hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 古洞站啟用, 東鐵亦不會增加班次
開啟左側

古洞站啟用, 東鐵亦不會增加班次

mckhgc 發表於 2023-11-28 00:10 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2023-11-23 14:56
其實特車時間好似有特登跟中大放學同放工時間黎執
大埔墟開17:22,到大學17:27啱啱好清一批山下嘅學生 ( ...

講起大學站下繁南行,我又唔覺佢為左中大做到咁貼心。

今年2月開始,平日下繁兩班沙田始發南行短特,由原本17:08同17:30,改到17:20同17:46。可能為左17:46嗰班喺沙田站攝入,所以大學站17:37有一班,之後隔成7分,到17:44至有下一班。

呢個時間,中大近山腳嗰班,已湧到去大學站,偏偏呢個時候就黎攪D咁野(兩班相隔7分),令狹窄既大學站南行月台,例牌逼到水洩不通。

下班17:44黎到,由於相隔大耐,大埔墟及以北已經儲左一大班客,例牌頂晒大閘,幾乎冇可能上到。

其實Keep返之前,南行沙田短特開17:08同17:30,就可以避免。

最差配套 狗也不D
TA7343@N241 發表於 2023-11-28 03:01 | 顯示全部樓層
mckhgc 發表於 2023-11-28 00:10

今年2月開始,平日下繁兩班沙田始發南行短特,由 ...

只可以話管理層將東鐵定位同現實錯配晒,封關嗰段時間仲work(不過都唔好得去邊),通關後情況更嚴重。
沙田起載南行,食唔到幾多通勤客源,第一城同石門收工客出市區好多都改用鑽石山而唔係大圍轉。
最大目的,只係方便回車食正市區返新界放工最旺場時段。

最奇係,點解另一邊屯馬可以一早四點頭就出車錦上路起載入屯門,但東鐵唔得
現實層面,應該四點頭要安排幾班大學起載往落馬洲,至少食到跨境學生客,大陸居民用落馬洲多過好羅湖。
班跨境學生好多都由大埔墟或以北先上車。
南行未夠五點就開始,可以一次過食晒回港客、北區藍領收工客、大埔工業邨收工客同中大放工放學客。
沙田起載南行唔係唔可以,不過最好五點三前就出到。

Ricky403 發表於 2023-11-28 09:12 | 顯示全部樓層
mckhgc 發表於 2023-11-28 00:10

今年2月開始,平日下繁兩班沙田始發南行短特,由 ...

17:52咪有大埔墟車黎清客,計好哂啦
不過崇基同YIA office確實要趕17:37嗰班係忟水,17:43就好難上
.
Ricky403 發表於 2023-11-28 11:05 來自手機 | 顯示全部樓層

TA7343@N241 發表於 2023-11-28 03:01
只可以話管理層將東鐵定位同現實錯配晒,封關嗰段時間仲work(不過都唔好得去邊),通關後情況更嚴重。
...

屯馬綫絕大部分加班車起載時間唔係四點頭,係四點尾五點頭,而八鄉西廠64-67做完成轉入到屯門就完下繁開始收車,所謂「早出車」實際上紅磡西行去到五點頭都仲有班次隔7分鐘🤭日日多人多上落返到屯門例牌遲兩三分鐘
東鐵綫將五點幾沙田特車走多半轉就會加行車里數,除非下繁相應地提早完,19:30甚至19:00起羅湖落馬洲南行就分別開番~6分鐘/~12分鐘一班
TA7343@N241 發表於 2023-11-28 13:10 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2023-11-28 11:05
屯馬綫絕大部分加班車起載時間唔係四點頭,係四點尾五點頭,而八鄉西廠64-67做完成轉入到屯門就完下繁開 ...

