hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組城巴 20A 79P 79X
開啟左側

建議重組城巴 20A 79P 79X

樓主| S3BL100 發表於 2023-10-20 21:26 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2023-10-20 09:33
呢十幾年你活喺香港, 唔係唔知有樣嘢叫做"語言偽術"嘛, 我自己F1出文都識得用, 真正用意就係想受眾認同改 ...

唔適宜?

望下隔離版友點講

e.g., https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2179027-20-1.html

又如果黃巴劃條新聯和墟、觀塘道 78X;油尖旺劃 79P, 兩繁劃到 10 分鐘一班,觀塘道、彌敦道頂得順嗎?

但紅巴拎 277X 同 270A 出黎改, 黃巴方案路面頂唔順,係咪要 Foul 佢?

而家最大問題係路線設計上面,繁忙路段流量控制係由運輸署去定,巴士總站由運輸署指派, 點樣平衝咁多既得利益者都係要由運輸署去搞。

雖然我唔同意引文呢位版友一D個人觀點,但喺度蒲得耐,邊D版友係消息人士,其實係睇得到,我就唔會好似你亂質疑人地呢方面可信性

唔止呢篇,B2 版根本大把版友提過繁忙路段流量問題,甚至有版友話大老山隧道轉車站、大欖隧道轉車站都計繁忙路段,信不信由你。你質疑我無用,反正規矩唔係我定;有本事你不如下次喺 B2 版見到相關討論,直接當面用質疑我既態度,質疑、否定消息人士,當佢地面話佢地講大話,睇下結果會點

再數遠少少,當日取消 41 變 241X,有版友提出要 44 改行深水埗段長沙灣道,都已經引來唔少聲音。係人都知跨區線行長沙灣道食最多客,問題係遲來不能上岸係約定俗成,拎走 30 分鐘一班 41 換 10 分鐘一班 44 入去係講唔通,已經唔考慮對現有乘客影響

你地見到自己唔鍾意既事實就要否定,係唔會帶來任何效果同改善。倒不如花多少少精力同心思,諗下既定框架底下有無方法可以做到最多野仲好,更有建設性
fb.com/scientisthk2usa/
1181174166 發表於 2023-10-20 21:26 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-10-20 21:10
好一句「睇心情有無意放水」「倒轉有無得拎嚟用」

咁不如你諗下,點解城巴搞搞下最後做到 795X 全日入彌 ...

唔想估,請直接出你嘅見解
我只會話觀塘塞過長沙灣道
 樓主| S3BL100 發表於 2023-10-20 21:34 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2023-10-20 01:11
唔反對利用 79X 20A 重組善用長沙灣道流量,但全日計長沙灣商貿區需求係唔係大過填海區,其實都可圈可點

...

不如咁講,我自己其實對南昌落公路,深水埗掃到落佐敦走線其實唔反感,但如果有得揀,一定係長沙灣掃到佐敦,先做到最多客。我個人立場係反正無其他已知因素令到呢個方案做唔到,可以嘗試闖關

又另一個角度,或者因為填海區本身已經唔少城巴獨營線,其實無太大誘因再擺多條落去,分散投資擴展覆蓋可能仲好

而另一方面,如果長沙灣商貿區用 79P 去做,其實都會顯著延長大角咀、尖沙咀頭段乘客行車時間,幅度遠比 79X 美孚掃落佐敦更明顯,79X 79P 到時出現既交叉走線,遲早可能都要再執

樓主| S3BL100 發表於 2023-10-20 21:41 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2023-10-20 00:10
我又唔會認為非繁長沙灣需求一定比填海區優勝,非繁最重要的,始終只有旺角 + 太子 + 深水埗。奧運站 +  ...

講開荔枝角道插旗問題,2X 42 214 全部唔過亞皆老街以南,32 又係殭屍路線,擺 20A 79X 單向落果段荔枝角道,做到既野有分別
但我同時度緊九巴 2 號仔改路,蘇屋出總站後興華街左轉荔枝角道出尖沙咀,回程荔枝角道右轉大南西街,再右轉青山道返蘇屋。反正中間一段基本上都有替代,蘇屋總站又因位置問題吸唔到客,保安道甚至青山道都更方便蘇屋邨
 樓主| S3BL100 發表於 2023-10-20 21:44 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2023-10-20 21:26
唔想估,請直接出你嘅見解
我只會話觀塘塞過長沙灣道

城巴想喺長沙灣道、彌敦道加車,有咩可以交換?想喺觀塘道加車,又有咩可以換?當日迫運輸署擺 795X 上 RPP,記憶中呢度有版友提過城巴同凱婷之間經歷過唔少角力最後先批

調返轉九巴 40P X42C 又係唔係獨立新線?

答案已經通晒出來,並唔係觀塘道塞過長沙灣道咁簡單,你鍾意無視就算
1181174166 發表於 2023-10-20 21:49 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-10-20 21:44
城巴想喺長沙灣道、彌敦道加車,有咩可以交換?想喺觀塘道加車,又有咩可以換?當日迫運輸署擺 795X 上 R ...

795X無追開

喺入咗咁多張紙嘅情況下,計落就應該少咗車嘅
不過正正係一去無回頭,撤出長沙灣道嘅方案需更為審慎
而唔係取消完剩咗個位出嚟而白白浪費
天空之神 發表於 2023-10-20 22:42 | 顯示全部樓層

795X 應該只係善用彌敦道quota 產物黎

同 78C 用埋觀塘道星期六日有剩既quota 一樣

不過長沙灣道個人唔認為仲有,過海線cut 左咁多應該有剩先係
.
kay 發表於 2023-10-21 08:28 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-10-20 22:42
795X 應該只係善用彌敦道quota 產物黎

同 78C 用埋觀塘道星期六日有剩既quota 一樣

其實都要睇運吉個刻口味的確偷到雞擺去長沙灣道既有
但同一時間又想搬線走人
搬唔成咪減班

當年九龍5區重組就算難左產
但佢都話繁忙路段包括長沙灣道都少左班次
當年剩係九龍市區要減100車

不過香港又係老問題
巴士調控下越黎越少車行主路段
但主路段都係咁塞
問題就係其他度

世界很簡單 人類很複雜
1181174166 發表於 2023-10-21 10:17 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2023-10-21 08:28
但同一時間又想搬線走人
搬唔成咪減班

人哋畫bus zone我哋巴士失蹤

拆咗啲燈,啲車keep住行咪唔係塞車,好似係
天空之神 發表於 2023-10-21 10:18 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2023-10-21 08:28
但同一時間又想搬線走人
搬唔成咪減班

長沙灣道 荔枝角道 東西行線畫返巴士專線再講

荔翠落成左都無線去果頭都係一個奇景黎

睇埋菜欄重建果舊,兩巴會點改
.