hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議 2E 5D 12 20 重組,改善九龍市區流水服務 ...
開啟左側

建議 2E 5D 12 20 重組,改善九龍市區流水服務

SE7378 發表於 2023-11-27 11:55 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2023-11-26 23:09
大角咀、旺角西  佐敦道,會交晒比 5D 處理。而白田方面,佐敦變成擦邊,但多左一條全日尖沙咀路線,對 ...

如果尖沙咀版 2E 做循環,個人偏向係先直落新港中心作循環點,
然後左轉梳士巴利道,再左轉彌敦道,學 260X 行法返佐敦道,
咁樣至少可以減低對原有佐敦 > 白田乘客嘅影響,又更深入尖沙咀中心地帶。

至於 12,個人認為在荃灣綫同屯馬綫雙重配套之下,
四小龍、海麗、海達 <> 尖沙咀巴士特快吸引到幾多人坐會係一個疑問,
倒不如簡單少少,12 直接同 2E 交換總站,改去九龍城碼頭,
來回恢復行欽州街西、荔枝角道 / 海壇街及大角咀道,
一來做到深水埗填海區 <> 佐敦道,二來仲補埋 6F 南昌 <> QE 個位,
甚至因為新 12 同 12A 功能重疊,將來嘅重組空間可以變得更大。
S3BL100 發表於 2023-11-27 22:13 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-11-26 22:57
其實大角咀來往下路,仲有 241X 可以搭,佐敦來往下路,亦都有 26 小巴,E23 又做左部分客源,2E 呢段的 ...

其實睇返同鐵路重疊程度更明顯既 11 14 都仲開緊廿分基本班次,仲要因為要同對家競爭而死唔去,11 取消方案亦已撤回,點睇有排都未輪到 2E 或後繼者開 30 分一班;仲未計 2E 仲有大角咀往來佐敦一段,真係無藉口開 30 分一班

紅土下路流水,真係要削線減班,有排都未輪到 2E。2E 6C 6F 的確有不同程度重疊,但 2E 獨巿位最多,正路做法係應該 6F 收檔,保 2E 6C 各自開 20 同 10 分班,而唔係重組完仲要無差別減班

而 5D 食半條 2E 後本身有一定戰略意義,體育園往來佐敦呢段都值得開 20 分一班基本班次

如果改 5D 唔成,就不如唔好改。3B 21 跟返 10598C 版友三合一方案最實際,11K 拉咁長都唔會有人坐全程。如果 2E 5D 改得成,下路流水由九條變成得返新 5D 同 5C 6C 11K 12A 五條,已經無乜明顯重疊,唔需要亦無理由再減

2E 如果變尖沙咀循環,柯士甸道東行係咪真係差過尖東麼地道出站,或者而家塞死亡交叉,又未必。如果唔係因為你出左個 5D 食半條 2E 方案,我原先諗法係 2E 西行上紅磡站平台,改行柯士甸道西行就算。初步計算,如果係柯士甸道東行落彌敦道南行循環,一轉淨行車時間平均比起擺麼地道慳幾分鐘

調返轉尖麼出站其實主要都係個別時間塞到傻。如果唔想咁塞車,另一個選擇係成條掟過去紅鸞道,來回跟 269B 行紅磡繞道,仲一次過搞掂埋條 12P,雖則本來我就唔認為需要因為補 12P 而大費周章

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2023-11-27 22:16 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2023-11-27 11:55
如果尖沙咀版 2E 做循環,個人偏向係先直落新港中心作循環點,
然後左轉梳士巴利道,再左轉彌敦道,學 26 ...

2E 做循環經彌敦道北行既問題係甘肅街通返之前,一係就要好似而家咁樣轉圈,一係就要飛起渡船街,前者會明顯延長行車時間,耐過順時針循環唔少

樓主個方案因為新 5D 只係去到奧運站就止步,新 2E 往白田方向一樣停返渡船街,所以新 5D 西行飛起渡船街相對無乜問題
1181174166 發表於 2023-11-27 23:11 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2023-11-27 22:13
其實睇返同鐵路重疊程度更明顯既 11 14 都仲開緊廿分基本班次,仲要因為要同對家競爭而死唔去,11 取消方 ...

麗閣繼續做祭品
X6F又同大埔道爭X6C
最後會唔會變咗先收6F再減6C開X6C下路成最大輸家
不過唔係今次大戰三百回合嘅主菜

拉11K問題不大,流水線一向唔預人坐足,即係1A都唔會尖沙咀坐到觀塘,有215X都唔坐
21都無問題,反而3B已有討論畀慈雲山
如果尖沙咀循環塞車問題,又係時間拎8P出嚟玩
S3BL100 發表於 2023-11-27 23:37 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2023-11-27 23:11
麗閣繼續做祭品
X6F又同大埔道爭X6C
最後會唔會變咗先收6F再減6C開X6C下路成最大輸家

其實麗閣往來紅土個問題真係唔會有乜人特登理會,一來出面仲有 30X 45,二來又近鐵路,你當我換條 X6C 改道經麗閣、等價交換就得。反正都係果句,客源萎縮,唔需要條條街都有架車落紅土下路。更何況 X6C 某程度上比起 6F 更有用,返工之餘仲埋醫院客,唔好忘記 QE 唔少服務會搬去兒童醫院旁邊新醫院

相反 6C 係有客觀需要保非繁 10 分一班,如果跟樓主方案 2E 改去尖沙咀就更加,起碼 6C 做緊石硤尾旁邊一段大埔道。如果唔係因為 2E 咁改,本來你咁執著麗閣邨一個站,係有空間考慮調返轉,6C 食 6F 改跟 2A 行法,留 X6C 繼續青山道大埔道。但正路根本唔會大線夾硬遷就細線改到鬼五馬六,而且玩緊數目多一大截既深水埗往來紅土客,講緊黃金、大埔道果邊

