hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 287P更改行車路線
開啟左側

287P更改行車路線

kay 發表於 2023-11-24 14:13 來自手機 | 顯示全部樓層

早幾年為青沙而青沙
開左就有佢
其實大家似都無意欲做大支線
kwn1029 發表於 2023-11-24 15:33 | 顯示全部樓層
drbean7218 發表於 2023-11-24 12:33
巴士公司無從980X/981P的成功, 去做往後青沙路線規劃。

做大角咀方向是正確, 但一定要放棄彌敦道。

980X/981P 當年做得起係因為開線時大老山+東隧觀感太差
上下繁時間實在太恐怖
自從東鐵過海之後 不論9字頭6字頭
其實都已經跌左部份客

我覺得彌敦道係有需求係度既,唔做彌敦道客量會係兩回事
但匯豐轉左又太重口味
其實如果要硬做,巴士轉入山東街、出塘尾道、直接轉左落銘基書院
其實可唔可行呢,因為若干年前有見過某水晶巴士係咁樣扭過入去山東街
請時刻保持感恩及包容的心
s3n370 發表於 2023-11-24 16:00 來自手機 | 顯示全部樓層
kwn1029 發表於 2023-11-24 07:33
980X/981P 當年做得起係因為開線時大老山+東隧觀感太差
上下繁時間實在太恐怖
自從東鐵過海之後 不論9字 ...

經山東街出渡船街果幾盞燈都幾極品,
沿路兩邊成日泊滿哂車。
朗豪坊停車場一混亂就仲大件事。

經山東街轉番入上海街就話諗得過,做亞皆老街嘅替代就隨時仲衰
Ricky403 發表於 2023-11-24 16:06 來自手機 | 顯示全部樓層

kwn1029 發表於 2023-11-24 15:33
上下繁時間實在太恐怖
自從東鐵過海之後 不論9字 ...

話唔埋好似272X咁樣用「新增資源」做中港城開經大角咀會比較受歡迎
起碼好似W3北行咁,沿路無大塞車位海庭同大角咀易預時間

當然大角咀其實係有青沙全日線272X 287X W3上到去轉番車,例如第一城馬鞍山其實等唔到287D理論上可以轉286C
彌敦道搭大角咀執客,唔係唔得,但係九巴成日開唔足車,車長又無士氣只係打份工咁揸,搞到車距不均饒宗頤都留後閒閒地,又點會有大角咀返河東嘅人冒險等287D呢
呢間野算盤計到咁盡,而家咪玩番自己轉頭囉🤭
Ricky403 發表於 2023-11-24 16:12 來自手機 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2023-11-24 14:02
281E, 287D 其實可以試下

做尖東 > 中港城 > 大角咀 > 青沙

尖麼開都係塞死
海庭大角咀無得預時間,唔會好過而家
係要認真做海庭大角咀最多拉到中港城或九龍站開
天星假如仲有位都勉強可以係一個選擇
Snoopy@FB8617 發表於 2023-11-24 16:16 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2023-11-24 12:23
要講真正嘅大角咀怪胎其實黎黎去去都係36X姐
但條線尖麼開18:00 18:30,好老實就算匯豐左轉跑西廊美孚掉 ...

咁九公自己更想搏班客俾多一兩蚊照上車
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
andy92 發表於 2023-11-24 16:24 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2023-11-24 16:12
尖麼開都係塞死
海庭大角咀無得預時間,唔會好過而家
係要認真做海庭大角咀最多拉到中港城或九龍站開

星光大道開好過

有心搭既,唔會介意行多兩步
kay 發表於 2023-11-24 16:33 來自手機 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2023-11-24 16:24
星光大道開好過

黃昏依家日日塞
castanopsis 發表於 2023-11-24 16:46 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2023-11-24 12:18
182X 373行埋紅隧有得用巴士專線打尖就話爽姐
尖東出發,行漆北定康莊道都係未上公路先塞你一輪,去到公 ...

跟215X轉入康莊道當然會塞死
但直接漆咸道南上公主道,唔會點塞車
當然下繁獅隧交通狀況唔係好
但你見182X做出來既行車時間,塞完都仍然好理想

當然我同意繁時特別線難吸客
但要做既,尖東特快已經係最有機會做得起既玩法
至少唔使喺垃圾麼地道總站開車,尖東又叫做多通勤客而唔係剩係得街客

Ricky403 發表於 2023-11-24 17:55 來自手機 | 顯示全部樓層

andy92 發表於 2023-11-24 16:24
星光大道開好過

行得嗰頭都難就到站時間
唔通擺定架車喺K11站到咩🤣咪輪到塞死其他線
所以話,要大角咀海庭肯預時間,最盡係天星,但天星有位先算