hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 龍運 A41P A47X 停青沙轉車站
開啟左側

[路線消息] 龍運 A41P A47X 停青沙轉車站

ky927 發表於 2023-10-30 23:56 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2023-10-30 23:52
本身都有 $6 轉乘優惠😂

補差價先係路
AtrHenu 發表於 2023-10-31 00:07 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2023-10-30 18:59
加個免費轉車,A線重組慳番。

如果兩巴下下靠個A車免費或減$6轉區內巴士個BBI,我諗A車唔駛開到遍地開花而係繼續維持原有服務.

仲有,剩係非機場巴對行李作出限重已經構成不少人想A車轉返其普通他巴士服務返歸都唔得.
GZ4031 發表於 2023-10-31 00:36 | 顯示全部樓層
Fuk19805 發表於 2023-10-30 19:23
所以啲人成日叫272X兜,搵大埔客笨
但係狗巴已經明顯係用大埔價搵白石角笨;但係又未必去到搵笨喎,始終 ...

用心少少查考番九巴十年前後既模式, 就知道九巴點解唔做大272S,甚或43P

「用大埔價搵白石角笨」正正就係所有野既主旨
當初搞科學園, 未有屯馬既年代, 要做好接駁, 唔計272K, 最近市區而回車最快, 一定係272S
43P 就係補充新界西既鐵路盲點同貴價第一城流水

272S 收緊未到85M 既價位, 43P 就收緊43X 既價位, 當時既九巴都算有少少良心, 起碼真係冇掠貴你
我地再睇落去, 會發現及後增加既路線全部都係拉到長一長, 入大埔既有, 最遠入到九龍坑都仲得
當時九年前開既74D 已經睇得出九巴擺明係覺得以前開落既272S 43P 益左白石角班人
講真, 有心做新樓一帶去東九, 洗唔洗咁遠水路整條74D入黎, 又唔見得白石角有需求來往大窩西
及後既263A 某程度上係刻意兜盡哂先入科學園, 要快既可以比大埔價上263C
73D 74P 271B 272P 272X 基本上就係大埔開收哂大埔價
82C 82D 就不用多說
96 係例外, 因為傻既都知係招標使然

就穿了 就係想講九巴根本唔想對白石角賣大包, 睇準左佢地根本唔會介意比貴兩蚊搭車, 甚或更多
根本呢一區日常係唔需要一大堆幾班限定既線, 如果老九唔大貪, 其實白石角要既就係272S 大老山轉乘, 43P 城隧轉乘, 272X 青沙轉乘同埋唔係旺角止步, 加埋274P 全日新東流水, 而82C 基本上好難再傾, 因為已有806系
而點解遲遲冇行動?
一來就係價錢牌, 二來就係客真係未必夠

番番黎A41P A47X 停青沙
前者$23.4 後者$29
白石角可以用到呢個轉乘, 就只有272P 同272X 轉佢地, 好彩上正A41P 減$6 咪打番個和 $28.5走人
唔好彩中A47X 就$34.1
說到底就係睇中白石角班中產, 點搭都唔會平比你

你話如果當初43P 272S 拉入白石角全日, 274P 一開始岩時機做全日經白石角, 呢區既網應該唔會好似呢家咁肉酸...
12Lane 發表於 2023-10-31 00:54 來自手機 | 顯示全部樓層

AtrHenu 發表於 2023-10-31 00:07
如果兩巴下下靠個A車免費或減$6轉區內巴士個BBI,我諗A車唔駛開到遍地開花而係繼續維持原有服務.

大把地方冇A車咪又係咁生活,你而家A車係咪去到沙頭角?咁啲居民係咪呢世都唔可以搭巴士拎行李去機場?要解決問題方法就大把。講真你估啲巴士司機見得少?你識做又好禮貌一件半件大少少,唔好玩到948咁阻到人,多數都隻眼開隻眼閉比你過啦,
HE7921 發表於 2023-10-31 09:41 來自手機 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2023-10-31 00:36
用心少少查考番九巴十年前後既模式, 就知道九巴點解唔做大272S,甚或43P

「用大埔價搵白石角笨」正正就係 ...

