hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 荃灣往油尖旺特快巴士問題
開啟左側

[問題] 荃灣往油尖旺特快巴士問題

Ricky403 發表於 2023-12-18 10:25 來自手機 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2023-12-18 01:47
要轉一程輕鐵嘅西鐵都打殘佐268B
而家68X同268X係因為美孚行得遠先至仲有得做。

268B而家開返定點都儲到啲客
就算拎形點出黎都唔係綁死哂膘搭死屯馬綫󠄂
大馬路近開心廣場都唔會走去碌輕鐵,行幾步路上朗屏站咪仲快
Ricky403 發表於 2023-12-18 10:37 來自手機 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2023-12-18 09:43
肯轉兩次車不如直接美孚轉?

下繁計無論有冇中鐵綫󠄁,都係旺角東落紅磡轉車最快
近油麻地就搭觀塘綫落何文田轉車最快
中鐵綫󠄁九龍塘去錦上路係快,但頭尾要轉兩次車都抵銷哂
唔同荃景圍,鐵路服務由無變有,走客先緊要
Ricky403 發表於 2023-12-18 10:43 來自手機 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2023-12-18 02:15
四個字有無計埋呢板成日鬧嘅匯豐左轉亞皆老街先?
仲要望埋到時博愛生生性性。

九龍塘站估計轉車時間唔會短,仲要想坐入錦上路就要等多一班車
錦上路好似中鐵綫󠄂/北環綫󠄂會有自己大堂,中鐵綫󠄁/北環綫󠄁轉屯馬綫󠄁起碼上兩層,多數上三層
除咗叫做可以感覺無咁逼之外,都贏唔到而家東鐵綫或觀塘綫搭一個站落紅磡或何文田轉車啲乜

博愛塞車龍尾好多時係向新田公路嗰邊伸展
不如先擔心下B1 276P北環綫󠄂通車後會唔會血洗?🤭
Mercer 發表於 2023-12-18 10:53 | 顯示全部樓層

286X 發表於 2023-12-17 21:30
傳聞當年九巴想擺啲線上西廊嗰陣曾經向某兩條又密又多客既線嗰兩區摸底話想拆線做旺角
結果嗰兩區齊齊都 ...

梨木樹果啲客只係去深水埗, 旺角打後冇人, 咪因佢慢同兜到傻, 條36B未改之前北行仲慢過6號, 轉到頭暈, 最後去0066轉36M算.
雖然依家留住3條半殘廢既線去深長荔, 就比果啲得一條線但唔係佢10-15 定收到20-25既結果好.

而36A 有美孚轉車站去轉屯門啲新車可能仲好.

不過當年個區佬都冇得做就算啦, 唔係再搞就36B都要變循環線.

十四鄉準居民 恭喜晒!
286X 發表於 2023-12-18 12:04 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2023-12-18 12:35 | 顯示全部樓層
286X 發表於 2023-12-18 12:04
西約出長荔深點補返比人?
當年揀30X改咪就因為30X少客過234X囉
當年仲要加多個尖沙咀補返冇得去長荔深 ...

當年黃埔站都未有,
30X 仲多客過 234X
LJ7006 = MF5119 = AVD1
286X 發表於 2023-12-18 13:39 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2023-12-18 17:42 | 顯示全部樓層
286X 發表於 2023-12-18 13:39
冇黃埔站就等於30X多客過234X?
西約人口都多過荃景圍 234X又做多個尖沙咀
班次又234X密啲駁腳線質素荃景 ...

234X 係做一水客,
出到九龍之後有大量線出尖沙咀。

反之當年 30X 起長沙灣道、甚至去到旺角執客返黃埔都執到笑,
去到旺角,就算有 212 起到, 有時 30X 一個站都可以打爆架車。

呢堆客講緊晚市都仲有客,某程度上 30X 當年係荃灣定九龍方向兩邊都有客;係去到黃埔站一開呢班客走哂落地底而已。
不過巴士根本冇得同鐵路比。一個塞車已經唔洗玩。

另外講班次,十年前 234X 班次同 30X 都係咁半斤百兩。不過講穩定 234X 確實好過 30X 好多。

咁所以 234X 點比?

當然你話要只計荃灣客,咁就另外一回事。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
12Lane 發表於 2023-12-18 18:50 來自手機 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2023-12-18 02:15
四個字有無計埋呢板成日鬧嘅匯豐左轉亞皆老街先?
仲要望埋到時博愛生生性性。

是但啦,件事都唔知幾多年後。太早去落定論都冇意思。
不過我就咁睇影響就好有限,269B都未死得,你提果條268b甚至開始多番回流客,當然唔係繁時啦。
基本上呢堆線嘅真正多客嘅時段就唔係正常番放工時間。
12Lane 發表於 2023-12-18 19:10 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2023-12-18 09:39
荃景圍站落成係講緊 2039 年之後,仲未計會唔會無啦啦又比人否決。
到時發生咩事真係天先知。2039 之後分 ...

或者咁講,喺中鐵線先岩岩被提出嘅時候,都冇咩必要睇到咁遠。
唔通知道東鐵過海978就唔轉全日咩,而家應該慶幸一早加左時,到而家都仲做得住。
中間都仲有咁多年,起唔起都未知之數,的確冇咩必要為咁多年後嘅事諗定咁多野。