hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴 793 提早頭車及減班
開啟左側

[服務調整] 城巴 793 提早頭車及減班

Citcalag 發表於 2023-12-18 10:08 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2023-12-18 01:25
https://www.youtube.com/watch?v=BqJYTpr6wzg
31:10將軍澳隧道轉車站,35:22蓬萊路,計落4分12秒,中間 ...

事實上行到見到地鐵站,好可能就直接落左鐵。將隧化790我可以寫包單注定失敗。同埋你guarantee 唔到一定可以用將工做總站,即係有機會要兜駿昇街,即係等於廢左半條線。既然而家行將藍就無呢個問題,點解要製造風險?

晉海客來源,咪主要係LP6、晉海同領都囉。晉海朝早對面個站,居民自然有自己既方法好快過到去。

如果行將隧,Mega Plus數據中心落車個位,就算領都都唔方便,前前後後過馬路都遠。「自己方法」近年唔係好work ,因為中間多左堆水馬。而且個站每個月個位都唔同。我唔相信有晉海客會用呢個站。康城站落,咁不如搭鐵?

castanopsis 發表於 2023-12-18 10:49 | 顯示全部樓層
kentbryo 發表於 2023-12-18 09:57
覆埋你呢次唔覆
你cherry pick一段98轉車站去清水灣半島出黎, 唔知有咩意思
想嘗試證明行車時間快過ETA?

第一條、第三條片行車影片cut曬燈位同停站時間
你攞住來話實際行車速度快過九巴網頁ETA,實在難以服眾
我估你應該係無心之失,但錯就係錯

第二條片,幾乎全部順燈,先做到康城站12分鐘到偉樂街
但觀乎順燈既原因,係因為班車三個站只係上咗6個客(峻瀅4,晉海2)
又似乎同你個晉海多客論,相違背
反而更加證明咁落去唔掂當

第四條片
九展>康城站,用咗22分鐘
行將隧,同一段路係啱啱好15分鐘(296D/98/690S既ETA)
呢班車如果行將隧,係會快過將藍到康城站,仲要係快唔少

我無否認你捉住晉海來講,將藍係快少少
但重點係,好難相信改行將隧 康城站快咗幾分鐘、晉海慢咗幾分鐘
會對條線有乜嘢大影響

790而家快既話40分鐘做到一程, 收到400-500 avg, 計返就同港島某啲流水線營收差不多(行車1個鐘做100個客咁) 唔係好好, 不過不失咁

好懷疑790平均一班有無40個全費客
你數既班次有既,但拉勻全日就有啲難講
另外,790得單向,啲車要對私過去開車,整體都應該係回唔到本

790/797交換隧道同服務時段
資源無用多到,尖沙咀<>康城,即刻享受全日服務
掉返轉,797兩味+795P全日+790全日,唔少時段都會用多咗資源
長遠康城未必justify唔到呢件事,但宜家就似乎未得

Citcalag 發表於 2023-12-18 10:54 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-12-18 10:49
第一條、第三條片行車影片cut曬燈位同停站時間
你攞住來話實際行車速度快過九巴網頁ETA,實在難以服眾
我 ...

咪就係冇左晉海站囉,冇左就係冇左,事實來,無得拗

你執住康城總站快左,但係其他果三個站一係慢左,一係站都冇埋。仲要建基於唔知係唔係真係work 既將工開唔需要兜駿昇街論。如果唔work效果再差。

就當原本晉海20個,康城總20個。改左線係唔係代表可以康城總多過40個先?如果係,我支持改動。一樣都唔計,改完同無改無分別咁改來做乜?

你話康城站快左可以吸引返d人,呢個係你既推論

我都可以話康城站近鐵,行得過去不如直接落埋鐵

明唔明事實同推論既分別

castanopsis 發表於 2023-12-18 11:04 | 顯示全部樓層

Citcalag 發表於 2023-12-18 10:08
事實上行到見到地鐵站,好可能就直接落左鐵。將隧化790我可以寫包單注定失敗。同埋你guarantee 唔到一定可 ...

將軍澳工業邨唔會無位
796X/793兩條執走一條,基本上係全版共識

站位問題
去程領都馬路都唔使過,喺某程度上好過宜家
當然回程我同意megaplus唔係一個好好既站位
所以先提議回程入日出大道做返晉海

不過無論如何,你放心
尖沙咀返將軍澳,巴士優勢好大
796P回程,富康站位係好一般
但將軍澳站附近三四個屋苑,一樣撐起條線
康城地鐵遠較將軍澳站弱勢,實在唔需要太擔心

重點係790比起797,更值得開全日
如果要資源重新分配,將啲客谷落790度,全日化
會好過797為咗將隧格硬開全日,同時790又唔夠車全日
Ricky403 發表於 2023-12-18 11:09 來自手機 | 顯示全部樓層
790係城巴唔想795X被海庭掉去將藍嘅產物,蝕咪城巴自己受番
海庭又可以拎條790啲轉車組合 (無論有冇優惠) 黎ban 690S開多過兩繁有限班次,康城晉海又多條自己嘅將藍邨巴,上將隧轉車咪用番98
大家都著數咗,係阿黃生搞到城巴肉赤,有咩所謂🤭
tst790lhp 發表於 2023-12-18 11:13 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2023-12-18 11:09
790係城巴唔想795X被海庭掉去將藍嘅產物,蝕咪城巴自己受番
海庭又可以拎條790啲轉車組合 (無論有冇優惠)  ...

不過將藍東行無轉車站,難完全落閘...
690S 全日仲有少少希望嘅(大兩味 07:00-09:00 往中環/ 18:00-23:00 往將軍澳亦合理)
睇城主想點玩
kentbryo 發表於 2023-12-18 11:14 | 顯示全部樓層

Citcalag 發表於 2023-12-18 10:54
咪就係冇左晉海站囉,冇左就係冇左,事實來,無得拗

由佢自high啦
佢只係睇住地圖同ETA指手劃腳
根本唔了解情況

佢連茶果嶺道"幾乎順燈", 叫巴士入日出大道都講得出
就知咩料
實際上, 非繁(除左的士交更時段)茶果嶺道3次有冇一次要停燈?
每次停燈幾耐?20秒?
巴士入日出大道?? 小巴都因為有噪音被人ban左啦, 仲講巴士
kentbryo 發表於 2023-12-18 11:18 | 顯示全部樓層
tst790lhp 發表於 2023-12-18 11:13
不過將藍東行無轉車站,難完全落閘...
690S 全日仲有少少希望嘅(大兩味 07:00-09:00 往中環/ 18:00-23:0 ...

首先要九巴肯配合啦
聯營線一方想加, 另一方鬥氣已經搞唔成
Citcalag 發表於 2023-12-18 11:22 | 顯示全部樓層
kentbryo 發表於 2023-12-18 11:14
由佢自high啦
根本唔了解情況

我搭過幾十次790,通常10次有1次要停茶果嶺道廁所盞燈,麗港城氣站路口果盞就可能一半半?但好快就放燈,係觀繞左轉上橋果盞新加既。
castanopsis 發表於 2023-12-18 11:45 | 顯示全部樓層

kentbryo 發表於 2023-12-18 11:14
由佢自high啦
根本唔了解情況

我係話條片入面班車,康城段少客上 (中途站得6個客)+順燈
唔係講茶果嶺

無論認唔認同我立場都好
你攞幾條剪走咗燈位/停站時間既行車片出來,去佐證將藍好快
真係覺得自己一啲問題都無?