hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴84M、284減班
開啟左側

[服務調整] 九巴84M、284減班

S3BL100 發表於 2023-11-17 02:30 | 顯示全部樓層

1181174166 發表於 2023-11-16 23:34
2F乜嘢叫基本表列班次點睇都唔會跌穿 20?依家就係寫20-25,已穿

5X第一版啦,已經有版友提過走數,但係 ...

2F 25 分一班暫時都係晚間,我所指基本班次當然係講緊日間非繁,暫時都仲穩守 20

至於 3B,其實直到今時今日,你都依然說服唔到我,點解 3B 收檔,資源係應該用來優先加強 5P 5X 服務,而唔係擺落其他地區更有需要、更想要既野上面。去尖沙咀 5C 係慢但一密遮三醜,並唔係無全日服務;相反富山去深長荔得一千零一班車,沙田更加係無而地區亦有訴求,唔係應該先做好呢兩樣?呢點我唔想再浪費時間糾纏,我既睇法無改變過

反正而家睇落巴士公司都唔見得好想 5P 或 5X 再加時

同埋都係果句,搵 3B 換富山深長荔線、沙田線你又唔制,82X 84M 85A 三變二又嘈生晒,咁我想問慈沙線應該由邊度籌旗開?你有無其他方案?
fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2023-11-17 02:45 | 顯示全部樓層
KE7066 發表於 2023-11-17 00:53
點解唔係社會責任就無必要做好?最核心果點係你想殺 85A (最少非繁) 咋嘛,82K 點點點根本廢話黎

地獄 ...

首先我唔會為左我既 hidden agenda 而將 82K 跌落一小時一班,事實係 85A 點搞都好,呢條線社會責任角度係應該上返去 30 分班。更何況 85A 搞既理由多過 82K 好多,至少 85A 更瘀血,82K 獨巿位更多

唔係話唔係社會責任就無必要做好,但資源得咁多,點樣分配一定有優先次序。大部分路段有替代品、收視又欠佳既路線,係咪真係無可取代?值得同其他線攬炒?唔應該考慮調撥去更有需要地區?

至於堆咩 14H 32H 74A 一粒鐘一班責任線,首先前兩者係一開線已經一粒鐘一班,同其他本來 30 分樓下,慢慢減到 30 分甚至更疏既點同?32H 我暫時諗唔到方法處理,但 14H 容易好多,根本應該拎去同堆咩 14B 16M 23M 28B 等線重組,同時做醫院客同區內穿梭,反正藍田油塘唔至於應該食一粒鐘一班醫院線

至於 74A,真係不如同 72A 合併算數,一粒鐘一班仲衰過唔開,但又唔可以唔做

但離題野唔講太多了

S3BL100 發表於 2023-11-17 02:58 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2023-11-17 00:51
可能有啲離題,但呢個討論入面提到關於 82X 84M 85A 嘅困境,其實大家都明白係今時今日好多九巴路線都面 ...

首先主幹線理論喺沙田區的確因為你提到既種種原因好難套用得到,但攬炒論則不然。而且今次成件事係我 #32 打完回應後有版友搬 bus zone 出來,於是又重燃返一個月之前已經討論過既主幹論、攬炒論,其實講多都無乜心機

歷史上沙田區唔計馬鞍山,其實都曾經有過稱得上主幹既路線,呢條叫做 89,印象中好似曾經係全九巴綁住最多 BBI 既路線。但近十年 798 88 88X 相繼開辦,乘客搭車模式改變,選擇一程直達,唔再轉車,轉車客一忽一忽割走,屯馬線影響未必好大但亦未嘗唔係踢多一腳。呢條帶畀我唔少童年回憶既路線,今非昔比,平日非繁驚現 25 分班次,睇到都心嗡

問題係今時不同往日,唔可能亦無理由返轉頭。反正 $7.5 九巴一定無心機做,亦唔可能叫班客回流、放棄一程直達

而家個情況,係就連 89 都有需要考慮重組。目的當然唔係為左將佢主幹化,而只係令整個網絡效益改善,令更多地區乘客受惠。反正唔改就好可能死路一條,越做越頹
KE7066 發表於 2023-11-17 03:55 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2023-11-17 02:45
首先我唔會為左我既 hidden agenda 而將 82K 跌落一小時一班,事實係 85A 點搞都好,呢條線社會責任角度係 ...

既然 82K 40 變 60 你又唔受,點解你見得 85A 直接殺會有人受呀
就算沙田受你變得一條 82K 30,聯合道成段點睇都唔應該比 85B 捅完再捅多刀啦
然後九龍城其他位就換得條走線差過 85X 嘅 82X

82K 獨市位唔見得多過 85A,如果宋皇臺站叫同屯馬線重疊咁 82K 其實都唔係好
單純打社會責任醫院牌,唔見得點解唔係開線 60 就唔可以落到 60
你另有期望唔代表現實係咁

1181174166 發表於 2023-11-17 07:47 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-11-17 02:30
2F 25 分一班暫時都係晚間,我所指基本班次當然係講緊日間非繁,暫時都仲穩守 20

至於 3B,其實直到今時 ...

