hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 荃灣往油尖旺特快巴士問題
開啟左側

[問題] 荃灣往油尖旺特快巴士問題

AD118 發表於 2023-12-19 13:05 | 顯示全部樓層

Mercer 發表於 2023-12-19 11:53
35X舊行法就北行落車位唔太重要, 不過做唔倒打磚坪街個大站.
35A果個時間同等下一架35X差唔多時間, 仲收 ...

35X去尖東應該改行西廊, 取消大埔道個兩個站會正路好多
個$1.1就抵俾

2076 發表於 2023-12-19 14:44 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2023-12-19 03:55
35X有西廊唔行走去碌大埔道就緊係快唔起
尤其係去程,睇下36X出去快到發發聲
唯一認同其實35A/X回程係辜負 ...

應該係 35A 石蔭加安蔭,35B 只做石籬,區內兜少好多。35B 比現時 35A 一轉兜少 30 分鐘...... 以 35A 現時班次計,慳到 3 部車。

不過參考返 234X,如果 35A 飛走石籬行葵涌道直入石蔭的話,全日 15 分鐘一班要用 10 部車,仲要搵多 7 部車,就算陰埋 31B 235M 都唔夠車做,即係石籬冇快到都要硬食 35B 減左班。

要搵車,一係

1) 35B 同 36B 合併,來回入大隴街總站,咁就肯定夠車,而且梨木樹雖然回程要兜大隴街,但有全日車去尖沙咀,都未必冇著數。

2) 35B 做特快,石籬來往深水埗比晒 31B 做,再酌量減班,咁樣做,石籬快左之餘,亦都夠車比 35A 飛石籬,可以石籬石蔭安蔭齊齊有得快,九巴又唔駛用好多車。

抗議962B重組
還我962全日服務
s3n370 發表於 2023-12-19 20:27 來自手機 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2023-12-19 01:35
公我贏字你輸嘅問題

上到:即係唔多人咁轉

原文有講錦上路站响可見將來會有大量住宅落成,
北環線亦幾乎肯定會早過中鐵線通車,亦一定有客响錦上路落車轉北環線。

除非錦上路站週邊嘅住宅完全無人住,
同埋無人响錦上路站轉北環線,你嘅論點先至有機會成立
s3n370 發表於 2023-12-19 20:33 來自手機 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2023-12-19 04:34
假如屯馬綫󠄁脫班,加上洪水橋站新增需求,出現2呢個情況都唔出奇,而2成立係可以直接推到屯馬綫西行喺錦 ...

呢個情況日日响油塘、北角等等轉車站出現,真係咁惡頂嘅一早走哂。

更何況屯馬前西鐵段仲有空間加班,咁當然係要買新車甚至改信號系統啦。
1181174166 發表於 2023-12-19 20:58 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2023-12-19 20:27
原文有講錦上路站响可見將來會有大量住宅落成,
北環線亦幾乎肯定會早過中鐵線通車,亦一定有客响錦上路 ...

然而屯元天人口未見下跌,即使錦上路有乘客落車亦遠不及屯天元客量
反而中鐵綫帶來東九客源,錦上路以西依然只有屯馬綫勢成樽頸

1181174166 發表於 2023-12-19 21:00 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2023-12-19 20:33
呢個情況日日响油塘、北角等等轉車站出現,真係咁惡頂嘅一早走哂。

更何況屯馬前西鐵段仲有空間加班,咁 ...

仲有幾多空間加班,唔一定係信號系統問題

真係要快早就美孚轉車,而268X亦唔慢
s3n370 發表於 2023-12-20 01:41 來自手機 | 顯示全部樓層

1181174166 發表於 2023-12-19 12:58
然而屯元天人口未見下跌,即使錦上路有乘客落車亦遠不及屯天元客量
反而中鐵綫帶來東九客源,錦上路以西依 ...

TLDR:用番你“公你贏字我輸”嘅argument,只要修改一下就變成“公我贏字你輸”。
公共交通嘅總需求唔會大變,短期變動多數係由一種交通公具轉去另一種。
如果錦上路上唔到屯馬線,即係吸佐好多巴士客。
如果上到,你嘅上唔到車就唔成立。

正題
1. 你仍然忘記佐落車轉北環線嘅客。

2. 同埋唔好忘記人口係唔跌,但同時唔會爆升。即係唔理香港人口已經提早見頂。

3. 短期嘅總體需求唔會大變,只會由一個mode轉去另一個mode。
就算新鐵路通車、新巴士線開辦,通常都係吸番自身嘅客先。

4. 如果睇睇full picture,响中鐵線通車前嘅一日,
屯馬列車去到錦上路果陣,架車幾爆都好,
錦上路為目的地同埋轉北環線嘅客會落車,
同時會上來自北環線由新界東搭過黎嘅客。

5. 明顯地除非個個上佐大灣區返工,
否則剩係市區返新界嘅轉車客,一定多過新界東黎嘅客?
咁即係離開錦上路去元朗係一定無荃灣西入黎咁爆。

6. 到到中鐵線通車,咁除咗佢自身嘅新客,咁一定有原屯馬嘅客轉投。

7. 真係好似你話齋,若果中鐵線通車會搞到屯馬線爆鑊,咁即係中鐵線吸到好多新客。
咁市區往返新界除佐巴士之外,仲有乜交通工具跌到咁多客落鐵呢?

