hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 287P更改行車路線
開啟左側

287P更改行車路線

Ricky403 發表於 2023-11-24 18:53 來自手機 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2023-11-24 16:16
咁九公自己更想搏班客俾多一兩蚊照上車

佢正線夠膽喺相近時段收到20分鐘一班先算🤭
前提係班客唔會落地底
甚至佢鍾意嘅拉埋啲打仗車去做特別線都唔做番正線囉🤣
Ricky403 發表於 2023-11-24 18:59 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-11-24 16:46
跟215X轉入康莊道當然會塞死
但直接漆咸道南上公主道,唔會點塞車
當然下繁獅隧交通狀況唔係好

嗰到都會塞一塞嘅
左轉柯士甸道堆私家車等埋位食飯呢
咪又係頂住你條特快線埋站出站

加埋想做嘅係大角咀新增需求
尖東咪倒畀屯馬綫同東鐵算囉
人地都有月票囉🤭
drbean7218 發表於 2023-11-24 19:31 | 顯示全部樓層
kwn1029 發表於 2023-11-24 15:33
980X/981P 當年做得起係因為開線時大老山+東隧觀感太差
上下繁時間實在太恐怖
自從東鐵過海之後 不論9字 ...

所以要分流, 重點是在路線規劃時一定要考慮行車時間, 唔是為青沙而青沙。

無錯9字頭今時今日跌了客, 但未致死。9字頭勝在一程過及行車時間跟東鐵過海差不多。

但87E/287D個問題是塞完車離開尖沙咀先再講。彌敦道的, 去到屯馬線已經搞掂。視乎近尖東站, 旺角/油麻地去何文田站轉車。餘下唔是好多潛在客源。

反而大角咀有potential, 勝在好快上到近青沙公路入到沙田。 但得1-2班車, 乘客預計唔到架車幾時落到來。
以前同其他人迫 287X返大圍轉803, 好多人都是咁轉返馬鞍山。我們真是唔介意比287D價, 反正比開$14.5, 收287D價仲平了。但是要可預見架車幾時到。唔是睇住apps 顯示架車仲在尖沙咀行車受阻。

s3n370 發表於 2023-11-24 19:42 來自手機 | 顯示全部樓層

drbean7218 發表於 2023-11-24 11:31
所以要分流, 重點是在路線規劃時一定要考慮行車時間, 唔是為青沙而青沙。

無錯9字頭今時今日跌了客, 但 ...

對本身搭開287X轉車嘅客黎講,架特車準時嘅九巴咪袋多幾蚊,
唔對路嘅點都袋佐287X程車錢先。道理同彌敦道等唔到特班仲有正線差不多。
呢架直車可以吸咁D靠其他方法返歸嘅人等,主要係出旺角上火車果班。

唯一有機會輸嘅係正線客跌得太多啫。而尖沙咀要衰正線咪都一樣死,係咪都落地底架啦。

TYChow 發表於 2023-11-24 22:08 來自手機 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2023-11-24 19:42
對本身搭開287X轉車嘅客黎講,架特車準時嘅九巴咪袋多幾蚊,
唔對路嘅點都袋佐287X程車錢先。道理同彌敦道 ...

或者可以咁樣講,我喺好多年之前試過同「某巴」個經理講,與其喺過海隧道或者喺九龍區繁忙街道同人塞餐懞,倒不如設法盡量縮短外區嘅行車時間,做多一輪生意,收多一轉錢,要過海嘅就載佢哋去過海轉車站去轉「隧道車」囉!

之後我又同另一個經理講,你要喺尖沙咀、彌敦道要開多一架「青沙車」?得!但係你哋要行啱路囉!

嗱!你過咗旺角匯豐之後,跟44、118左轉入「基榮」、經過「雷生春」之後再左轉加停「劉皇發」(中學)(附近有「X文生」大排檔),之後右轉海壇街「愛海頌」,出到街尾左轉「通州街公園」,停埋南昌站「V-Walk」吸(東涌綫轉車客,仲有少少餐廳、酒樓客),之後就鏟上青沙入返沙田,咁咪都比較容易吸到旺角,以及通州街附近啲大排檔食飯客先囉!