由於時間關係你自己睇日間25分鐘一班
時間表自己上九巴官網睇

你開乜線我唔concern,你寫到包單5C 100%唔減咪得
你拎3B去籌旗開邊條線唔重要,日後5P/X你自己籌旗
呢度都有聲音嘅時候,可以保到唔加?

我印象中拉2B加2-3車,之後仲夠5P/X加車,有和平方案架喎
kay 發表於 2023-11-17 08:40 來自手機 | 顯示全部樓層
82K問題係過去多年都係陰乾
火炭年代都疏車
之後踢去黃泥頭
又想還原基本步擺圓洲角

82A又開唔成九巴就揾281M
開條差唔多既線

依家多左線陪佢即係廢線下場只會係咁
S3BL100 發表於 2023-11-17 09:07 | 顯示全部樓層

1181174166 發表於 2023-11-17 07:47
由於時間關係你自己睇日間25分鐘一班
時間表自己上九巴官網睇

唔好叻唔切

雖然官網時間表 0920-2300 寫大包圍 20-25,但實際編定時間表係 2120 後先開 25,大包圍無非係方便佢地得閒就收下一兩部車咁,which is exactly 你幅圖展示緊既情況。但收車同實際編定係兩件事,而家周街都無乜邊條線可以倖免

你可以話巴典咩人都可以編輯,但實際上寫得時間表果班通常都係可以接觸到詳細時間表既人士,巴典上面見到既時間表會比官網見到既更詳盡,而且通常(唔係一定)準確

當然我同意官網同豬紙寫 20-25 係好趕客同差劣

至於 5C/P/X,3B 收檔後 5C 下繁開緊 12-15 時段根本無可能唔加返去 8-10,已經食三部車,呢樣點睇都比起 5P/X 加強服務或者延時重要好多啦下話

另外我依然唔同意求其塞條 2B 畀人,反正有條現成 2P,大方向都幾乎肯定會咁做,佢地無非都係想提供新服務同時順手 upgrade 到 $7.2
12Lane 發表於 2023-11-17 10:16 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-11-17 02:45
首先我唔會為左我既 hidden agenda 而將 82K 跌落一小時一班,事實係 85A 點搞都好,呢條線社會責任角度係 ...

你帶住個hidden agenda黎討論已經係有問題啦。85A同樣有咁多獨市位睇唔到,少客過佢嘅82K就加班;富豪河畔又話少客要bbi,沙乙博又話要搭鐵,但一講到85A同市區段屯馬幾多重疊,你又啞,照咁講可以bbi解決咁點解82k又唔可以bbi沙中轉車成條摺埋?話你為左hidden agenda不擇手段打橫黎講有冇話錯你?堅持埋一堆奇怪原則,例如自己定義一啲原則出黎要跟,幾多分鐘就要夾硬合併,邊條係社會責任就要留仲要加班;你有有諗過真係聽下人講野or聽下地區聲音?不如叫埋51加做30分班?

最好笑係話攬炒論,得套理論,實際唔知攬炒左啲咩,話咩「一定程度重疊」,你話82X、84M一定程度重疊我都叫做buy你,但85A攬炒左喺邊?方向唔同,途經區域唔同,獨市位都唔同。

你好似講到85A同82X合併左之後84M同82X識得起死回生咁?唔好講笑啦,84M而家都30啦,少客同攬炒係可以冇實際關係。結果係可以合併完一樣咁差最後cut晒。

「撥去其他有需要地區」暗坎成日做架啦,但你會唔會cut線係同人地講因為其他區想去沙市所以成條摺埋你?你落區同人講睇下有冇人受呢套故事?再者黃大仙要線去沙田,點解唔係慈雲山自己cut車出黎開,呢樣都夠晒趣緻啦。

講願景畫餅你就次次都講得好好聽,一落到實際點補償、點平衡、講說服地區,閣下有邊次唔係啞左炒晒車錄音機播番自己啲「原則」?
1181174166 發表於 2023-11-17 10:30 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-11-17 09:07
唔好叻唔切

雖然官網時間表 0920-2300 寫大包圍 20-25,但實際編定時間表係 2120 後先開 25,大包圍無非 ...

先唔講巴典真唔真,2F直接不演了寫明隨時收車,咁2P全日之時更大機會減班

拉2B,富山有線之餘竹園都有車,兼提升到竹園收費
甚至竹園之後唔經橫頭磡九龍塘特快化慳車,一家便宜幾家著
Snoopy@FB8617 發表於 2023-11-17 15:00 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2023-11-17 00:51
可能有啲離題,但呢個討論入面提到關於 82X 84M 85A 嘅困境,其實大家都明白係今時今日好多九巴路線都面 ...

就算89B做左既縮短甚或日後有機會取消既
要對80X有幫助個前題係起碼都要輕輕加返班
如果唔係只會按比例地大部分流去鐵而唔係80X

基本上N年前都已經講緊沙田區成個盤大把空間執整
結果咁多年主要都係小改動
都未計整堆搶錢青沙幾班廢線
而大改動既官方建議既就出親都嚇死人

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過