hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 234X 雙層電巴傍晚被叫停
開啟左側

234X 雙層電巴傍晚被叫停

neoplan720p 發表於 2023-11-13 22:48 | 顯示全部樓層

呢啲比直梯車仲要低載嘅騎呢產物,
好心就派去啲唔會頂閘嘅路線到啦,
你派去6D / 234X同玩班客無分別。

213M 仲叫做密車,
6D、234X又唔密,閒閒哋15-20分鐘一班,咪盞倒客去其他交通工具。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
AtrHenu 發表於 2023-11-14 08:01 | 顯示全部樓層
Kirino 發表於 2023-11-13 16:03
171,619係可以派12.8

如果171,619真係俾用12.8米,點解屎水仍舊仲未有出車紀錄呢?(即俾明仲有很多原因未得既)
toyl 發表於 2023-11-14 08:41 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2023-11-13 22:48

6D有一晚星期五18:15美孚開果班,寶血醫院兩部輪椅望車興嘆
架車有雙輪椅位呀,只係企滿人無得落板呢
peterkwan 發表於 2023-11-14 09:51 | 顯示全部樓層

AtrHenu 發表於 2023-11-14 08:01
如果171,619真係俾用12.8米,點解屎水仍舊仲未有出車紀錄呢?(即俾明仲有很多原因未得既) ...

城巴 619 行過 12.8 MMC facelift (近兩三個月下繁見過 6493/6495 行 619 往順利), 九巴下繁有時見有 3ATENU 行 619 (有晚更在中環見過連續兩班 3ATENU 行 619).
CR400AF-1006 發表於 2023-11-14 09:54 | 顯示全部樓層
peterkwan 發表於 2023-11-14 09:51
城巴 619 行過 12.8 MMC facelift (近兩三個月下繁見過 6493/6495 行 619 往順利), 九巴下繁有時見有 3AT ...

61依家直頭有V6X掛牌,但多數都用3ATENU多
Ricky403 發表於 2023-11-14 10:19 來自手機 | 顯示全部樓層
YouTime 發表於 2023-11-13 20:45
琴日日中先見到北行234X出12米興華街留後
有架麗城紅小食留後客
出架低載可以日日表演留後,紅小fat fat ...

啱啱個星期日日中收車收到傻
一點零打後尖麼就一直開20分鐘一班直到四點半
AtrHenu 發表於 2023-11-15 03:17 | 顯示全部樓層

CR400AF-1006 發表於 2023-11-14 09:54
61依家直頭有V6X掛牌,但多數都用3ATENU多

呢個我都知619已經掛咗12.8米,但唔明兩巴很少似601一樣拿大車嚟行全日啫.
ky927 發表於 2023-11-15 08:53 | 顯示全部樓層
AtrHenu 發表於 2023-11-14 08:01
如果171,619真係俾用12.8米,點解屎水仍舊仲未有出車紀錄呢?(即俾明仲有很多原因未得既) ...

171: 應該係車務問題,成個南區行得12.8 好似得171/72/77,其餘路線以11.3為主,所以城巴方面無落12.8 掛牌

講真,條線又唔係當年咁多客,利東邨條路又咁,唔派都正常。
mak5052 發表於 2023-11-15 09:32 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2023-11-15 08:53
171: 應該係車務問題,成個南區行得12.8 好似得171/72/77,其餘路線以11.3為主,所以城巴方面無落12.8 掛 ...

99 不能用 12.8?南區跟 171,出了市區,2A、102、18、77 都可用 12.8m
Ricky403 發表於 2023-11-15 10:03 來自手機 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2023-11-13 22:48

問題徵結都係九巴成日減/收到啱啱好夠載
咁BYD走去邊都係會頂閘變留後,企人變頂閘