hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) Delta Air Lines 明年開辦 SEA-TPE 直航
開啟左側

Delta Air Lines 明年開辦 SEA-TPE 直航

樓主| S3BL100 發表於 2023-12-10 04:56 | 顯示全部樓層

ccicoltd 發表於 2023-12-8 18:02
似乎沒提及跟 CI 有否 code share。

斷估就會有

但 DL 同 KE 有 joint venture,佢地立場一定係優先將轉機去東南亞既乘客送去 ICN 而唔係 TPE
fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| S3BL100 發表於 2023-12-10 04:57 | 顯示全部樓層

A330-900neo 既續航能力同 A330-200 相若,當年 DL 都用過 332 飛香港

但就算係 333,早期同晚期版本既表現都好大分別
s3n370 發表於 2023-12-13 18:34 來自手機 | 顯示全部樓層
台灣同美國嘅聯繫咁強,若非平均入息低香港一截,
航班數量有機會以倍計。

如果連歐洲航線都超越香港,咁就真係變遺址啦。
 樓主| S3BL100 發表於 2023-12-14 06:29 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2023-12-13 18:34
台灣同美國嘅聯繫咁強,若非平均入息低香港一截,
航班數量有機會以倍計。

記憶中好耐之前望過下數據(但呢一刻搵唔返),疫情前 LAX-TPE 客數同 LAX-HKG 相若;SEA-TPE O/D 客數目亦同 SEA-HKG 相若,一日單向百幾個客

而 SEA-TPE 呢一刻本身有長榮做緊直航,SEA-HKG 無,DL 選擇做 SEA-TPE 而唔係復航 SEA-HKG,本身就可圈可點

個人估計兩地科技業界連繫幫到條線唔少。另外就係台灣人可以免簽證入境美國,相對香港人而言,踏足美國既意欲同機會都比較多
AVD1 發表於 2023-12-14 15:58 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-12-14 06:29
記憶中好耐之前望過下數據(但呢一刻搵唔返),疫情前 LAX-TPE 客數同 LAX-HKG 相若;SEA-TPE O/D 客數目 ...

BR 起 SEA 個 market share 向來都唔細,
唔計美國國內甚至北美航線黎講,長途線佢好似已經係 Top 3。

我搵到份 2016 - 2017 年嘅 data (Page 13):
https://www.portseattle.org/site ... conomic_impacts.pdf

當年唔計北美籍航空公司黎講,BR 只係排 EK 之後。

----

我係諗緊當年 BR 應該係食到好多大中華地區,甚至東南亞嘅轉機客,甚至而家都係。

先唔講香港已經玩完呢回事先,
我直情認為香港最大問題係成也 CX 敗也 CX。
成個香港機場比 CX 主導哂,CX 仲要係 oneWorld 會員。

除非 HX 入 SA 或者 ST,否則都唔見得北美籍航空公司會開線黎 HKG 駁客,
SA 黎講,UA 向來就玩開長途市場,最起碼佢而家都已經起 HKG 插旗。
至於 AC 本身就加港客多,加上 YYZ 有排都未開返線就加 YVR 班;實屬正常。

對於 DL 黎講不如去 ICN 駁 KE,甚至自己繼續起 TYO 玩大佢。
你要佢做轉機客生意,邊個會幫佢拉客?大中華得 MU 同埋 CI 係 ST 會員,前者而家仲半鎖狀態,揀 TPE 駁 CI 真係好正路。

至於作為 oneWorld 成員嘅 AA 向來都唔係好玩開亞洲市場,
就算當年玩 DFW / LAX - HKG 都係近呢十年八年嘅事,
AA 作風係搵 JL 同 CX codeshare 算數,自己玩拉美甚至歐洲多。

咁搞香港就自然少機到,加上 oneWorld 起三大聯盟中已經唔係多會員個一間。
或者期望下 HA / AS 合併完之後會唔會走黎 HKG 駁 CX,話哂 HKG 都叫 oneWorld 大 hub。

提外話:
我而家成手 Aeroplan 想換張機票 HKG 都難到登天,某程度上就因為 HKG 唔係 SA hub。
換去 TPE、TYO 係好易換 (唔換 AC 未換 BR / NH,AC 個 system 本身就可以咁做),甚至換去 BKK 或者 SIN 都易過換 HKG 多多聲。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
s3n370 發表於 2023-12-14 22:39 來自手機 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2023-12-14 07:58
BR 起 SEA 個 market share 向來都唔細,
唔計美國國內甚至北美航線黎講,長途線佢好似已經係 Top 3。

之前睇過D分析,話對美國嘅航空公司黎講,
trans Pac比trans Atlantic飛得遠D又無咁賣得。
唯一係好在亞洲區淡旺季之別無歐洲果邊咁極端。

而對亞洲嘅航空公司黎講,飛北美就只做到亞洲往返北美加部分南美客。
飛歐洲仲可以做去袋鼠航線加往南美同非洲客,
雖然呢舊客比中東三大搶佐好多,但係勝在件餅夠大。

所以歐洲機不論陣營都鐘意黎香港,美國機就好睇demand。會做但唔會盡力。
 樓主| S3BL100 發表於 2023-12-15 11:05 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2023-12-14 22:39
之前睇過D分析,話對美國嘅航空公司黎講,
trans Pac比trans Atlantic飛得遠D又無咁賣得。
唯一係好在亞 ...

