hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴B8及十四鄉線最新消息
開啟左側

城巴B8及十四鄉線最新消息

kmb71k 發表於 2023-12-15 22:50 | 顯示全部樓層

hkcctim2012 發表於 2023-12-15 21:14
又冇話一定唔可以有字母(50M,78X,79X…)
馬鞍山線87M,沙田線87
尖沙咀線87X(vs 九巴條87E)

估計城巴當初係打算用78 79
但就俾九巴搶頭啖湯用咗78
北區其他7字頭雙位數字又唔夠用
又唔想用70
但又唔想用三位數字
咪焗住用X跟尾囉

至於87問題
我諗城巴應該盡量唔會諗用英文字跟尾
盡量分散唔用同一組
如果係既話屯門果邊一路用晒50 A/B/C而唔係用55/56/A

以上回應,是否可行?是否合適?
kmb71k 發表於 2023-12-15 22:50 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2023-12-15 21:46
科學園路果個? 水上活動中心巴士站唔係已經多左好多巴士線停站?

一路講緊十四鄉
梗係唔係講科學園果個啦
以上回應,是否可行?是否合適?
hkcctim2012 發表於 2023-12-15 22:55 來自手機 | 顯示全部樓層
asv98.kw131 發表於 2023-12-15 22:27
87F 87G 跟住冇了,如果你講嘅 87 87M 87X 每條都拆一條線都已經唔夠用啦。
84 煩係講緊如果全部 84 系列 ...

G打後嘅字母唔用得?廿幾個字母都唔夠用?
再者我上面都舉例荃灣線九龍灣線可以用83/84,我冇話要條條線都要用同一個數字吧
我舉嗰個例就好似54區咁,50系=87系,83/84=55/56
仲有,你會唔會覺得270/N270去中九龍?你會唔會覺得277係由北區去東九龍?你會唔會覺得70K同70/70X一樣都係區外線….
hkcctim2012 發表於 2023-12-15 23:00 來自手機 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2023-12-15 22:50

我只係舉個例話其實用兩位數冇乜問題,用咩數字唔係重點,再者5x都仲有52/57/58/59,點解50M要叫50M…
asv98.kw131 發表於 2023-12-15 23:24 | 顯示全部樓層
hkcctim2012 發表於 2023-12-15 22:55
G打後嘅字母唔用得?廿幾個字母都唔夠用?
再者我上面都舉例荃灣線九龍灣線可以用83/84,我冇話要條條線 ...

認真,一開始我真係以為 N270 去九龍 去到後尾取消 N270 嗰陣仲諗緊點解會由全通宵變得幾班車嘅 270S,甚至我屋企人都以為 N270 係九龍西去北區。
一開始喺大埔見到站牌有 273C 273P 一開始我都真係以為係北區線嚟。
以前研究 796 系列嗰陣都覺得好怪,心諗點解全部都冇乜關係,到研究屯門啲線先知原來北區同大埔區線嘅命名方式先奇特。

至於 K 線 / 短途就例外啦(70K 70X 74K 74X 75K 75X),畢竟細個已經見到同搭過 70K 同 70X,事實上我都係靠 70K 70X 同 270 270A 認知到原來同一系列唔一定係起終點有關係,但嗰陣我以為純粹係特例。

況且我再睇返我嘅留言,我話「當然可以全部用 84 系,但係再拆線就好煩」,然後你話用 84 邊度煩,我先答你咋。
而我嘅前提係 83 84 87 得 3 個編號,俾 5 條線會唔太夠,而 83 87 本身都有九巴用緊呢啲系列,拆線會爭號碼,搞到好似 78C 咁樣,所以先話「當然可以全部用 84 系,但係再拆線就好煩」。

順便講埋,嗰陣我都有話過用 78X 如果拆線就會搞到 78 系列好亂,當時都係俾人話我路線號碼膠,又話 78X 應該唔會有咩線可以拆,跟住開 78C 咪由成班人話城巴搞亂晒。
所謂 26 個英文字母,用完 87 87M 87X,其實咪得 87F 87G 87J 87L 87Q 87T 87U 87V 87W 87Y 87Z (H、N 本身有特定意思;I、O 會同 1、0 似),城巴同九巴一齊拆 87 系列嘅話一來會亂(諗下九巴如果九巴拆 87F 87J 87L,然後城巴用 87G 87Q),二來都{比較}容易唔夠用。

乘客唔會理巴士公司爭號碼,唔會理路線編號命名規則,但係如果兩條甚至兩間公司冇關係嘅路線用同一個號碼就會好影響佢哋。

忍一時之氣 滅自己威風
asv98.kw131 發表於 2023-12-15 23:47 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2023-12-15 22:50

有冇諗過新巴都有條 78
忍一時之氣 滅自己威風
shakugan2005 發表於 2023-12-16 00:35 | 顯示全部樓層

asv98.kw131 發表於 2023-12-15 23:47
有冇諗過新巴都有條 78

依家先話冇左新巴,以前有講過新巴同城巴唔可以同number?
shakugan2005 發表於 2023-12-16 00:45 | 顯示全部樓層
hkcctim2012 發表於 2023-12-15 23:00
我只係舉個例話其實用兩位數冇乜問題,用咩數字唔係重點,再者5x都仲有52/57/58/59,點解50M要叫50M… ...

因為城巴搞事,專開唔到地下鐵路車站既m線,佢可以係50k,或者短途50長途50x

hkcctim2012 發表於 2023-12-16 00:48 來自手機 | 顯示全部樓層
asv98.kw131 發表於 2023-12-15 23:24
認真,一開始我真係以為 N270 去九龍 去到後尾取消 N270 嗰陣仲諗緊點解會由全通宵變得幾班車嘅 270S, ...

就你數到87系都仲有十幾個字母可以用啦,係咪真係用得曬呢?
78X/78C就好似2F/2P咁,有冇人覺得2P有問題?
33R同33系有關係?5R同5系又有關係?點為之有關係?
hkcctim2012 發表於 2023-12-16 00:58 來自手機 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2023-12-16 00:45
因為城巴搞事,專開唔到地下鐵路車站既m線,佢可以係50k,或者短途50長途50x

...

而家唔係M同K嘅問題。有版友認為同一個數字應該對應同一性質嘅路線,即係50係去中九龍,咁50系就應該都去中九龍,50M係區內線就應該改用其他數字唔好用「50」