hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 過海新線907D擬定站位
開啟左側

[小道消息] 過海新線907D擬定站位

天空之神 發表於 2023-10-17 18:14 | 顯示全部樓層

sunhoo 發表於 2023-10-17 14:17
明明觀繞過海已經無咁塞,而家東隧車籠轉移去將藍。907D開綫時機已經過去。 ...

人地開黎比港島東既人去白石角返工

動機都幾明顯

係你地覺得比大埔人返工,搭返減左班既 307P 算啦
.
EpicHan0119 發表於 2023-10-17 18:58 來自手機 | 顯示全部樓層
sq285 發表於 2023-10-17 16:55
贏到49喎

907D 定 673A 贏
toby_tl10 發表於 2023-10-17 19:41 | 顯示全部樓層
Fuk19805 發表於 2023-10-17 14:40
講真朝早線入白石角有時隨時快過吐露港

吐露港根本已經飽和咗,朝朝都塞車塞到成9點半,仲未計有時車手表 ...

吐露港南行上繁係需要劃一條巴士專線,由科進路國際學校對出一路劃到二號橋底,咁先係解決問題嘅最好方法

但都係嗰句,唔符合運吉整死巴士政策
To infinity... and beyond
Dennis545 發表於 2023-10-17 22:20 | 顯示全部樓層

907D會唔會玩到全日或半全日?
kmb71k 發表於 2023-10-17 23:20 | 顯示全部樓層
s20131417 發表於 2023-10-17 14:16
大埔過海線硬要入一入白石角
點解唔獨立拆條907E,白石角直出?

雖然我都唔鍾意條907D入埋白石角
但我都明白淨做白石角根本唔夠客
900要做埋源禾路客量先至勉強見得下人
而家907D做埋白石角擺明想保證客量

以上回應,是否可行?是否合適?
kmb71k 發表於 2023-10-17 23:22 | 顯示全部樓層
Dennis545 發表於 2023-10-17 22:20
907D會唔會玩到全日或半全日?

夜啦好瞓覺
唔好成日發白日夢

東區西隧線全日根本無需求
行青沙西隧係想避東隧塞車
但東隧只會喺繁忙時間先至識塞車
kmb71k 發表於 2023-10-17 23:26 | 顯示全部樓層

Fuk19805 發表於 2023-10-17 14:40
講真朝早線入白石角有時隨時快過吐露港

吐露港根本已經飽和咗,朝朝都塞車塞到成9點半,仲未計有時車手表 ...

成條吐露港公路最塞車唔係白石角一段
係大學站至新城巿廣場一段
所以入白石角唔會快得去邊
neoplan720p 發表於 2023-10-17 23:39 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-10-17 18:14
人地開黎比港島東既人去白石角返工

動機都幾明顯

等等先,
港島東去科學園返工,
逆向客黎,
朝早東隧同大隧北行會塞車咩?
下繁東隧同大隧南行會塞車咩?

點解要搞907D?
直接307D 又好,682「S」又好,
行返東隧,點都好過兜大圈啦,如果開線個purpose 係俾港島東既人返科學園的話……

古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
GZ4031 發表於 2023-10-18 00:32 | 顯示全部樓層
唔洗睇走線, 淨係睇字頭都笑左出聲
9字頭做大埔東區線, 唔計988 開線果陣既時機同走線, 基本上冇咩combination 會做得好
一來大家都提過, 大埔出市區最塞既, 除左大老山, 就一定係吐露港入埔公去到馬場-->新城市一段, 基本上十日有八日都大塞
情況其實隨時差過屯公, 屯公有巴士線頂左唔少, 但埔公一段基本上咩都冇, 係塞就一齊塞

二來白石角啦, 唔同你慢慢討論咩夠唔夠客, 但大埔既客比你兜完落白石角再塞埋沙市段, 點解唔索性東鐵去會展轉720/780/788, 又或者唔想行落入境大樓, 咪紅磡站轉102P 106P 118, 反正又密又相對穩定, 車費亦算抵玩
907D 咁重口味既走線, 隨時連廣福去北角頭站都輸比東鐵轉102P

三來假如真係做科學園通勤, 就更奇怪, 樓上有人提出東隧大老山反向係唔會點塞, 呢個當然冇錯
我平時放工大學站去北角, 因為有月票, 係鍾意用272S/96/74D/74P 四飛出去大老山轉680/673轉電車
講緊順風順水, 中間等5分鐘, 馬料水都係35-40分鐘到港運城

907D 下繁南行咁樣塞法, 當你冇大塞, 20分鐘玩到青沙轉車站, 35分鐘都應該只係到西隧入口, 比盡你都係岩岩出西隧
講緊272X 完全唔塞, 馬料水都行緊23分鐘先到中匯街, 下繁呢個鐘數估你35分鐘過到海已經非常非常樂觀
換言之, 馬料水尾站最少都要45分鐘先埋到北角消防局, 如果埔公一唔生性, 就可以超過50分鐘

北角都仲肯同你玩下一程車, 咁太古打後呢? 慢得有點過份

呢條咁既劃線, 仲衰過49, 49都不過係青衣頭十個站冇咩用, 907D 直頭頭尾段都係廢既
太和埔中可以車哂落東鐵, 港島西灣河打後基本上拎黎遊河

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
北歐暖男洛基 + 1 + 10 一日未有沙田繞道大埔東區都係應該行返老隧.

查看全部評分

Fuk19805 發表於 2023-10-18 00:40 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2023-10-17 23:39
等等先,
港島東去科學園返工,
逆向客黎,

唔兜遠啲,點呃里數?
唔夠里數,點呃貴啲車費呀?

IG: mhlam307_photospam