hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 奇聞!九巴急停高速公路肩 司機掏錢還客爆舌戰(Channel ...
開啟左側

[報刊新聞] 奇聞!九巴急停高速公路肩 司機掏錢還客爆舌戰(Channel C)

PoohPoohJoe 發表於 2023-11-14 15:13 | 顯示全部樓層

Set錯八仔搞到收錯錢係有可能影響車長晉升
車長分左幾級
跳完同一級入面既point
兩年內無犯錯就可以升級(簡單講即係有限制地跳point)
所謂既無犯錯包括無負責任既交通意外
出勤要好
而八達通係其中一個影響既因素
同事間有人講過曾經試過set錯一次搞到無得升

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
James116 + 2 + 10 多謝分享

查看全部評分

kei_hk 發表於 2023-11-14 15:37 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2023-11-14 15:08
要知邊隻顏色唔難, 係九巴官網既轉乘優惠會睇到第一個方向就係白色字,而第二個方向就係紅色字
例如官網 S ...

有分2種色﹐本身已經唔係多人留意到。

仲要每次坐車牽涉轉乘﹐都要事前做功課﹐睇下係紅定係白。
之後仲要記入腦究竟係乜色﹐上車時再睇下係唔係乜色﹐究竟係唔係玩緊自己。

直接D﹐懷疑有收錯錢咪問巴士公司囉。

dubbies 發表於 2023-11-14 15:54 | 顯示全部樓層
師傅太激動, 不過唔知個客之前做過咩事
會唔會小左個師傅, 所以嬲嬲地回水算?
lsc04d11 發表於 2023-11-14 16:37 來自手機 | 顯示全部樓層

睇完咁多回應
咁究竟轉錯方向係咪真係咁緊要?(對司機職場表現而言)

見到崇尚兩邊嘅司機都好極端喎.....

btw 比較容易被客發現嘅路線牌錯方向都仍然司空見慣啦
如果轉錯八達通方向要咁狠懲罰 影響升職 咁唔該路線顯示常錯嘅司機都要罰  唔該

我老豆都試過一次經歷 不過好好好多年前  佢收多左錢 我老豆都唔知 係個司機突然喺佢面前數散銀 話還番俾佢(收多左既金額) (算係間接回#23:拍卡前後冇人出過任何聲 亦冇存在上車位置追車或揮手等問題 只係司主動)
GW5878 發表於 2023-11-14 16:44 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2023-11-14 16:37
睇完咁多回應
咁究竟轉錯方向係咪真係咁緊要?(對司機職場表現而言)

咁路線牌錯方向,除非係去到D兩個方向都停同一個站既巴士站,否則多數人都只睇 Number
laikingsouth 發表於 2023-11-14 16:48 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2023-11-14 15:37
有分2種色﹐本身已經唔係多人留意到。

仲要每次坐車牽涉轉乘﹐都要事前做功課﹐睇下係紅定係白。

真係唔知有分顏色。。。

最近一次嘅經驗係第一程車set錯行車方向。
(因為連東隧跨公司嘅五元轉乘優惠都無,而第二程車673P有$10.8分段收費,所以幾肯定係第一程車set錯行車方向)
613A_603 III.jpg
613A_603 IV.jpg
JM3928 發表於 2023-11-14 16:53 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2023-11-14 16:44
咁路線牌錯方向,除非係去到D兩個方向都停同一個站既巴士站,否則多數人都只睇 Number
...

都有d盲毛既,兆康站南都見唔少...261又有,連62X落緊客都有人拍門  
kei_hk 發表於 2023-11-14 17:06 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2023-11-14 16:44
...

唔係講路線牌﹐而係講緊八達通機的收費設定(行車方向)。

八達通機設定錯誤行車方向﹐係會影響分段收費(兩方向的分段金額/分段數目不同)﹐以轉乘優惠的。

兆康友 發表於 2023-11-14 17:21 來自手機 | 顯示全部樓層
兆康友 發表於 2023-11-14 07:26
據官方講明,收多左係需要打4466/bot1933
提供車牌,路線NO/方向
八達通NO

點解要等7-10日?=等同club 1933入分的道理一樣
因為八達通會把數據每3日予九巴,再由負責同事處理退款/入分/數,過程是需要時間的,希望大家明白到整個流程係點
 樓主| James116 發表於 2023-11-14 21:27 | 顯示全部樓層

laikingsouth 發表於 2023-11-14 16:48
真係唔知有分顏色。。。

最近一次嘅經驗係第一程車set錯行車方向。

突然間諗到如果跨公司轉,冇優惠應該問邊退錢
會唔會查唔到, 然後互相賴對面收錯