hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組城巴 20A 79P 79X
開啟左側

建議重組城巴 20A 79P 79X

SE7378 發表於 2023-10-21 15:01 來自手機 | 顯示全部樓層

LAK2 發表於 2023-10-20 11:52
關於20A
反而諗有無可能趁佢客量依然低迷
放棄新蒲崗/晴朗一段路, 改行承啟道+13街

同意 20A 飛晴朗,晴朗 <> 旺角一有地鐵,二有太子道東車海,
巴士入邨都做唔起,又拖慢晒相對唔近地鐵嘅跑道區一帶車程,不如索性放棄。

另外,當晴朗 <> 旺角搭鐵要響唔係跨月台嘅鑽石山或何文田站轉車,
但 20A/24 都已經頹到咁,深長荔其實只係轉多一次,仲要係跨月台,
計埋市區路況,真心睇唔到晴朗 <> 深長茘巴士會有幾大吸引力。
SE7378 發表於 2023-10-21 15:10 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-10-18 22:47
無啦啦打劫填海區條青沙線🙄
畫左比佢最多反轉行就算,旺角屈返去海達總站

填海區應該會 prefer 一條去到沙市嘅青沙線多過去皇后山嘅 ⋯⋯

不過個人認為填海區 <> 新界東應該連埋隔離 287X 甚至 W3 去處理。
曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲。
天空之神 發表於 2023-10-21 15:26 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2023-10-21 15:10
填海區應該會 prefer 一條去到沙市嘅青沙線多過去皇后山嘅 ⋯⋯

不過個人認為填海區  新界東應該連埋隔離 ...

286 攪唔成就算啦

而家咩都要架啦海麗海達

果邊巴士服務太差

去青馬 A21
去屯轉無,西鐵
去大欖無 ,西鐵
去荃灣無,西鐵
入青沙,286C 兜大圈,270B 單邊
去葵涌,36A 疏車到訓低 936 限定時間又唔平

.
EX-TL 發表於 2023-10-21 20:37 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2023-10-20 21:26
唔適宜?

望下隔離版友點講

哈, 我想講, 曾經有板友講蓮塘香園圍講到頭頭是道, 句句鏗鏘, 字字珠磯, 點知被真經常行蓮塘香園圍板友某啲嘢考起, 最後冇鞋挽屐走潛咗水定係轉移話題, 你又有冇留意到? 我唔引用啦, 得閒自己搵!
EX-TL 發表於 2023-10-21 20:49 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2023-10-20 15:11
白紙黑字點都可信過吹水友自創理論或規則

白紙黑字唔等於照字面全部倒晒入腦嘅, 人人都有個腦, 要識得過濾, 分出重點.

打個譬喻, 去餐廳食飯啲餸有啲食物裝飾, 你好肚餓, 所以你唔理舊裝飾又凍又變色, 你都照隊入個口, 𡁻爛晒佢吞落肚仲覺得係人間美食, 因為舊嘢加埋啲主菜令到畫面好吸引你, juicy到你食指大動, 所以照單全收吞晒落肚.

呢個譬喻同你講嗰啲白紙黑字, 簡直係100% match!
neoplan720p 發表於 2023-10-21 21:39 | 顯示全部樓層
成件事要處理既難處,係皇后山及沙公一帶既人口,
令79X要肩負太多任務。

如果住宅區夠大,
我當元朗、青北咁,
深長荔同油尖旺已經可以分成兩線(68X / 268X;41A / 44)。

至於住宅區唔夠大,
咪一線走天涯囉,
好似234X咁,荃灣服務範圍相對較細,
咪由美孚掃到落尖沙咀。
車程係耐,但都叫出到客。

皇后山既問題係,
人口細到連半全日過海線都support 唔到(對比934、936),
而恰巧79X原始定線以奧運站作尾站,
咁就俾到居民一個黃金機會坐79X直出奧運站,再轉東涌線過海。

開線都開左近2年,
南行或多或少都儲左一堆咁既轉鐵客。
所以評論79X點改既時候,
或者唔可能以其他新界 <-> 油尖旺、深長荔既線做切入點去睇。

唔增加資源下(i.e. 79P / 979 / 679 延長服務時間),
要一條線79X咁做哂油尖旺、深長荔以及轉乘鐵路往港島,
係近乎無可能兼兜到亂七八糟既。

我始終認為,79X個九龍區服務範圍,以及九龍區頭站尾站,
應該由皇后山及沙公居民決定,少數服從多數。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
2076 發表於 2023-10-21 22:30 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2023-10-21 21:39

皇后山個 case 又同西約有少少唔同,西約果邊始終近市區,變相定期過海的人點都會多過皇后山唔少。正常住皇后山都唔會成日約人過海食飯,反而旺角深水埗係香港較中心的地區,又有唔同店鋪食肆選擇,有平有貴,需求點都大唔少。深水埗同旺角就點都要做,其他油麻地/佐敦/長沙灣全部都係次要。

長沙灣問題,其實 79X 本身同冇做係冇分別。而城巴啱啱投到十四鄉來往荃灣的新線,呢條線應該係十四鄉對外全日線的真命天子,可以用來同 79X 在青沙互轉,咁樣長沙灣的問題就直接解決。

評分

參與人數 1HugeC +6 收起 理由
horivhyc + 6 same opinion.

查看全部評分

抗議962B重組
還我962全日服務
天空之神 發表於 2023-10-21 22:55 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2023-10-21 21:39

如果係咁根本唔應該用南晶轉車而係奧運

至少仲係叫做旺角特快

如果一條線要做哂南晶奧運旺角長沙灣,根本得返 3 種行法
.
neoplan720p 發表於 2023-10-21 23:12 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-10-21 22:30
皇后山個 case 又同西約有少少唔同,西約果邊始終近市區,變相定期過海的人點都會多過皇后山唔少。正常住 ...

正正就係皇后山同沙公既過海需求,
不足以支持679 or 979 半全日(都唔好諗咩全日),
所以79X先變相做埋過海客(至少南行)。

**
亦都因為條線開左兩年,
不論係改路前既奧運站,
定改路後既南昌站,
根據唔少板友所講,
都儲左一定人數落車轉鐵。
咁呢堆客既利益,
又係咪可以完全忽視呢?

**
如果過海客既利益需要顧及的話,
樓主建議既美孚尾站,
似乎未必適合,始終轉東涌線同轉荃灣線,
車程上有一定差別。
如果十四鄉條線唔可以做到烏溪沙 / 馬鞍山邊皮既話,
齋做十四鄉,
唔好話全日,
隨時連半全日都分分鐘唔夠客做。

夠客勉強做全日,
都極可能係30分鐘一班。
79X又係30分鐘,
叫人點轉車呢?

而家青沙轉乘站極少人用既原因(相比城隧、屯轉、欖轉、大老轉),
就係堆線閒閒地都20-30分鐘一班,
除左286X同287X叫密少少外……
咁既班次,真係轉唔落手喎。
neoplan720p 發表於 2023-10-21 23:17 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2023-10-21 22:55
如果係咁根本唔應該用南晶轉車而係奧運

至少仲係叫做旺角特快

係架,
你問我既話,
如果79X 要serve 埋過海客的話,
改路前直達奧運,係較有效率既行法。而家停埋南昌,旺角根本完全無特快效果。

不過改路後,
有板友反映:直達南昌站可以俾居民轉屯馬線直達尖沙咀嘛,
咁所以直停奧運,定直停南昌好,
就交返俾居民自己諗。