hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 皇后山居民每朝大排長龍搭車 記者實測要排幾耐上車? ...
開啟左側

[報刊新聞] 皇后山居民每朝大排長龍搭車 記者實測要排幾耐上車?

kay 發表於 2023-10-27 21:06 | 顯示全部樓層

星島係咪要78A條隊清零先叫PASS
不過一轉風向就真係有D誤大事
之前先話城巴班次少所以少人搭
轉個頭已經講九巴清唔晒客又比人鬧
係咪已經上映緊城巴復仇記

城巴點衰都清晒佢自己條隊既客
世界很簡單 人類很複雜
ccchhhuuunnn 發表於 2023-10-27 22:01 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2023-10-27 21:06
星島係咪要78A條隊清零先叫PASS
不過一轉風向就真係有D誤大事
之前先話城巴班次少所以少人搭

少客咪清得曬條隊 哈哈

講真
1分鐘一班先清得曬客即係已超出物理極限
以前273細單層AM先做到
12.8米雙層,你要有3/4部車同時上客,再加埋流動八達通機上落車門一齊上客,先做得到。否則正常雙層巴士要由吉車上到滿,至少都3分鐘 。
12Lane 發表於 2023-10-27 22:12 來自手機 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2023-10-27 18:31
其實又唔需要去扭曲我嘅comment嘅

0700-0724時段,時間表報8分鐘一班,候車時間大概10分鐘,以78A咁短途 ...

78A爆,又有人話係78X/79X對外服務太差所致。
到入紙拉270C,又有人話有能力點解唔開多啲78A。
夫妻騎驢,真係點講都通。
不如以後兩巴聯營一條接駁線好過了。
dennis28a 發表於 2023-10-27 22:56 來自手機 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2023-10-27 18:31
其實又唔需要去扭曲我嘅comment嘅

0700-0724時段,時間表報8分鐘一班,候車時間大概10分鐘,以78A咁短途 ...

早繁 78A 部分班次皇后山同山麗苑分家開車,
78A 早繁整體講緊接近 5-6 分鐘聯合班次清客。

一黎企龍尾等 10 分鐘上到車仲想點?
你知唔知正常開一部吉車清 120 人要幾多分鐘?

78A 如果要再加密,講緊成個巴總要擺幾多部車?
你睇吓隔離華明 273 條坑可以擺幾多部車?
隔離黃巴咪投訴紅巴擺到成地車形響佢服務。

有時唔好淨係睇時間表做人,
亦唔好只係企係皇后山巴士總站做人。

根本皇后山要係一個鐵路車站,
就算比 78A K54 黃巴做,問題唔會解決到。
ky927 發表於 2023-10-27 22:58 來自手機 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2023-10-27 15:55
繁時等十分鐘上到車仲有咩好嘈?…

我諗唔係等10分鐘有無權嘈嘅問題。其實篇報道受訪者都係講實況同需求。

我諗皇后山嘅交通問題,應該focus返區內線/中短途線需求問題。呢個一定係運吉定投標時錯誤估算,如果唔係唔會有503/K 而後知後覺先開78B。

1)呢個時段78A有無開直達粉嶺站班次空間?
2)近來幾個post等都有提,運吉係應該要定時審視小巴路線需求,必要時係要收回路線俾專營巴士。呢篇報導503/K講到有25架車行,但乘客普遍都等30分鐘;如果係盡左力都供不應求,咁咪應該收返俾專營巴士,更遑論阻止78B甚至56A延線;

3)或者運吉都尷尬開線一兩年就發現自己批出黎嘅小巴線原來供不應求,但同時間訪問中居民都有講其實有去大埔/沙田嘅需要,咁咪俾小巴開條大埔線換返78B/56A全日。

當然亦都會話咁做運吉係過橋抽板,但係,公共交通係為市民服務,咁服務合約唔應該凌駕係市民需求之上;再者,屎係運吉搞出黎,面懵都要執屎架啦。
天空之神 發表於 2023-10-27 23:01 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2023-10-27 22:58
我諗唔係等10分鐘有無權嘈嘅問題。其實篇報道受訪者都係講實況同需求。

我諗皇后山嘅交通問題,應該focu ...

所以屎水咪搏到繁時開 56A

非繁 503 大把車擺街咪暫時入唔到
.
kay 發表於 2023-10-27 23:04 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2023-10-27 22:01
少客咪清得曬條隊 哈哈

講真

住係皇宮個班要求多多
我都係依書直說
基本上佢地城巴九巴小巴都鬧勻晒
城巴無車/九巴小巴載唔晒

不過星島做錯位就真
真係78A死位
係黃昏繁忙時間粉嶺返皇后山
差過皇后山出去

如果依家大方向係78B 56A去分流78A 503K客
其實都要等56A加時後先知幫到幾多
世界很簡單 人類很複雜
ky927 發表於 2023-10-27 23:15 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2023-10-27 22:12
78A爆,又有人話係78X/79X對外服務太差所致。
到入紙拉270C,又有人話有能力點解唔開多啲78A。
夫妻騎驢 ...

呢個咪就係個原始問題----

運吉錯誤估算人流;同埋錯誤指派品線營運公具。

之前可能係運吉好唔想順得哥時先嫂意,所以抽左78A直接俾老九,就衍生今日個唔balance情況,所以宜家都唔好話聯營,應該係運吉、九巴同城巴三方面都要面對競爭,上繁56A有運載空間,咪上繁56A停一停粉嶺站(最多咪只准落客同雙向分段)

所以亦都話十四鄉全標俾一間做返岩
12Lane 發表於 2023-10-27 23:15 來自手機 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2023-10-27 22:58

我諗皇后山嘅交通問題,應該focu ...

實況同需求講到口臭啦,講到尾就係搞掂去粉嶺同上水就已經搞掂。要講改善就永遠都有得改善,亦都唔係得皇后山一條邨要改善,但講到78A等十分鐘就上到,已經唔係不能接受水平;至於503小巴,又係講到口臭啦,加到車咪加,加唔到咪搵78B吱牙膏加車,中意收番都得嘅,不過機率有幾高心照。

又去到班居民想去邊呢個問題,又講到口臭啦,一條邨仔;去九東、九西、荃葵都有。之後又多多事實話要去屯元天,遲啲有埋56A啦,放長雙眼睇下係咪真係有咁大需求囉。

冇邊道就話想去邊,你訪問邊個都係講番同類目的地架啦,又係咪要開晒去全港十七區試晒夠唔夠需求先得。
12Lane 發表於 2023-10-27 23:21 來自手機 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2023-10-27 23:15
呢個咪就係個原始問題----

運吉錯誤估算人流;同埋錯誤指派品線營運公具。

長短線分開本來就係好事黎,個人覺得錯嘅位只係503,僅此而已。亦都唔係冇得補鑊,咪就係78B,連特班拉直出上水走線都出埋,就算唔洗計56A,解決方法一早已經搵到,只係睇幾時加班去紓緩503做唔掂嘅時段。