hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議九巴93K改為寶林—深水埗海壇街
返回列表 發新帖
開啟左側

建議九巴93K改為寶林—深水埗海壇街

AE367 發表於 2023-11-2 19:43 來自手機 | 顯示全部樓層

海壇街太多車違泊,做總站不太合適。
S3BL100 發表於 2023-11-2 21:39 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2023-11-2 10:45
整緊市區, 你又拎big picture出來, 如果隔兩條街有車去另一區嘅隔兩條街都算有齊服務, 咁九龍市區重組真 ...

好一句「人性化」

而家海壇街因為同荔枝角道隔左兩條街有齊替代品就要拉人地條 93K,咁康翠要轉多程車或者步行唔知幾耐無人煙山路先有 13X/213X/98D,嘈左咁多年想要全日尖咀線,係咪你一句「人性化」就要畀你割佢地韭菜?對佢地好「人性化」呀可?你諗住點滿足佢地願望?因為要滿足海壇街就由得佢地算?定係要佢地自行爭取天降資源,好似有需求就自然可以成事?打呢句咁脫離現實既野出來,我真係忍唔住笑

點解係調轉,海壇街隔兩條街就有齊替代品都要「人性化」擺多條線落去,就要佢地自行爭取資源從天而降?

唔好講隔兩條街咁遠,就算你話驚夜晚太靜,海壇街落車,紅土回程有 12A,佐油旺回程有 46,替代品有邊忽唔齊?唔好忘記 12A 係點行,上路有邊忽係無替代品?

康翠尖咀線無上過 RPP 唔代表九巴無打算過做,更唔代表無需求。事實係九巴早在十年前已經有過打算,但最後因為天庭意思,迫住開條走線極為相似既 213X,康翠已經畀人棟左一棟;然後舊年 RPP 建議開條安峯兩繁招標線,康翠又再次畀天庭棟左一棟

當然我唔認為希望從此幻滅,但條件一定係線換線,你就真係割緊人韭菜,成日一句「人性化」就走去做D只滿足少數人而忽略多數人既野
fb.com/scientisthk2usa/
kay 發表於 2023-11-2 21:46 | 顯示全部樓層
睇往績93K應該唔會咁改
應該都係九龍城返轉頭比人轉車但又乘機唔減價
同埋踢佢入九龍灣

93K呢D線都接近收到10蚊
新區開區內線都係得一半多D
93K睇都係留住黎賺2蚊客
93A行唔夠93K一半都即刻得返5.4
世界很簡單 人類很複雜
1181174166 發表於 2023-11-2 21:59 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2023-11-2 21:39
好一句「人性化」

而家海壇街因為同荔枝角道隔左兩條街有齊替代品就要拉人地條 93K,咁康翠要轉多程車或 ...

天光道

雖然我唔認為93K要咁改
expertuser2004 發表於 2023-11-3 09:42 | 顯示全部樓層
93K 其實去得海壇街 or 南昌站, 點解不直接去美孚叫四飛? (98S, 98E, 298X, 298C)
注: 遠少少的西九龍中心總站大把位可做永久總站, 算是能服務麗閣, 荔枝角道可直接右轉到達(回程按117 -> 6F 走線返回原線)

原因有三個值得質擬:
1. 海壇街只是單程路不設回程車站, 難免會同 2, 6F, 12A 重疊車站
2. 極大機會延長不加車, 變相直接減班
3. 無限循環加價才會提出重組的方案(變成98C 同等收費什至更貴?)

1A. 南昌去旺角/大角咀有特快701, 尖沙咀可搭西鐵, 佐敦可搭12, 九龍城土瓜灣黃埔12A
2B. 荔枝角道去加士居道有 2,117,6F(QE,九龍城), 九龍城土瓜灣黃埔12A
3C. 大埔道去加士居道有81,6C(QE,九龍城)
4D. 長沙灣道去加士居道,QE,油痳地有102,112,118,171
5E: 荔枝角道去秀暉樓寶達 214
6F: 長沙灣道去秀暉樓寶達寶琳, 影分身線 98C
7G: 九龍城轉車站去 93K 原線(往寶林, 往旺角, 往海壇街方向) = 大量替代一定可不搭 93K
8H: 康翠去QE 直接去轉車站 98D
9I: 寶達安達臣秀茂坪去QE: 13X, 213X, 秀佐紅小
10J: 寶達安達臣秀茂坪去旺角油痳地: 1A, 95, 98C, 秀旺紅小, 13D, 213D, 26, 27

結論就是 $2 客同全票客也不吼新 93K, 至少我肯定不會用超過1小時坐呢條特別慢速線
PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
 樓主| EX-TL 發表於 2023-11-3 10:01 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-11-2 21:39
好一句「人性化」

而家海壇街因為同荔枝角道隔左兩條街有齊替代品就要拉人地條 93K,咁康翠要轉多程車或 ...

實在你太睇得起italk威力, 好多板友其實唔會在乎個FF會唔會實現, 因為政策唔係由呢度班人去定.

純屬個人意見+行過路過是旦求其打幾句嘢FF下, 你就睇到好似個天冧落嚟, 你係咪好壯健, 仲有大把細胞等死呀?

你有你做尖沙咀, 人地有人地傾大角咀 深水埗, 仲有板友講九龍城, RPP講嘅九龍灣, 討論上嘅選擇實在太多, 入嚟F1版自尋煩惱真係冇乜幾多個!!

我呢, 其實咩路線建議都只係出於分享, 從前我會喺最後打句「歡迎討論」, cancel咗已經一排, 因為我唔想討論, 只係想分享我諗法.

喺呢度討論只係浪費/打發時間, 你我討論完有冇得出結論都好, 大權唔響我哋度, 最終支持度幾高都好, 實際只係自我感覺良好, 冇其他得著!

相反, 呢度風氣最鍾意係一開文冇耐就衝入去打幾隻字, 主要係反對建議, 但係內容空泛, 問番點解, 又冇人回, 一係內容脫離現實.

咁多年過去, 你仲對呢度嘅討論有期望?!