hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴700仲會唔會開?
開啟左側

[問題] 城巴700仲會唔會開?

dennis28a 發表於 2023-10-29 22:24 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2023-10-29 20:18
問題係點解最後要開700
而唔係解決720 722各自問題
定還是720 722本身問題解唔到?

700 解決緊 720 同 722 問題?
你會唔會諗得太天真?

而家擺明係想解決 18X、88X、A12 西區加上環去東區唔夠快問題。
如果真係為 720、722 問題,點解回程只係林士街自轉就上繞道?

回程連中環都做唔到,咁叫解決 720 同 722 問題?講經咩?
因為 700 本身無意去處班 720 同 722 問題,你真係諗多左。

大家鬧依條 700 痴線,就係明明想做 88X (堅尼地城、上環 - 小西灣)肥肉,
但又多手去做 82X(北角、太古、筲箕灣 - 小西灣)、18X(堅尼地城、上環 - 北角、太古、筲箕灣) 依兩個市場。

堅尼地城去太古班人,已經受夠條 18X 兜上環、北角、鰂魚涌又慢又兜。
700 解決唔到依個問題,因為佢繼續兜上環、北角。

堅尼地城去小西灣班人,佢地係連 88X 都覺得又慢又兜,都未提 A12,
700 又解決唔到依個問題,因為佢繼續兜上環之餘,仲兜北角、太古、筲箕灣。

788 班小西灣人去上環,搭 700 有無快到?
700 連 788 同 789 重疊問題都解決唔到,因為 700 唔停中環。

假如 700 真係成到事,死既線如無意外只有兩條,18X 同 88X。
而家大家日日笑緊 18X 點解在生,搞條 700 出黎仲咩鬼?
惡意回復是不道德的行為。
dennis28a 發表於 2023-10-29 22:31 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2023-10-29 21:22
好簡單,開左700,

1. 西灣河  灣仔、金鐘、中環、上環既車程有無縮短?

因為 700 目標從來唔關 720 同 722 事,請繼續支持 720 同 722。
惡意回復是不道德的行為。
roquelcm 發表於 2023-10-29 22:47 | 顯示全部樓層
根本700同720/722冇乜關係,唔知點解拉埋嚟講
密切關注耀東、筲箕灣、西灣河巴士服務
kay 發表於 2023-10-29 22:59 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2023-10-29 22:24
你會唔會諗得太天真?

又係你話720 722加車拆好過14部車開700
依家又將問題拆開咩意思

同埋我前面已經講左720 722有佢解決唔到地方
所以我唔BUY加車改720 722因為有舊線包袱
解決720 722或以外問題應該新線處理

當年18X都係唔想解決2 18 18P 720 720A問題又要做東西快線
先要後面5條線找數開18X
不過無人估到2 18 18P 3條線仲要額外找數

700咪"東西快線"2.0

不過最怕係城巴見33X 49X 88X有返咁上下客
對700唔知那裡來的高期望
但其實根本眼高手低
真係覺得掂應該88X就咁全日
又做唔出
世界很簡單 人類很複雜
brianso198 發表於 2023-10-29 23:09 來自手機 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2023-10-29 22:24
你會唔會諗得太天真?

黃巴將A12東行改行繞道後,連18X埋單都要輸五分
呢架要入林士街圈嘅700,仲要陪埋堆車落北角太古城自轉

唔好話小西灣,筲箕灣都唔會快得去邊

黃巴一路以來都想做蜻蜓點水式線,覺得班客會肯坐一程接駁車去不同轉車站坐呢架700

但我想講,先唔講東行架架由頭碌到尾搞到一大批客地鐵見

西行我坐果架所謂接駁轉車,坐720同722分分鐘到咗
真係唔知黃巴何來的自信倒成14部車,中區做一邊做唔到另一邊嘅線

仲要咁樣同18X架床疊屋

至於A12抽唔抽得走西環,雖然兜港珠澳後我只係坐過兩次A12咁大把,但西環上嘅客仲多過港珠澳🤭
多起上嚟個別班次可以上到廿個,但A12東行仲行緊1個鐘班
AtrHenu 發表於 2023-10-29 23:28 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2023-10-29 22:31
因為 700 目標從來唔關 720 同 722 事,請繼續支持 720 同 722。

以新巴近年重組路線性格下表面上開700唔關720/2系事的,不過會有減車的甚至加站改慢的空間.(因為目前有唔少東區人會坐呢2條線到中環轉返18去堅城,西環..等港島西區)
brianso198 發表於 2023-10-29 23:34 | 顯示全部樓層

AtrHenu 發表於 2023-10-29 23:28
以新巴近年重組路線性格下表面上開700唔關720/2系事的,不過會有減車的甚至加站改慢的空間.(因為目前有唔 ...

720/722仲想點慢法?
AtrHenu 發表於 2023-10-29 23:41 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2023-10-29 23:34
720/722仲想點慢法?

屎水話再絕D的話722可以來回改為渣華道熟食市場上落東廊而720取消早繁的士式走線改為非繁版走線並且唔行怡和大廈而改行置地,皇后像直去金鐘.
brianso198 發表於 2023-10-29 23:50 | 顯示全部樓層
AtrHenu 發表於 2023-10-29 23:41
屎水話再絕D的話722可以來回改為渣華道熟食市場上落東廊而720取消早繁的士式走線改為非繁版走線並且唔行怡 ...

722早繁耀東爆一次,鰂魚涌再爆多次
唔知就咪學人亂估亂up

巴士迷諗野真係夠哂特別,特別係閣下

A12行港珠澳害到全個機場放工行多兩個字,你覺得無問題

萬一722真係學你話要咁做,第一個就會搵你算帳。
James116 發表於 2023-10-30 00:14 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2023-10-29 08:41
咁回水機做唔做
最大敵人都係現有模式

我覺得佢係博人落車唔拍卡, 尤其長者
依家82柴灣區內嗰個雙向分段, 好似冇乜人知咁, 十個得一個拍