變大白象。

不過始終都變左 6 platform,East Midlands一帶已經冇可能再加車 (St. Pancras已爆,King's Cross都冇乜位淨仲要成日搞digitalisation work),基本上就係咁先。

另外附上官方 Network North嘅文件,大家可以試下搵錯處:
https://assets.publishing.service.gov.uk/media/651d64646a6955000d78b2e0/network-north-transforming-british-transport.pdf
qunow 發表於 2023-10-7 21:50 來自手機 | 顯示全部樓層
外國講交通嘅人好多都話本身條線造價搞得太貴,貴到起唔到,另一邊加州高速鐵路亦都係,擔心英語圈國家全體未來都無能力實現同類規模的工程項目
Ricky403 發表於 2023-10-13 20:39 來自手機 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2023-10-7 21:50
外國講交通嘅人好多都話本身條線造價搞得太貴,貴到起唔到,另一邊加州高速鐵路亦都係,擔心英語圈國家全體 ...

高息環境不利發債大興土木