但係個經理就話:「我驚海壇街塞車喎!」你驚海壇街塞車,咁咪行聚魚道港灣豪庭出面轉返去V-Walk囉!唔通聚魚道會塞車咩?海壇街多車最多都只係一兩個鐘,過咗下繁之後唔會塞車喇掛?又唔見人哋搭914會投訴塞車?

可惜個經理講極都唔明,2019年之後啲人又轉曬,肺炎疫情又「限聚令」同禁晚市,整體客量又下跌,結果就去到今日都係咁!

點解41A北行旺角匯豐左轉?須知道41A同44都可以由旺角返青衣,一條行北橋、一條行南橋,未轉特快嘅41A之前仲要同42A、43C、44爭食。

咁既然41A同44喺青衣都係服務同一班人,咁咪要喺九龍區嘅服務範圍做分工,用亞皆老街劃界囉!可惜「某巴」不懂因地制宜,以為其他地區都啱用旺角匯豐左轉就係「特快」,結果反而就會俾旺角匯豐出面嘅交通燈塞住而拖慢車程!
荃灣電視落廣告,目標觀眾影都無!
castanopsis 發表於 2023-11-24 22:31 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2023-11-24 18:59
嗰到都會塞一塞嘅
左轉柯士甸道堆私家車等埋位食飯呢
咪又係頂住你條特快線埋站出站

對比其他塞車位
漆咸道南上公主道,已經算好輕微
尖東特快吸引到既新客,幾肯定多過大角咀
尤其大角咀唔少本身都會上287X

當然你會話尖東有屯馬
但沿線大把位屯馬唔就腳
巴士如果唔係太慢其實幾方便到街坊
kay 發表於 2023-11-25 10:03 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2023-11-24 22:31
對比其他塞車位
漆咸道南上公主道,已經算好輕微
尖東特快吸引到既新客,幾肯定多過大角咀

依家問題係塞車塞左係K11 musea
同埋半島酒店個帶

當你試一次黃埔搭8P落天星都要半個鐘
除左真係好似260X 269B有數圍

尖東扭上去大角咀剩係尖沙咀都夠KO
仲未計柏麗購物大道都有機會塞
Ricky403 發表於 2023-11-25 11:59 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2023-11-24 19:42
唔對路嘅點都袋佐287X程車錢先。道理同彌敦道 ...

九巴自己朝秦暮楚貪心姐
287X因為車長發揮同路況影響,拎佢黎清大角咀客,最少要投放多10%資源,車費又平
下繁正繁,前車企人但後車坐得座位一半都不時出現

佢肯認真執好281E 287D,唔好喺尖沙咀旺角匯豐塞完車先入大角咀
再抽減啲287X走去開埋281E 287D增加大角咀上青沙嘅平均車費,咪仲有著數

開得嗰兩三班就唔好諗住喺彌敦道博人畀智商稅啦,271X都仲話油麻地走觀感還可又keep住有車
281E 287D要入埋大角咀又唔開多幾班,返沙田又多數慢過正車,邊有人會上
.
s3n370 發表於 2023-11-25 23:39 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2023-11-25 03:59
九巴自己朝秦暮楚貪心姐
287X因為車長發揮同路況影響,拎佢黎清大角咀客,最少要投放多10%資源,車費又平
...

巴公唔貪心就世界變囉。

個人都認同兩條特班想表現好D,增加穩定性係必定要做嘅
但同時又認為大角咀唔夠客,要搭多一區先至有D睇頭。

又或者剩係做海皮掃到大角咀,返到新界果邊先兜多一區。
例如青沙後下一站廣源,之後跟682入馬鞍山。
尾站客肯定慢,但假假地都係直車,同埋唔駛日日買大細
toby_tl10 發表於 2023-11-25 23:45 | 顯示全部樓層

GZ4031 發表於 2023-11-23 19:20
擺加士居道做尾好方便私牌咩... 點解要咁擺
擺眾坊街落哂客行QE 公主道走唔係最快咩
...

可能plan線嗰個鍾意行佐敦道青沙私回
To infinity... and beyond