hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港鐵推出感應式信用卡出入閘新服務
開啟左側

港鐵推出感應式信用卡出入閘新服務

rickywk 發表於 2023-12-23 15:12 | 顯示全部樓層

日本同桃園捷運都係收visa嘅閘機都係分開兩個reader

不過竟然唔係AEL裝先真係黑人問號,仲要2026先得
JF1261 發表於 2023-12-23 17:30 | 顯示全部樓層
busplastic58 發表於 2023-12-23 14:37
深圳地鐵試過唔得,所有銀聯提款咭一定要入到密碼先比到錢

銀聯卡要線下實體用一次先下, 同埋有機會要係銀行apps 開通左先
唔好下下講到所有
我用過大陸同香港版銀聯提款卡都搭到深圳地鐵
s20131417 發表於 2023-12-23 18:47 來自手機 | 顯示全部樓層
JF1261 發表於 2023-12-23 17:30
銀聯卡要線下實體用一次先下, 同埋有機會要係銀行apps 開通左先
唔好下下講到所有
我用過大陸同香港版銀 ...

記得只要張香港銀行卡支援到銀聯
基本上係可以攞嚟喺手機新增「交通聯合」卡
喺大陸搭車、搭地鐵都無問題

* 利申:小弟持有羊城通乙張😅
eternalflame 發表於 2023-12-23 19:18 | 顯示全部樓層

kt241 發表於 2023-12-15 05:49
閘機拍卡位真係有諗過點樣方便拍卡,放喺斜面、高度又合適

反觀香港啲新閘機拍卡位亂鬼咁放,機頂八達 ...

龜鐵唔同project有唔同reader咪好似砌積木咁安上去閘機上面
好處係modular,壞左一樣都唔駛封閘機,唔再推廣就拆晒佢
又可以組合堆reader,多人用就安落去,無人用就拆走
但係usability就唔見得好好

外國係一次過升級收費系統/閘機,可以一次過考慮收乜而去tailor made個reader

HU6455 發表於 2023-12-25 21:56 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2023-12-23 19:18
龜鐵唔同project有唔同reader咪好似砌積木咁安上去閘機上面
好處係modular,壞左一樣都唔駛封閘機,唔再 ...

港鐵所有野都係各有各做/各自為政, 求求其其果一刻做咗就算,之後既野就吾會再有人理!就好似單程飛甘,當年又係叫人跟住D貼紙去揾閘機,似家D貼紙?無晒!單程飛要出閘?排到去閘機前,好彩嘅就會有,吾好彩既,再排過再揾!
kt241 發表於 2023-12-26 06:37 | 顯示全部樓層
HU6455 發表於 2023-12-25 05:56
港鐵所有野都係各有各做/各自為政, 求求其其果一刻做咗就算,之後既野就吾會再有人理!就好似單程飛甘,當 ...

我自己就感覺成個票務系統都好落後,應該話成個視野都狹窄,外地人嚟到真係唔方便
唔明做咩要整到單程票要入閘拍出閘收飛,月票呢類又冇得入晒落本地交通卡,可以用甩皮甩骨去形容

晨早就應該整合為非接觸式同二維碼式兩種付款方式
非接觸式:本地八達通、單程票、銀聯、Visa、Master、交通聯合
二維碼式:支付寶、微信、App旅客日卡

GK3258 發表於 2023-12-26 10:57 | 顯示全部樓層

kt241 發表於 2023-12-26 06:37
我自己就感覺成個票務系統都好落後,應該話成個視野都狹窄,外地人嚟到真係唔方便
唔明做咩要整到單程票要 ...

非接觸式如果apple pay點樣分用信用卡定八達通?成日見坐巴士啲客想用八達通但彈左卡出黎
橫看香港巴膠
kt241 發表於 2023-12-26 12:30 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2023-12-25 18:57
非接觸式如果apple pay點樣分用信用卡定八達通?成日見坐巴士啲客想用八達通但彈左卡出黎
...

實體卡就直接拍落去
Apple Pay就set邊張係預設卡或者直接set埋特快交通卡  

kei_hk 發表於 2023-12-27 11:33 | 顯示全部樓層
kt241 發表於 2023-12-26 06:37
唔明做咩要整到單程票要 ...

單程票/都會票﹐好明顯就係想慳錢的玩法。

又要慳錢﹐又要收回車票。

結果咪拍卡入閘(慳錢﹐唔需要為入閘機加裝車票處理組件)﹐插票出閘(主要用於收回車票)。

** 我都唔講因為想慳錢﹐而不為所有出閘機裝車票組件。

kei_hk 發表於 2023-12-27 11:56 | 顯示全部樓層

GK3258 發表於 2023-12-26 10:57
...

理論上﹐用家會設定為交通卡﹐拍在八達通收費器就會用八達通卡﹐唔會彈出信用卡。

不過﹐疫情期間就好多人出事﹐就算係set左預設交通卡都無用﹐都係照彈信用卡。

其後﹐有官方講解原因﹐就係 face id + 使用者使用習慣有關。
用家成日開mon睇時間﹐但face id又多次解鎖失敗(主因係帶口罩)﹐就會disable交通卡(即八達通)﹐直到成功解鎖為止。
此時候﹐用家拍八達通﹐就會彈出信用卡。

現在非強制帶口罩﹐應該 "非預期" 彈出信用卡的情況會減少。

可能基於有機會暫時被disable 八達通(預設交通卡)﹐所以需要分開2個reader﹐避免用家想用八達通﹐但 "被" 變成使用信用卡。

** 近年 apple 有無再更改以上的保安設定﹐我無再了解。 **