若非大埔公路反對,應該拉73A同74A落黎白石角同科學園先啱
12Lane 發表於 2023-10-31 10:14 來自手機 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2023-10-31 00:36

「用大埔價搵白石角笨」正正就係 ...

九巴明掠呢點認同嘅,大把機會比佢雙分處理。
但白石角根本就唔夠客攬晒三隧全日直出,你話有齊全日272X 272s 43p只係一廂情願,望下開左大半日果條272x已經知係完全失敗。都無謂再搵理由賴旺角止步,你白石角連一條皇后山邨人口都有耐未夠,痴科學園番放工時段開逆向班次都只係一廂情願,兩種客源combine都嫌嘥料。

當初比晒機會佢82C加時,如果一早有兼拉長白石角就三隧車都唔洗開,一個石門轉車去各區再加現有74D搞掂晒白石角對外需求啦。

yclam 發表於 2023-10-31 12:27 來自手機 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2023-10-31 10:14
但白石角根本就唔夠客攬晒三隧全日直出,你話有齊全日272X 2 ...

固然單靠白石角係唔可以獨立成區,但起碼唔應該同大埔夾埋一齊,要大埔客陪兜白石角點講都唔通。白石角應該同大學站,或者石門(如舊43P)或者源禾路(如900)夾就合理一點。
GZ4031 發表於 2023-10-31 18:54 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2023-10-31 10:14
但白石角根本就唔夠客攬晒三隧全日直出,你話有齊全日272X 2 ...

我指既係將來個理念係咁樣行, 啫係一來唔需要屈大埔硬兜白石角食多十分鐘, 二來又唔需要屈白石角比大埔上水價
實際上實行唔一定係272S 43P 272X 三架齊齊全日直出, 但都唔係要73D 74D 入黎屈錢
73D 呢類線分明玩野, 大埔客觀感又慢又差, 白石角又嘔唔足客, 將43P 拉落白石角同開齊上下繁雙向已經足夠compensate 哂, 唔需要73D 響到屈水 (上繁廣福特就自己同大埔deal)
非繁唔夠客就大可以交番比小巴落沙田轉城隧X車
74D 係果種唔想用資源唔想擺車又要屈錢既作品, 正正經經將272S平時做埋白石角, keep 齊上下繁科學園既服務, 其他時間就鑽石山站>白石角 循環線, 一個圈比60-70分都夠哂
白石角又可以有正常班次上老隧轉車過海/去東九

272X 「搵理由賴旺角止步」我又唔覺得係錯哂, 咁的而且確好少新界線係旺角限定, 你話72X 係咁, 咁所以72X 都比人陰緊
272X 市區coverage 大番少少其實唔係錯既concept, 起碼可以旺角道轉右掃番一段nathan road到jd收工, 反正旺東唔會出到咩客而出站又好塞車
其實話係「賴」就倒不如話係改善272X 呢家唔湯唔水既問題, 反正大埔有D似將軍澳, 旺角到油麻地一段仔係真空冇車到 (雖然呢段短D), 咁做不過係廢物利用咁解
講真家陣擺旺東淨係衰塞車都搞左唔少時間, 擺佐敦都唔係真係長好多
Ricky403 發表於 2023-10-31 20:11 來自手機 | 顯示全部樓層
叫做畀番啲正常少少嘅野停青沙轉車站🤣
asv98.kw131 發表於 2023-10-31 20:54 | 顯示全部樓層

GZ4031 發表於 2023-10-31 18:54
我指既係將來個理念係咁樣行, 啫係一來唔需要屈大埔硬兜白石角食多十分鐘, 二來又唔需要屈白石角比大埔上 ...

九巴:一於 72X、271 同 272X 三合一
忍一時之氣 滅自己威風