hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 嶼巴11.7米A95數問
開啟左側

[車型及機械] 嶼巴11.7米A95數問

AVBWU291 發表於 2023-12-23 09:54 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2023-12-23 02:18
邊有話上唔上到,而家啲巴士要上實上到架。
不過用耐左會唔會虧到好似E400咁蟻躝咁慢就另作別論啦。 ...

未上到山就水滾,仲計唔計「上到」?我都幾肯定某啲車唔會上到。
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
FBI2 發表於 2023-12-23 10:06 來自手機 | 顯示全部樓層
YN331又虧左
kei_hk 發表於 2023-12-23 10:35 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2023-12-23 09:54
未上到山就水滾,仲計唔計「上到」?我都幾肯定某啲車唔會上到。

當然係上到啦。
佢無話要一口氣上山嘛

如果那款車真係OK﹐嶼巴就唔會有E400的出現啦。
如果那款車真係OK﹐亦唔會有今天的11.7米版本出現。

12Lane 發表於 2023-12-23 10:55 來自手機 | 顯示全部樓層

AVBWU291 發表於 2023-12-23 09:54

一日上一次山同上五次山都有分別啦,但上到一次唔代表可以連續chur幾轉。
咁上唔上到嘅定義係咩?以全日嘅營運頻率黎講,旅遊巴都唔少行到虧啦,何況雙層,望下堆E400上東涌道就明晒啦。
kei_hk 發表於 2023-12-23 11:08 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2023-12-23 10:55
一日上一次山同上五次山都有分別啦,但上到一次唔代表可以連續chur幾轉。
咁上唔上到嘅定義係咩?以全日嘅 ...

你前文話「而家啲巴士要上實上到架」
但現實就係有款12米車連試車都pass唔到﹐上到半山已經水滾收工。

唔係這件事﹐都唔會有E400的出現﹐唔會搵埋E50D 11.3米版本試車試路。

AVBWU291 發表於 2023-12-23 17:07 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2023-12-23 11:08
你前文話「而家啲巴士要上實上到架」
但現實就係有款12米車連試車都pass唔到﹐上到半山已經水滾收工。

好似係落山準備去到嶼南道先出事嘅
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
Man@MFHK 發表於 2023-12-23 22:02 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2023-12-23 10:55
咁上唔上到嘅定義係咩?以全日嘅 ...

重點係3M每轉都好爆,雙層都頂住閘爬東涌道,夏天唔水滾已經好叻仔啦。
Volvo B8L
tridents 發表於 2023-12-28 12:29 | 顯示全部樓層

嶼記唔 Like ADL+Cummins 而夾硬行 A95, 代理還是自家抬車頭, 有件套有件借都要攪咁耐仲要出返嚟暫時唔行得 3M, 望吓堆好垃圾既 Cummins 有幾何抬車頭要攪咁耐, 抬完車頭出街做生意無限制點派車都得.

單層 Man 行東涌道完全讚成, 雙層 A95+ZF 行東涌道自己攞嚟煩.

路況難行轉轉營運高負載, A95 捱到上山, 當落斜時 ZF 油溫高企拖住水箱散熱同樣水溫高企落到山腳, 長期高油溫高水溫對車頭波箱損耗更快.

唔係話 ADL+Cummins+Voith 好, 而係雙層行得東涌道預咗周身古怪問題多維修多野跟, 雙層用 Voith 已經比 ZF 少大堆奇難雜症聖誕燈飾 Port 入廠, 副 Cummins 抬得嚟快拆快裝快攪掂及掟返出街做生意又無派車路線限制.

之前 6090 整襯都要攪好耐原因之一係無件套無件借好難判症壞邊樣, 等到件返嚟裝上去又話唔係壞呢樣又繼續等件, 嶼記用開 A95 有件套比 11.7 都要攪咁耐, 睇嚟壞得好甘.
 樓主| TR1614 發表於 2023-12-29 02:00 來自手機 | 顯示全部樓層
tridents 發表於 2023-12-28 12:29
嶼記唔 Like ADL+Cummins 而夾硬行 A95, 代理還是自家抬車頭, 有件套有件借都要攪咁耐仲要出返嚟暫時唔行得 ...

何解Voith冇ZF咁易過熱?
tridents 發表於 2023-12-31 14:09 | 顯示全部樓層

TR1614 發表於 2023-12-29 02:00
何解Voith冇ZF咁易過熱?

Voith 套吹疏設計有別於 ZF, 重磅高負載落長命斜 Voith 理論上可靠好多.

Voith 枱完波箱裝返上車試吹疏, 在廠內跑步機上邊大油邊踩迫力, 然後用電腦睇住波箱油壓數值升, Voith 原廠設定數值 17 為合格, 但公司指引數值過 15 已經合格, 原因係就算翻修波箱用全新零件兼手工做得靚亦好難做到數值 17, 如果數值低過 15 即係吹疏弱就要翻抬波箱, 佢地個測試睇波箱油溫唔係首要.

ZF 設計上唔同, 吹疏要出街試, Ecomat 為例吹疏時油溫升, 即代表吹疏行得起, 如果踩住迫力落長命斜波箱油溫唔升或升得慢等同吹疏有問題, 呢個要返去搵電器佬或機器佬睇邊樣導致吹疏唔著.

朋友經驗分享, 佢地收波箱油溫燈 Port 車多數係 ZF.