四點頭開始慢慢出到四點尾五點頭就差唔多。

南行下繁提早完問題都唔大,除咗星期一有啲人會請日假之外,二至五晚七至八羅湖/落馬洲南下其實唔多人(上面#36都講),因為撞正食飯時間,一係早少少黃昏過關返到香港先食,一係上面食完飯八點後先過關返香港。

出到金鐘,北行八點左右完下繁,啱啱過晒放工時段,亦可以同紅藍線睇齊(淺綠唔知)。
N948 發表於 2023-11-29 19:38 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2023-11-28 11:05
屯馬綫絕大部分加班車起載時間唔係四點頭,係四點尾五點頭,而八鄉西廠64-67做完成轉入到屯門就完下繁開 ...

加大行車里數有咩問題?原來有限制行車里數?

如果稍為將岀車時間改動下,例如: 1746 沙田中載車改去大埔墟開 (JA0396> JD0396),會唔會係最簡單做法?

大埔墟 P3 開岀:
1722, 1734, 1747
Ricky403 發表於 2023-11-29 21:30 | 顯示全部樓層

N948 發表於 2023-11-29 19:38
加大行車里數有咩問題?原來有限制行車里數?

如果稍為將岀車時間改動下,例如: 1746 沙田中載車改去大 ...

下繁第二班沙田特拉去大埔墟開都仲可以諗諗
因為只係一班車,整體平均行車里數變化不大

但我回緊位人兄講緊係要好似荃灣綫觀塘綫咁提早到四點頭就出下繁加班車喎,呢度就真係要計行車里數
荃灣綫觀塘綫,都係有足夠C車頂之後,先至加密繁時班次同延長下繁,及推遲上繁部分車序收車㗎
.
TA7343@N241 發表於 2023-11-30 04:10 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2023-11-29 21:30
下繁第二班沙田特拉去大埔墟開都仲可以諗諗
因為只係一班車,整體平均行車里數變化不大

東鐵車程比荃灣線觀塘線長好多,當四點頭出第一部加班車,出得車嚟都五點幾先全線下繁。屯馬線都係四點頭出第一部加班車,仲要有八鄉紅磡大圍三個位出車,不過車程比東鐵仲長。
正如你#44話齋,五點後紅磡入屯門仲係非繁班次。

如果要考慮埋行車里數,而羅湖落馬洲班次比例又堅持2:1,咁七點鐘開始搵幾部羅湖去大埔墟短棍收車咪得,到八點左右上行開始晚間非繁。

依家堆加班車基本上向南出車,收車由南面去沙田短棍收。
如果加班車向北出車,咁收車就由返北面去大埔墟短棍收,不過咁個模式印象中未試過
而車廠個位喺東鐵中間位南少少,整體行車里數變化都唔大。
Ricky403 發表於 2023-11-30 17:15 來自手機 | 顯示全部樓層
TA7343@N241 發表於 2023-11-30 04:10
東鐵車程比荃灣線觀塘線長好多,當四點頭出第一部加班車,出得車嚟都五點幾先全線下繁。屯馬線都係四點頭 ...

屯馬綫得53 58係四點半前出,其餘19架加班車都要四點半後至陸續出黎載客
東鐵綫北面收車一直都有,但唔會開短棍,直接羅湖/上水清完客之後不載客返何東樓
反而你話下繁收車多數沙田收就唔啱,得一班係咁,東鐵綫何東樓堆車係以大多數都係北面收車,南出北收

有趣嘅係疫前仲行緊12卡車嗰陣,係有加班車向北出車,不過不載客到落馬洲先至載客南下🤭
過往經驗話畀你知,就算向北出車都可以唔開燈唔載客射落海

至於要唔要將東鐵綫成個下繁提早12/24/36/48/60分鐘,就留待龜鐵員工決定啦🤣
tonyng 發表於 2023-11-30 17:43 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2023-11-30 17:15
屯馬綫得53 58係四點半前出,其餘19架加班車都要四點半後至陸續出黎載客
東鐵綫北面收車一直都有,但唔會 ...

如果想提早向北面出車又唔想太早出車及增加太多行車里數,折衷辦法就係將原本向南出車的JA0380(沙田開1720)和JA0396(沙田開1746),改為向北出車不載客去大埔墟中台於1709及1735起載南下。(個人認為呢兩班車由沙田起載浪費資源和運力,食唔到大學及火炭放工客)