8. 咁當然,我都唔可能寫包單,錦上路站一定上到屯馬線。
正如今日北角要等多幾班,都要儲佐咁耐再加東九龍將軍澳發展,
先至有今日嘅慘況

9. 就算268B開始“儲番D客”,本身都係源自區內人口、就業、消閒嘅增長,
多過响鐵吸番番黎。
GW4866 發表於 2023-12-20 04:25 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2023-12-19 11:39
最根源個問題都係唔夠多人死等35X,尤其石籬嗰班
而要石籬快,都只有行大埔道不停站一途,西廊要美孚停燈 ...

回程呢個問題的確難搞
無論區外定區內道路格局都難以一條過滿足哂石籬石蔭兩邊需要

我以前都講過啦,對石籬講改線前後個時間根本差別唔大
但又好老實講,宜家係較穩定快到35A 10分鐘
未改線前就快5-8分鐘不等
對石蔭黎講就由快起碼20分鐘變到快得10分鐘
原本儲到班原本唔會搭35A既石蔭客就咁倒返走,而宜家搭佢班客大多只係左手交右手
當日35A下繁唔夠載,咪減35X班(20>30)還返部車咪算,無必要成條改走
而且深長荔唔夠載可以係抽正班中載清客,十幾年前都有常規中載
油尖旺拉疏咗仲有條35X補底(其實宜家又咪係谷人upgrade上X)
尤其宜家尖沙咀下繁經常塞死應該搵d車飛尖咀直出中郵(什至旺角打後)

如果由day1開回程時已經宜家咁行相信反彈無咁大,之前石蔭特快開咗個頭又收返係肉酸架啦
係去程一開始已經輸

而去程就係另一個故仔,相信大部份人都同意行西廊係快過呈祥道+碌大埔道
呢個方向係我一直覺得最唔值既一段
加上長沙灣道早繁基本上係暢通,35A行長沙灣道同35X行大埔道個差距係極之少
純粹早繁計旺角有36X補底同35A班次算密之下,應該成條線砍伐重練
將果兩班改做直落尖咀再過埋紅磡灣做返工客仲有得做下
雖然話同樣直落尖咀既村巴NR49岩岩執咗,但佢焗限只服務石籬邨,知名度亦唔算大
以(2)35X做埋安蔭石蔭黎講客路較廣闊,資源上容許咁做又影響唔到35A
打開門,行出去,去遠啲!
GW4866 發表於 2023-12-20 07:39 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-12-19 14:44
應該係 35A 石蔭加安蔭,35B 只做石籬,區內兜少好多。35B 比現時 35A 一轉兜少 30 分鐘...... 以 35A 現 ...

去程35A其實算係順住去,安蔭開出經石蔭到石籬大隴街一般黎講係10分鐘
石籬出到長沙灣道需時約12-13分鐘
當中最kick係石蔭路同圍乪街燈位
假設間飛起石籬改行葵涌道,即係35S加經石蔭東咁樣,需時約20分鐘去到美孚
咁比起現時35A只係快唔夠5分鐘
所以我一直強調係回程對石蔭慢

"35B"只做石籬,我有諗過,但同31B幾乎撞到砰砰聲
變相比機會九汽陰死條31B,而35B少咗安石蔭客又可以減緊d,石籬無情情雙重減班

要搵車,一係

1) 35B 同 36B 合併,來回入大隴街總站,咁就肯定夠車,而且梨木樹雖然回程要兜大隴街,但有全日車去尖沙咀,都未必冇著數。

2) 35B 做特快,石籬來往深水埗比晒 31B 做,再酌量減班,咁樣做,石籬快左之餘,亦都夠車比 35A 飛石籬,可以石籬石蔭安蔭齊齊有得快,九巴又唔駛用好多車。

1)
36B回程兜一兜上黎大隴街(同時雍雅軒停兩次?),返梨木樹又變返之前咁慢
正因為咁慢,旺角打前唔多人上,更何況尖沙咀?

2)
會唔會太睇得起只做石籬直出旺角?
而31B出去係行青山道,唔係出深水埗合理替代,不過仲有36B就問題唔大

另外有兩道你忽略咗變咗盲點,分別係石俊樓(去程)同石佳樓(回程)
前者問題就唔大,山頂座新lift塔落嘉翠園就用得,到時改去大路搭車都得

成個格局睇無論做深長荔線定油尖旺線,都係要兩區夾埋先夠做
31B主要都係做九龍獨市流水同回程幫35A清客先勉強夠做
打開門,行出去,去遠啲!
1181174166 發表於 2023-12-20 07:57 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2023-12-20 01:41
TLDR:用番你“公你贏字我輸”嘅argument,只要修改一下就變成“公我贏字你輸”。
公共交通嘅總需求唔會 ...

錦上路上唔到車吸嘅巴士客來自68X系,定東九龍?

1 北環綫比屯元天多?唔搭中鐵綫代表屯馬綫擠迫惡化

2 唔爆升但現時屯馬已經爆滿

3 自身定義係?

4 現時屯馬錦上路去元朗幾滿下,如1所講錦上路上得返車,留後就係現有屯馬車站

5 所以中鐵綫無有效分流

6 一定有,不過錦上路至元朗唔係

7 唔代表來自紅綫沿線,包括68X系,反而東九有機

8 閱

9 即係人口上升

好啦講完一大輪,都係睇唔出中鐵綫對68X系影響好大
荃灣綫轉中鐵再轉返屯馬無著數