hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 請問你覺得邊個車站最需要改名?
開啟左側

請問你覺得邊個車站最需要改名?

吳宗錡 發表於 2023-10-17 00:57 | 顯示全部樓層

cky 發表於 2023-10-16 01:51
單係日鐵
東京地下鐵系統大把轉乘都係唔同名啦

咁你鍾意同一個車站有唔同名咩?
cky 發表於 2023-10-17 04:02 | 顯示全部樓層
吳宗錡 發表於 2023-10-17 00:57

對我而然冇問題喎

調轉問你呀
紐約地鐵大把同名但係行唔通線且相距甚遠
細規模嘅芝加哥地鐵一樣有
仲有倫敦地鐵一個 Paddington 一個 Canary Wharf 再一個 startford 同 Euston
然後更多轉車站但唔同名
Bank - monument
Moorgate - Liverpool Street等
eternalflame 發表於 2023-10-17 06:33 | 顯示全部樓層

你敢肯定真係屬於同一個站?
世界上一個車站有唔同名比比皆是
定係你只係因為站名有一個「權威」用左
所以其他相連車站都要拜服改名?

eternalflame 發表於 2023-10-17 06:44 | 顯示全部樓層

cky 發表於 2023-10-17 04:02
對我而然冇問題喎

調轉問你呀

最癲係莫斯科,3線轉車站可以每條線嘅車站都有一個站名

Paddington有左purple train之後已經唔係好算
Canary Wharf係Jubilee/DLR/Purple Train各自唔同位,轉車係用OSI處理,而且Purple Train個站理論上去West India Quay仲近
Euston其實唔算分得好開,只係要睇清楚你想坐Northern Line邊條branch南行
Stratford用個國鐵站好似人地日本火車站咁樣中央通路就駁通晒

Bank/Monument本來係兩個站,只係中間設置左自動行人道駁通左,而Northern Line Bank branch南行月台尾就已經係Monument站下面
Moorgate/Liverpool Street只係因為Purple train國鐵規格10卡月台令佢容易整到double-end interchange

ricky 發表於 2023-10-17 09:52 | 顯示全部樓層
tonyng 發表於 2023-10-16 22:57
新生代可能真係唔識狹義上「香港」實指香港島。

在香港境內,或者九龍新界的角度,「香港」可以指港島,九龍新界叫港島做「對面海」。
例子,1915年香港及九龍地圖,香港 (Hongkong) 只指香港島,對岸叫九龍 (Kow-loon)。
前荃葵青區居民
hellomato 發表於 2023-10-17 10:04 | 顯示全部樓層
小弟愚見,值得改名的車站有3個:
1. 大學站 University Station → 中文大學站 CUHK Station(跟香港大學 HKU進一步區分)
2. 九龍站 Kowloon Station →
方案一:西九龍站 West Kowloon Station(最接近西九文化區的車站,且鄰近西九龍高鐵站)
方案二:柯士甸西站 Austin West Station(對應柯士甸站,而且鄰近柯士甸道西)
3. 香港站 Hong Kong Station →
方案一:交易廣場站 Exchange Square Station(位於交易廣場/IFC地下)
方案二:中環北站 Central North Station(位於中環站北面)
* 建議在成功落實北港島線,且採用東將直通方案時才考慮香港站的更名

另外要特別提一下,奧運站呢個名真係唔改得——
這是紀念香港1996年獲得史上第一塊奧運會金牌,而起的名字。
我是一部小小MMC~~~~
tonyng 發表於 2023-10-17 10:06 | 顯示全部樓層

正如上面的討論,在香港境內,「香港」狹義上係代表香港島,如果你真係咁鍾意香港站改名,最多可以討論香港站係咪真係有需要改返做LAR project原先的HKC (Hong Kong Central)。

BTW:
香港站與中環站係兩個唔同站。
柯士甸站與香港西九龍站係兩個唔同站。

完。

eternalflame 發表於 2023-10-17 15:34 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2023-10-17 09:52
在香港境內,或者九龍新界的角度,「香港」可以指港島,九龍新界叫港島做「對面海」。
例子,1915年香港 ...

講真望下過海路牌都知「香港」係可以指港島,唔駛做埋考古咁大陣仗

ricky 發表於 2023-10-17 16:23 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2023-10-17 15:34
講真望下過海路牌都知「香港」係可以指港島,唔駛做埋考古咁大陣仗

考古先有人信,驚有人反駁。
前荃葵青區居民
00742603 發表於 2023-10-18 06:42 | 顯示全部樓層

年經
不如傾下16區站應該叫咩好過啦