hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴A28開辦消息
開啟左側

[路線消息] 城巴A28開辦消息

kentbryo 發表於 2023-12-4 16:49 | 顯示全部樓層

Peter03145212 發表於 2023-12-4 16:44
你康城唔要咪唔好要囉,到時候得康城冇全日車去機場,唔好又喺度嘈啊,區區都有A車去機場,康城就冇唔好妒 ...

從來冇嘈過要A車喎
同埋, 而家有得揀唔要A28咩?想投反對票都冇得投啦
開左居民會用腳投票架啦 事實上A29P都證明左唔work 啦
我只係預見緊城巴想一線走天涯, 食哂咁多客既諗法根本唔會work,
而家講緊轉車係快30-40分鐘, 唔係講緊10-15分鐘咁簡單, 呢條線喺將藍區又只會嘥油錢嘥資源運櫈, 何必拉入黎
GW5878 發表於 2023-12-4 16:50 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2023-12-4 16:44
如果綁埋E28,E29做 真係唔同講法.....
但唔綁,真係搭E22A都係9成人選擇

就算綁埋 E28 E29 重組
將軍澳南去機場既通勤時段都係符合將軍澳人出入 (會留返朝早將軍澳往機場, 下午至夜晚機場往將軍澳), 唔見得會令將軍澳人改變乘車習慣
Peter03145212 發表於 2023-12-4 16:54 | 顯示全部樓層
kentbryo 發表於 2023-12-4 16:49
從來冇嘈過要A車喎
同埋, 而家有得揀唔要A28咩?想投反對票都冇得投啦
開左居民會用腳投票架啦 事實上A ...

Del
Fuk19805 發表於 2023-12-4 17:02 | 顯示全部樓層

今次阿咩機管局又會唔會阻止啲線咁兜

不過認真講,而家啲巴士公司想做到A線可以經晒每一個住宅區,但係好多地方雖然近但係唔順路,如果唔想投放咁多資源大可以唔改條線,點解死都要玩到啲客謝晒沙田一鑊將軍澳又預備一鑊,大佬條線又唔係收得平又左兜右兜,真係趕飛機嗰啲怕咗你真係走晒去搭的士/GogoVan,當你一家四口去旅行本身巴士都成2舊水,唔爭在加多100,好過走咗架巴士又冇車,上咗車又驚塞車
IG: mhlam307_photospam
KE7066 發表於 2023-12-4 17:06 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2023-12-4 15:58
聽住先, 已知悉問題有幾個, 同埋要看 A28 新線取態點走線, 格黎post 仲是有人不信重組失敗呢個道理

1. 早 ...

唔同你繼續拗啲無中生有服務時間問題

A26 A26P A29P 條條都係收 $44
改完都係收呢個價

邊度憑空加價?

poondriver 發表於 2023-12-4 17:08 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2023-12-4 16:41
好老實咁講
將南搭 E22A 兜多個東涌係咪咁惡頂, 唔係
先唔講 A29P 兜路, 限時限刻搭 A29P 反而仲難頂,

其實又唔關A29P事 本身將軍澳呢條線都唔係主菜
一路都係想攪觀塘山重組又度縮數先畫埋呢D騎呢走線 順手拉埋入康城霸多條坑

屎水康城都係預你坐返佢個堆7車出將轉坐A29 不過一堆就將南兜圈 直上個條就做到pet屎咁姐
tommy14D 發表於 2023-12-4 17:09 來自手機 | 顯示全部樓層

遲下過多幾年石礦場嗰舊嘢點樣搞
Citcalag 發表於 2023-12-4 17:19 | 顯示全部樓層
Peter03145212 發表於 2023-12-4 16:44
你康城唔要咪唔好要囉,到時候得康城冇全日車去機場,唔好又喺度嘈啊

呢度都冇康城人嘈要機場車,認真唔需要直出機場,住得康城仲揀喺機場返工就自求多福啦,我覺得有駁腳車上將轉或者佐敦轉都夠用,所以而家既服務已經夠啦,唔需要浪費資源喺康城吉車遊街。有車不如加比其他A車。唔要都唔得?

理性分析,康城做總站,兜駿昇街一個圈用成15分鐘先出到環保大道迴旋處,呢一段路用緊幾多車?期望做到幾多客?如果將軍澳站做總站,效率可以高幾多呢?班次可以密幾多呢?
brianso198 發表於 2023-12-4 17:28 來自手機 | 顯示全部樓層
Peter03145212 發表於 2023-12-4 16:33
其實康城嘅都幾難服侍,而家區區都有A車去機場,沙田更加係一邨一架A車添,而家西貢區睇怕只有康城係冇全 ...

康城想要機場巴係得當區議員

呢度啲住康城版友無話要,甚至乎連改唔改快都唔care
brianso198 發表於 2023-12-4 17:31 來自手機 | 顯示全部樓層

LAK2 發表於 2023-12-4 15:20
黃巴又想玩九龍流水呀?
新A26真係幾啱樂華四順坐返油塘
反正紅巴條14H都係一粒鐘一班 ...

九龍要做到每條大道都要有一條線

再簡單啲要A車碎片化

然後班人又嫌呢樣果樣
好彩呢度住康城嘅人都正正常常,唔務求18區都有車