hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴98E加班
開啟左側

[服務調整] 九巴98E加班

2076 發表於 2023-11-16 04:32 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2023-11-16 00:36
一時又熟 98D 嘅人都知
一時又以你所知
事實上 98D 時間表裡面一直都只有坑口北開車時間

298X 的新增用車可以天降,康城加茶果嶺新區,甚至係 137 區,就已經係一個 valid reason,根本唔關 98A 98C 事,所以個人一直主張坑口獨立 298C 分開處理。

298X 等到茶果嶺發展好,康城站 <--> 晉海 <--> 茶果嶺 <--> 高嶺道 <--> 麗港城 <--> 觀繞 <--> 深長荔旺,根本上就係全部都係新客,亦都肯定夠客開到 98C 級數的班次,邊駛同坑口夾。

康城客最 buy 巴士的係離港鐵站最遠的峻瀅同晉海,點都係將藍走最理想,亦都唔駛駿昇街自轉。
抗議962B重組
還我962全日服務
ccchhhuuunnn 發表於 2023-11-16 06:34 | 顯示全部樓層

poondriver 發表於 2023-11-16 02:14
都話拆線KOL 淨係識睇地圖廢up 係冇錯
我而家直頭懷疑佢d 數客po 係作出來

都冇乜邊條線唔使比KOL話有問題
然後比佢大筆一揮改一大餐改到鬼唔馬六
慘在大部份時間經過佢改完仲衰過乜都唔改
kay 發表於 2023-11-16 07:19 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2023-11-16 01:00
咪玩啦 我早兩個星期去醫院就數到20個
全車醫院落

佢未同你講搵其他線做埋296M個份
然後拎埋296M個幾部

理論上20個客要搵其他線接手唔難

反而九巴HEA左咁多年
唔做重組剩係減班代替
呢個係拆線/重組KOL要考慮問題

不過當年開左290 290A
再生埋290X
可能真係扯盡左條數之後無得搞
290系列都已經HOLD左幾十部車

然後同佢平行路線係咁減班
世界很簡單 人類很複雜
poondriver 發表於 2023-11-16 08:20 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2023-11-16 07:19
佢未同你講搵其他線做埋296M個份
然後拎埋296M個幾部

佢識咁講條氣都順d
直接話佢冇客然後斬得 我真係覺得佢冇落過街

今朝7點尚德又上左十幾個 隔離108A得一個客
296M 而家剩返既客就係最難攪個班 又或者佢可能有計幫108A 換晒車佢 咁我冇野講
kc_loo 發表於 2023-11-16 11:48 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2023-11-16 00:07
大西北人出名最憎西鐵轉輕鐵
入去屯公塞車關注組就見就算屯公塞車都好多忠粉
人哋保巴係坐以起行,點似得 ...

岩呀, 我都好認同大西北對巴士忠誠度好高, 非常認同
provided that 佢去既地方巴士都係直到

而家個case 講緊係坑口去大西北轉車
如果有巴士, 有轉乘我都非常認同, 俾你巴士轉巴士非常合理
我又當你俾得起$, 102 轉巴士, 都係當俾$ 買舒服
佢而家話坑口上唔知咩巴士, 去黃大仙轉番西鐵wor!!
你上得巴士, 又上番西鐵???
我咪話如果巴士轉到巴士, 就解決埋咩好多地方唔近西鐵咩個問題

anyway, 早好多年前, 的確好大西北人對西鐵好抗拒,
近年有tuen ma線已經唔同
同埋本身輕鐵有轉乘,
一程過巴士到OK, 我睇唔到你轉得車, 咩事唔上鐵而係巴士轉鐵, 俾足兩程full pay

kc_loo 發表於 2023-11-16 11:50 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2023-11-16 00:15
嗱... 我就勸你唔好咁講,你都唔係坑口人,頂盡只係部分坑口直出路線嘅既得利益者

呢到有啲坑口人係話唔 ...

我諗唔到坑口人有咩原因會反對全圈, 不過我係度咁耐, 未見過有人要求半圈要求全圈
kc_loo 發表於 2023-11-16 11:53 | 顯示全部樓層

呢兩三日都見8:50 九展都係 98D, 988坑口特, 296D 差唔多時間到九展
我都有特登停低留意寶林班次客量, 完全難明寶林人對自己客量那來的優越感
Citcalag 發表於 2023-11-16 12:14 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-11-16 04:32
298X 的新增用車可以天降,康城加茶果嶺新區,甚至係 137 區,就已經係一個 valid reason,根本唔關 98A  ...

咁長沙灣返麗港城咪硬食將軍澳價

又拖慢將軍澳車程。雙失。

如果你話茶果嶺道加站順路做埋我無乜異議,但兜埋上高嶺就做多左啦。我最多能接受兜麗港城上觀塘繞道
3ASV174 發表於 2023-11-16 13:48 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2023-11-16 12:14
咁長沙灣返麗港城咪硬食將軍澳價

又拖慢將軍澳車程。雙失。

佢個建議咪又返去問題原點
如果 298X 可以兜埋上高嶺道都得
根本就搵唔到理由解釋坑口點解一定係要直出

如要討論,請先自貼差餉單一次
ATENU135 發表於 2023-11-16 16:44 | 顯示全部樓層

kc_loo 發表於 2023-11-16 11:48
岩呀, 我都好認同大西北對巴士忠誠度好高, 非常認同
provided that 佢去既地方巴士都係直到

好明顯係講緊大西北坐巴士去黃大仙轉地鐵入坑口啦......