保 6C 都係想下路唔好輸得咁慘,個人認為 6C+6F 齊齊疏車,客觀效果係差過 6C 一條開密

1A 當然唔預有人坐全程,但全程一路順住去,對比起 U 型走線,客觀效果同觀感已經好大分別。至低限度 1A 真係有人觀塘甚至秀茂坪坐落油麻地,唔係全程都近乎八九成。同樣地新 5D 其實都好大機會有人由晴朗坐落佐敦、體育園去大角咀,但 11K 食半條 2E 去大角咀,幾乎肯定唔會有竹園、九龍城客過左紅磡都未落車

改 8P 最大問題係點樣來回方向都停天星碼頭,要合併拉 8A 好過,但唔見得合乎效益

1181174166 發表於 2023-11-28 00:06 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-11-27 23:37
其實麗閣往來紅土個問題真係唔會有乜人特登理會,一來出面仲有 30X 45,二來又近鐵路,你當我換條 X6C 改 ...

45會加車再算,肯縮落美孚減價加班最好,諗下好
30X就更加搶6C,依家力挽狂瀾不如諗下荃灣路線重組執走,好過你所謂代替路線綁死
6C+6F聯合班次九碼開就穩定,而且殺6F要成條X6C飛起大埔道,核心地帶讓畀793咁著數?依家因為社會責任而成條X6C變X6F大埔道落空,一樣係改到鬼五馬六
咁驚聯合班次咪6C特別班經長沙灣道,不過我怕仲亂

1A落油麻地就得佢啦,講尖沙咀你同我講油麻地,不如話11K都有人坐到去西九龍?
個重點係下路車流減少到,客點坐係另一回事
5D佐敦我認同,但係大角咀就有條20
唔好話軟化乜乜物物,只係11K就保護20而頂上我認同而已,拉邊位無意見

至於8P來回入天星碼頭,南行你唔怕塞柯士甸道就有計,不過大區論之後要下下種死站柱覺得有啲奇怪啫
當然8A不在考慮之列

EX-TL 發表於 2023-11-28 11:04 | 顯示全部樓層

對本建議冇乜意見.

唯一想講講係, 2E現時做緊九龍城健康中心/母嬰健康院<>伊院<>油麻地母嬰健康院, 改線後可能你怕咗大角咀方向柯士甸站兜圈, 而將5D改佐敦道轉海泓道, 忽略咗伊院來回油麻地母嬰 甘肅街 西貢街嗰邊需求.

如果真係好想5D行高鐵站, 可能要拖埋小巴26H或57M落水入友翔道填窿.
SE7378 發表於 2023-11-28 13:21 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-11-27 22:16
2E 做循環經彌敦道北行既問題係甘肅街通返之前,一係就要好似而家咁樣轉圈,一係就要飛起渡船街,前者會 ...

佐敦道、渡船街乘客唔介意行去彌敦道上車或者得返樓主嘅 5D 的話,
2E 白田方向不妨直接飛起渡船街,將來直行甘肅街去欣翔道,
咁樣仲可以避免 260X/268B/269B 上海街擠塞嘅問題。

順便補充番個人對 12 改去九碼後同 12A 重組嘅睇法,
12 改去九碼後,兩邊服務範圍同 12A 基本上完全重疊,
如果學黃巴 37A/B 模式,整合出一對順逆時針循環:

12(海達 - 富昌 - 南昌 - 荔枝角道 - 大角咀道 - 海泓道 - 渡船街 - 佐敦道 -
加士居道 - 黃埔 - 下路 - 十三街 - 太子道西 - 海壇街 - 南昌 - 富昌 - 海達)
12A(海達 - 富昌 - 南昌 - 荔枝角道 - 界限街 - 十三街 - 下路 - 黃埔 -
加士居道 - 佐敦道 - 渡船街 - 海泓道 - 大角咀道 - 海壇街 - 南昌 - 富昌 - 海達)

咁樣可以令南昌、黃埔來往 QE 問題得到解決,6F、30X 即時鬆綁,
而且令填海區來往紅磡下路車程提速,最緊要係容許佢哋共用車源,
不過道路狀況、班次安排同巴士收費,就需要從長計議了。

曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲。
S3BL100 發表於 2023-11-29 01:45 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2023-11-28 00:06
45會加車再算,肯縮落美孚減價加班最好,諗下好
30X就更加搶6C,依家力挽狂瀾不如諗下荃灣路線重組執走, ...

聯合班次係要 1:1 先有用,但另一個方向夾唔到班次而且點都一定跌穿 10 分一班,結果都係原本班客畀你攬炒。如果係 2:1 仲衰,係咪其中一條會出現廿分或以上一班?你叫乘客點等?

6C 而家假假地仲做緊 10 分鐘一班基本班次而且真係仲有客,對比起而家仲未全日、開得兩班既 X6C,大埔道拎走邊條比較合理、影響無咁大?

S3BL100 發表於 2023-11-29 01:48 | 顯示全部樓層

SE7378 發表於 2023-11-28 13:21
佐敦道、渡船街乘客唔介意行去彌敦道上車或者得返樓主嘅 5D 的話,
2E 白田方向不妨直接飛起渡船街,將來 ...

但而家甘肅街未通返嘛

想將 12 12A 變兩條順逆時針循環,首先要海麗四小龍放棄尖咀線,但睇怕都好難。而且需求計,12A 行法點都多客過 2E 行法唔少,成個圈兩截需求如果唔係相近,最後只會令到有一大段路必須提供比實際需求更頻密班次,亦唔見得好有效益。而且咁長既行車時間,又係咪適合做循環呢,又係咪唯一出路?