hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組城巴 20A 79P 79X
開啟左側

建議重組城巴 20A 79P 79X

YY487 發表於 2023-10-19 22:52 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
2076 發表於 2023-10-20 00:10 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-10-19 20:43
其實全日計我好相信長沙灣商貿區需求都係大過填海區,79X 而家長沙灣最少客好大程度係因為兜到大家唔坐, ...

我又唔會認為非繁長沙灣需求一定比填海區優勝,非繁最重要的,始終只有旺角 + 太子 + 深水埗。奧運站 + 大角咀 + 南昌站非繁未必輸美孚 + 長沙灣。車程計,南行去旺角仍然係經南昌快過兜葵涌交匯處落美孚起碼 5 分鐘,北行就有機會打和。

而駁鐵需求計,南行一定遠比北行重要,因為北行好難夾 79X 班次,南行就完全唔同講法。我唔同意美孚站/荔枝角站可以取代南昌的角色,東涌綫加屯馬綫的組合,其實啱啱好補足東鐵綫不足的地區。過海計,美孚 --> 中環站 MTR 車程預計係 22 分鐘,南昌 --> 香港站 係 9 分鐘,兩者相差超過 10 分鐘,而且美孚轉鐵步行距離的確係長過南昌站,尤其是轉屯馬綫,觀感上東涌綫亦都係比起荃灣綫好得多。

暫時我會諗南行繼續做南昌駁鐵,青沙公路 --> 南昌 --> 欽州街 --> 荔枝角道 --> 彌敦道 --> 西九龍站。北行就 西九龍站 --> 彌敦道 --> 長沙灣道 --> 青山道 --> 青沙公路。不過就冇左南行插旗新公屋的戰略價值,但本身九巴南行都插左 2X 42 214,留比城巴的空間都相當有限。

另外,79P 冇必要屈返上西九龍站泊車,個人認為南行在北京道巴士站清客,北行尖碼開車,會方便私牌或者調走其他城巴路線,例如 790 796X 973,而且北行尖碼開車某程度上可以做到北行南昌站的駁鐵客,變成天星轉 79P,吸引力更勝一籌。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| S3BL100 發表於 2023-10-20 00:56 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2023-10-19 22:17
偏離現實,例如依家開緊25就話無可能落30之類?
又咁講唔頂閘唔加班都可以係現實,甚至所謂攬炒都係現實

咁但係已知框架下都仲有好多想像空間

路線建議不外乎三款:

1. 同署方既定框架相抵觸
2. 合乎框架但有其他未知因素,例如未知地區會有咩意見
3. 合乎框架,亦唔存在未知因素

淨係 2 同 3 都大把想像空間,就算有未知不確定因素都可以試下闖關。但 1 就提來都係嘥時間,唔會因為你提出就可以落實得到

可惜太多人以為提一D現實入面落實機會等於零既野好似好威,好似提出左來就得到精神勝利,但現實唔會因為你一個建議而改變,唔會因為你提出一個同現有框架抵觸既方案,現有框架就唔存在

版規都有話「實現機會偏低或開玩笑式建議」視作灌水
fb.com/scientisthk2usa/
10598C 發表於 2023-10-20 01:11 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2023-10-19 20:43
其實全日計我好相信長沙灣商貿區需求都係大過填海區,79X 而家長沙灣最少客好大程度係因為兜到大家唔坐, ...

唔反對利用 79X 20A 重組善用長沙灣道流量,但全日計長沙灣商貿區需求係唔係大過填海區,其實都可圈可點

一來本身填海區係出緊一定客量,又要孭住一堆填海區 BBI,而且問題係改線(特別係招標線)可以改幾多嘅問題,亦即係所謂框架
有啲路線本身做開個個位唔可以隨便飛走,79X 當日改九龍區走線時,飛走海達總站都要塞個頭站係返南昌站

事實上南昌轉到嘅屯馬/東涌線,同美孚/荔枝角站轉到嘅地鐵線完全不同,後者轉乘紅線沿線往南油旺深水步 79X 已經做緊,過海嘅一早去左 78A 轉東鐵,轉乘效益相對低落

不如話,本身無太強烈理由飛走填海區/南昌站,要犧牲亦未輪到佢
反而客觀數據係長沙灣少人用(即便大家都知班客係兜走多過實際上完全無人用)呢段路縮減至繁忙時間服務係合理邏輯,而且本身長沙灣商貿區有名你叫商貿區,通勤客比起行街客我相信佔多唔少

同時甘泉街唔見得係兵家必爭之地,當日九巴都打算將 86A 轉循環會騰空站位出來,反而似係美孚無位擺車,所以新線都要去到甘泉街止步

1181174166 發表於 2023-10-20 07:20 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-10-20 00:56
咁但係已知框架下都仲有好多想像空間

路線建議不外乎三款:

問題係
好似79X咁都爆到出嚟
所謂框架都係睇心情有無意放水

好似流量問題
近期咁多減班又係咪無得拎嚟用,或者倒轉有無得拎嚟用?
EX-TL 發表於 2023-10-20 09:33 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2023-10-19 22:37
你呢D算唔算講一半唔講一半
睇圖

呢十幾年你活喺香港, 唔係唔知有樣嘢叫做"語言偽術"嘛, 我自己F1出文都識得用, 真正用意就係想受眾認同改去另一度服務人哋, 同時係可以令自己行車時間變得穩定, 並唔係行緊嗰度唔適宜再多巴士路線行走.
LAK2 發表於 2023-10-20 11:52 | 顯示全部樓層

關於20A
反而諗有無可能趁佢客量依然低迷
放棄新蒲崗/晴朗一段路, 改行承啟道+13街
順便吞左條22M...
kay 發表於 2023-10-20 15:11 來自手機 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2023-10-20 09:33
呢十幾年你活喺香港, 唔係唔知有樣嘢叫做"語言偽術"嘛, 我自己F1出文都識得用, 真正用意就係想受眾認同改 ...

白紙黑字點都可信過吹水友自創理論或規則
ky927 發表於 2023-10-20 16:31 | 顯示全部樓層
我反而有一個玻璃球問題,就係79X如果同270B平行同方向,北行會唔會有機會執下死雞?!
 樓主| S3BL100 發表於 2023-10-20 21:10 | 顯示全部樓層

1181174166 發表於 2023-10-20 07:20
問題係
好似79X咁都爆到出嚟
所謂框架都係睇心情有無意放水

好一句「睇心情有無意放水」「倒轉有無得拎嚟用」

咁不如你諗下,點解城巴搞搞下最後做到 795X 全日入彌敦道旺角油麻地段,79X 入長沙灣道,調返轉佢地想 78X 行出觀塘道但唔成功,只批 78C 假日?

又點解九巴咁耐以來都搞唔到其他線行長沙灣道深水埗段全日,甚至連呢個版大部分版友都同意應該行全段長沙灣道既 52X 265B 都要欽州街轉落荔枝角道?調返轉觀塘道批到 40P X42C 呢兩條分支線全日(嗱,畀晒提示)但 33B 又只批假日服務?

呢幾個例子之間有咩分別?不妨自己領會下

fb.com/scientisthk2usa/