其實唔係無客,唔少亞洲國家同美國既聯繫仲緊密過同歐洲既聯繫

問題在於亞洲大多數航空公司運作成本低過美籍航空公司唔少,尤其是疫前根本畀中国三大航空做爛巿,人地下下經中国轉機往來東南亞來回六百蚊美金以下搞掂,呢個蝕本價美國航空公司點鬥?搞到就算 AA DFW-HKG 未摺線而且仲有錢賺果陣,都間唔中見過 HKG-DFW/LAX-XXX 來回唔到七百美金,屋企人坐過一次,而且仲要係出發前唔到兩星期先買。呢個價錢,唔少內陸行程來回都唔止呢個數

除非係西岸,否則美國飛亞洲航班,運作成本係高過美國飛歐洲好多。如果無返咁上下數目商務艙乘客支持,根本無肉食

當然疫後情況唔同晒、中美之間航班數目受配額限制,有排都回復唔到疫前水平,搞到求過於供,今時今日淡季內陸 port 飛亞洲經濟艙價錢,比起幾年前飛商務只係平少少。而疫後 DL 同 AA 各自都提早將成堆廣體機退役,DL 還好少少,AA 根本唔夠機重整亞洲航線網絡,於是機會畀左本來已經最強勢、疫情期間無退過廣體機既 UA,佢地而家連 SFO-TPE 都開緊一日兩班,岩岩又開埋 SFO-MNL

DL 出年開 SEA-TPE 某程度上係追趕緊落後左既形勢,始終唔係所有問題都可以求其掟堆客落 ICN 轉機解決。雖然 DL 同 CI 同屬 Skyteam,但無 joint venture,睇返航班時間,目標除左 SEA-TPE O/D 客以外,似係想做 XXX-SEA-TPE 多過 SEA-TPE-YYY,O/D 以外做美國細 port 往來台灣乘客。雖然亞洲航線需求主要集中美國西岸大城巿,但內陸中小型城巿,加加埋埋,其實都有返咁上下

當然而家形勢,我估 DL 下一步開 SEA-MNL 都唔會輪到 SEA-HKG 復航

如果有朝一日中美航班數目回復疫前水平,遊戲玩法又會好唔同

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
yuenpo + 2 + 10 精闢見解

查看全部評分

yuenpo 發表於 2023-12-15 15:46 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-12-14 19:05

問題在於亞洲大多數航空公司運作成本低過 ...

都幾認同,而家淨講 SFO,去台北多機到不得了 (date: Dec 16,2023)

相對之下香港和中國一樣,無乜機
以前飛東岸都要 400-500USD,相對飛亞洲只收 600USD,以前飛亞洲真係對美系公司黎講唔抵做
而家無左大陸公司頂爛市,吸引力大左就自然多番機

s3n370 發表於 2023-12-15 17:37 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-12-15 03:05

問題在於亞洲大多數航空公司運作成本低過 ...

大致同意你嘅分析。

其實我一路係比較緊美歐兩邊嘅分別。
比較埋成本相若嘅歐洲線,疫前嘅大陸公司一樣以平搶客,
講緊平過快過三大,如果唔delay的話。除佐識D唔介意經內地嘅親友會咁搭。
無幾耐之前先聽過英國本土成長嘅同事,分享早年貪平經內地往東亞。
响首度踏足中国轉機,嘗試上網用谷歌臉書果一刻,
就極速感受到中国文明进步东升西降...
話雖如此,仍然無阻運作成本唔會低嘅歐洲航空公司飛歐亞線。

疫後有埋俄羅斯入侵烏克蘭,得番同俄國友好嘅航空公司會經俄國呢條short cut,
令大陸公司成本更平,可以平到同你所講嘅飛北美相若。開始有D似疫前亞洲---北美航線嘅狀態。連維珍都放棄,改攻“過塘”線就知乜事...

後話,歐陸嘅航空公司一向都好積極做經香港經歐陸往英倫三島嘅服務。
最近發現有最多直航嘅國泰都做埋一份---
我無打錯,唔少平過直航嘅機票組合,係先搭轉短途去歐陸,再轉CX...

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
S3BL100 + 1 + 10 中国文明进步东升西降

查看全部評分

AVD1 發表於 2023-12-16 04:23 | 顯示全部樓層

yuenpo 發表於 2023-12-15 15:46
都幾認同,而家淨講 SFO,去台北多機到不得了 (date: Dec 16,2023)

其實睇返 TPE 同 HKG 都係得 UA 一間美籍航空公司玩 (暫時),
十六號就一日兩班,密度等同香港。

係台籍有 CI、BR、JX。

香港比 CX 玩哂,但係人又唔夠機又唔夠,
HX 又唔生性,HB 有排都唔會飛到出東亞。
LJ7006 = MF5119 = AVD1