hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有車長以為聯營路線是不同車費
開啟左側

[經歷分享/報告] 有車長以為聯營路線是不同車費

lsc04d11 發表於 2023-11-22 20:02 來自手機 | 顯示全部樓層

今日屯市搭52X去置樂 個司機都不停口噏噏話前面兩架城巴乜乜乜 一㩒個落車鐘又自言自語(但擺明係指桑罵槐)  咁唔滿意 唔好揀呢啲有競爭路線同長途車黎揸囉 嫌10分鐘都未出到三聖喎  大佬 仲有成條青公去到深井你碌呀 幾時先小得完?
ahken 發表於 2023-11-22 20:46 來自手機 | 顯示全部樓層
hokwanlam 發表於 2023-11-22 18:15
當然係巴士公司圍唔圍到皮,我用月票一個月搭超過800蚊,
係咪代表巴士公司蝕錢?我諗應該唔係,
極其量 ...

啱,好似我買咗九巴月票咁,我係會盡量當屎水透明

焗搭區嘅話,會儘量落地底或者小巴(有時小巴貴過返屎水,會揀番屎水,不過好似得將軍澳係咁?)
ahken 發表於 2023-11-22 20:48 來自手機 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2023-11-22 18:45
講覆蓋面,港鐵某d月票得果幾個站仲連接駁巴都冇又點計數? 仲有天星小輪月票豈不是廢既? ...

閣下突破咗我地一般人嘅盲點

其實屎水要計覆蓋面,點計都贏天星小輪吧...
 樓主| ricky 發表於 2023-11-22 21:45 | 顯示全部樓層

hokwanlam 發表於 2023-11-22 18:15
極其量 ...

佢做生意,推得月票,一定計過數,點會夠佢諗呀。
前荃葵青區居民
James116 發表於 2023-11-22 23:50 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2023-11-21 23:18
屎水一定係要掠水掠盡

所以開頭一直堅持唔肯出月票,好明顯係薄扶林將南啟德係冇理由行去九巴cover到嘅 ...

啟德仲有5R
James116 發表於 2023-11-22 23:52 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2023-11-21 10:12
月票係九巴一次過向客收晒一舊錢,佢可以用嚟再投資,唔會做蝕本生意。

城巴網絡分散,覆蓋港島、西九龍 ...

應該港島,九龍,仲有將軍澳都還好
新界真係冇計

James116 發表於 2023-11-23 00:30 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2023-11-20 08:16
應該話  未有月票前 你揀城巴九巴搭 完全可以自由按需要選擇
揀左月票 通常就揀死某間公司

小弟係港島人,平時基本上只係港島搭車,之前有買過九巴月票,因為學生買二送一, 去程回程聯營線都係九巴時段。

九巴月票(優惠後):一個月$394(九巴張poster講)
本身平時城巴/小巴車費係:一個月$500-600,視乎等唔等最平架車(未扣車費津貼)
過咗三個月優惠之後都係搭返城巴

係我呢個情況係咪
城巴就每個月賺少咗$500-600,而九巴無啦啦每個月賺多咗$400,因為我本身幾乎唔搭九巴

cruisesnet 發表於 2023-11-23 00:32 | 顯示全部樓層
極其量 ...

其實真係好難蝕,車係唔係都要開。有幾可會因為月票多人坐而要加車?
 樓主| ricky 發表於 2023-11-23 00:35 | 顯示全部樓層
James116 發表於 2023-11-22 23:52
應該港島,九龍,仲有將軍澳都還好
新界真係冇計

過海客或機場/東涌客買月票會慳到錢囉,唔使理網絡,平日搭兩程都回夠本

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +5 收起 理由
James116 + 2 + 5 我上面有講唔使過海都回到本

查看全部評分

前荃葵青區居民
cky 發表於 2023-11-23 01:05 來自手機 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2023-11-22 18:45
講覆蓋面,港鐵某d月票得果幾個站仲連接駁巴都冇又點計數? 仲有天星小輪月票豈不是廢既? ...

你講路線月票?咁其實係預咗呢啲乘客只係以沿線地點為主啫
唔駛去其他地方,俾多咗都唔啱用啦
你估特登賣嚟俾人遊車河打發時間?

電車月票就應該仲仲少人用啦
一日要搭幾次先回本
宜家仲有得信用卡 2 蚊程
更加打擊用月票