hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 234X 雙層電巴傍晚被叫停
開啟左側

234X 雙層電巴傍晚被叫停

AVCBWU469 發表於 2023-11-1 23:07 來自手機 | 顯示全部樓層

GK3258 發表於 2023-11-1 11:21
事件反映運輸署官僚問題,其實架電巴同傳統柴油車除左載客量外根本無乜分別,但又唔見ATSE要逐條線批行唔行 ...

你都噏得出佢係電車唔係柴油車
呢個叫冇分別咩?
GK3258 發表於 2023-11-1 23:52 | 顯示全部樓層
AVCBWU469 發表於 2023-11-1 23:07
你都噏得出佢係電車唔係柴油車
呢個叫冇分別咩?

動力來源只係車輛配置一部分,架車依家又唔係過重過長,咁何解要特別去考慮批唔批呢?唔通架混能依家又要每條線批?唔通配ZF定Voith又要每條線批?依家TD搵唔到藉口就用載客量,然後就比ATSE大巴大巴自打嘴巴。
橫看香港巴膠
X962 發表於 2023-11-2 00:28 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2023-11-1 22:48
如果係咁,之前8900行962G等新界過海路線都要獲TD批准?

連邊日首航5B都要運輸署批,城巴自己都有講
居民巴士服務NRX962
KE7066 發表於 2023-11-2 01:39 | 顯示全部樓層

魔雪巴士頻道 發表於 2023-11-1 21:46
未獲批廣泛使用嘅車型, 一口氣就買咗幾十架, 九巴都幾勇

12.8 玩到依家都仲係要每條線咁批

係咪又叫勇?
s20131417 發表於 2023-11-2 02:02 | 顯示全部樓層

醬油
九公表示,是次事件因內部溝通問題引致,知悉後亦已即時調查及跟進並作出修正,亦稱未有對乘客服務及安全造成影響。
凱婷回覆:九公已遞交申請調動電雙行走234X,但申請仍在處理中,尚未批覆,九公需調查及向當局交報告

當電動車逐漸成為主流,深圳河以北已大規模,甚至全市公交純電化嘅時候
點解凱婷仲要慢慢咁批電雙落地行走更多路線呢?至少呢一刻行快速公路都仲要攞permit
人家盲目追首航,小弟靜待小確幸的到來~
384047x 發表於 2023-11-2 02:16 來自手機 | 顯示全部樓層
s20131417 發表於 2023-11-2 02:02
醬油
九公表示,是次事件因內部溝通問題引致,知悉後亦已即時調查及跟進並作出修正,亦稱未有對乘客服務及 ...

我覺得你要攪5係問題,安全着想
但批快D,5好攪咁耐係度玩野
試條線試鬼死咁耐,我係厹都頂你5順啦,仲叫乜巴士公司玩電巴呀,冇D誠意
ky927 發表於 2023-11-2 18:25 | 顯示全部樓層

s20131417 發表於 2023-11-2 02:02
醬油
九公表示,是次事件因內部溝通問題引致,知悉後亦已即時調查及跟進並作出修正,亦稱未有對乘客服務及 ...

我覺得因為長度而要按路線批准許證,咁係理解嘅,因為唔係條條線岩行12.8

但係電巴係一個大方向,只係能源使用,氫氣巴要批我反而理解,但係又想巴士公司用電巴,又要逐條批,似乎有D講唔通

私家車都成行街MAXUS, BYD同 TESLA,咁巴士因為公路要按路線批左先用,似乎唔係好合邏輯;如果係個車種要觀察,咁係咪觀察好哂先俾巴士公司大批入呢?(可能有人覺得42部都唔係大手買入)

其實都觀察好多咩神龍、電溶巴士唔合格架啦😂😂😂😂
NA4179x賢 發表於 2023-11-2 20:39 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2023-11-1 23:52
動力來源只係車輛配置一部分,架車依家又唔係過重過長,咁何解要特別去考慮批唔批呢?唔通架混能依家又要 ...

照你咁講,係咪買對家同一車型配置就連車都唔洗驗就出牌 ?

GK3258 發表於 2023-11-2 20:41 | 顯示全部樓層
NA4179x賢 發表於 2023-11-2 20:39

嘩將行嘅路線搬去驗車,你個龍門直程南半球搬到北半球喇喎
橫看香港巴膠
expertuser2004 發表於 2023-11-4 07:53 | 顯示全部樓層

NA4179x賢 發表於 2023-11-2 20:39

電車不驗左點出牌是厹公司? 應要沒收車牌並永久BAN車禁止重新申請, 但只是要人交報告
好明顯一個機構搬龍門, 官字二個口

又不見運吉限制全電動私家車, 全電動輪椅, 全電動滑板車係街上行走要提交報告?
珠海已有電動雙層巴士行走, 也即是 BRT Express, 難度運吉想說明巴士司機牌不適用於電動巴士使用?
環保處要巴士公司還保, 但運吉唱反調不環保用返柴油車, 又不見彌敦道所有巴士線100% 全電動?

驗同簽是二件事, 慢車全電快車全油, 電車不比高速請先說清楚 + 表明立場
所以香港有名叫: 全港環保永遠不是世界第一

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%