hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 1989年5月九巴蝕錢路線統計
開啟左側

[歷史資料] 1989年5月九巴蝕錢路線統計

superbus 發表於 2023-12-4 21:51 來自手機 | 顯示全部樓層

KC3555 發表於 2023-12-4 15:38
禁區三寶大熱上榜係必然,78K路線最長,又比較塞車,當然蝕得最甘,排19 ($245,200)
79K第二長,班次最疏 ...

大老山同城隧通車之後,真係令沙田廠堆線靚仔番唔少,起碼48、48A響89年紅噹噹,到變成三條X線後就財源滾滾
RyanPun 發表於 2023-12-4 22:07 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-12-4 20:37
自古以來沙田線仲衰過市區線

又要塞車過隧道

又咁講,沙田講塞車都幾十年前已經講緊,你見排位某幾條沙田線淨係以客量計一直見得下人。但點解啲成本7除8扣之後排名會突破天際,我就覺得點都同堆區內K線有關。
就咁表面睇,同樣有屯公塞車影響嘅屯門元朗、但上得榜嘅似乎冇新界東堆線誇張地多,唔排除同當區有輕鐵專區存在有關,以營運成本計、只會焗限於對外線嘅加減,加上當年市區線排位亦比唔少人心中嘅排位更低嘅時候。唯一有分別嘅、就係其他區都冇咁盛行嘅區內線。而KC兄亦有提過沙田除咗區內K線線,過得隧道嘅幾乎係蝕錢,我估計係因為堆區內K線攤分咗收入,以單獨路線去計,新界東堆隧道線幾乎一塞車盤數就變負,好大機會係堆區內客比堆K線食哂,根本冇方法減低塞車帶嚟嘅成本,加上嗰年代冇啲咩劃一分段收費概念、分段收費差距大細係好影響到唔同路線錢箱收入。

最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
superbus 發表於 2023-12-4 22:09 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-12-3 22:01
想知而家巿區頭三位係 1A 26 27 定係 1A 27 214?定係 26 214 都無份?

另外想請教,「跌落神壇」係純粹 ...

而家唔知,不過市區線搵到錢真係寥寥無幾。我果陣睇到就係1A、5C、6C、27、215X頭幾位,5C、6C你見到而家既貓樣,都估到條數唔會標青得去邊度。214我覺得會係頭幾位搵到錢既市區線
AtrHenu 發表於 2023-12-4 22:41 | 顯示全部樓層

superbus 發表於 2023-12-4 21:51
大老山同城隧通車之後,真係令沙田廠堆線靚仔番唔少,起碼48、48A響89年紅噹噹,到變成三條X線後就財源滾 ...

當年48X,73X,74X,89C/D等路線要行大運之餘仲要胞受獅隧塞車痛苦,但改行大隧和城隧後行程短咗兼唔受塞車問題所以盤數好咗.
AtrHenu 發表於 2023-12-4 22:50 | 顯示全部樓層
superbus 發表於 2023-12-4 22:09
而家唔知,不過市區線搵到錢真係寥寥無幾。我果陣睇到就係1A、5C、6C、27、215X頭幾位,5C、6C你見到而家 ...

6C,5C都經歷屯馬通車後數度減班後,已經未必再係線皇級別了.
天空之神 發表於 2023-12-4 23:35 | 顯示全部樓層
superbus 發表於 2023-12-4 22:09
而家唔知,不過市區線搵到錢真係寥寥無幾。我果陣睇到就係1A、5C、6C、27、215X頭幾位,5C、6C你見到而家 ...

其實 5C 都老早蝕緊錢

1A 214 都幾肯定係鐵膽
車程長但銀碼大流轉高

.
 樓主| KC3555 發表於 2023-12-5 00:54 | 顯示全部樓層

排113 ($64,900)
當時繁忙時間係15分鐘一班。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
 樓主| KC3555 發表於 2023-12-5 01:23 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2023-12-4 22:07
又咁講,沙田講塞車都幾十年前已經講緊,你見排位某幾條沙田線淨係以客量計一直見得下人。但點解啲成本7 ...

其實屯門元朗真係無上榜,應該只有59X, 60M, 60X, 66, 66M, 66X, 68, 68M, 68X。
輕鐵通車,區內線限制上落客,流水性全無。再加上協調政策,限制出行範圍,導致當年屯門市中心總站幾乎必定上滿客的情況。以往一掛個塞車牌喺站頭,X線客就跳槽去隔離坑坐M線。屯門區大站,幾乎只有市中心,華都花園,友愛安定。而大興山景加新墟剛好自給自足,兆康青山公路走哂去坐68,68M同68X。當繁忙時間呢三條線爆到七彩(連洪水橋都上唔到車),屯門北由洪水橋開始所有人都係撲去市中心坐車。

情況同沙田唔一樣,沙田當年每小區一定有85系,86系,87系,89系或80出九龍區,又有M線去九龍塘。東鐵電氣化連M車都無少仲有咁多K線命脈。塞車倚靠鐵路,重心全部偏移去K線,然後70萬人,各自小區去到九龍不同目的地,比起屯門元朗90萬人,當年集中兩三條線出市區。兩邊都係塞車,票價方面,載客量方面,營運平均車速,都係屯元優於沙田區。

現今情況又唔同,沙田同屯門都無以前咁塞車,但人口老化急劇,K線重要性因道路網,鐵路網加上人口因素急瀉,沙田各小區風光好多都過去,屯門舊時風光區已去,人口稍有增長只剩良田區一帶。只係巴士公司推崇轉車站,道理其實跟屯門舊時營運環境一樣,沙田轉車站不見太大作用同起色,屯門元朗天水圍取代以前輕鐵轉車角色,改推乘客去轉車站,所以淨睇客運模式及習慣,不能怪九巴熱愛投放資源俾屯元天三區。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
GK9094 發表於 2023-12-5 01:51 | 顯示全部樓層
KC3555 發表於 2023-12-4 21:02
呢四條線的確無人問過,的確存在感奇低,尤其是73。
#26 - 73 ($208,600)
#37 - 70K ($178,000)

再嚟多兩條塞車綫 5D, 12 (上海街年代)
反而有興趣想知121, 122 呢兩條綫當年旺唔旺場?

RyanPun 發表於 2023-12-5 08:07 | 顯示全部樓層

KC3555 發表於 2023-12-5 01:23
其實屯門元朗真係無上榜,應該只有59X, 60M, 60X, 66, 66M, 66X, 68, 68M, 68X。
輕鐵通車,區內線限制上 ...

新界東一直都有東鐵,本來就極容易因為塞車而跌落東鐵,但兩者分別在於新界西點都跌返落自己堆M線、但新界東一跌就跌走咗。而票價高低收入確實幾影響到實際利潤,尤其沙田堆線本身已經唔係特別貴、又有一堆區內線爭做生意、加上新界東習慣於鐵路(轉車)/巴士(直接)兩邊走,好難以新界西嘅劃一轉車模式引新界東堆客持續留喺巴士入面,其實變相要用更高風險同成本、先做到新界西嘅效果。
最愛的、城巴的、667的、一個傻佬