hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [開源節流] 建議調整 795X 793 796X 790 790P 796P 797 ...
開啟左側

[開源節流] 建議調整 795X 793 796X 790 790P 796P 797 694

SE7378 發表於 2023-12-19 15:01 來自手機 | 顯示全部樓層

790 咁樣重組嘅另一個問題係會做唔到未來茶果嶺嘅市場,
依家 790 路過茶果嶺,等將來房屋起好就水到渠成食多班客,
為咗放 797 而叫 790 逆走,就變相放棄茶果嶺來往康城同尖沙咀,
雖然仲有 137 區有機會開線,但唔一定係城巴開,到頭來點取捨都唔知。

不過,當 790 真係改到,現時行法嘅 797 留兩味就可以,
其餘時間索性拉埋入工業邨,清半後學原本 796X 咁兜埋將南,
再改行將藍、茶果嶺同觀繞去九龍灣,啟德站或九碼止步,
唔入偉業街同新蒲崗,做多用途流水線,仲放生埋 793,好似都 OK?

至於 694,除咗入新都城之外,個人覺得可以試水溫開支線,
寶林 - 坑口 - 將軍澳站 - 將中 - 將藍 - 東隧 - 西灣河 - 筲箕灣 - 柴灣 - 小西灣,
如果成績 OK,可以係將來同 606X 重組嘅其中一個方向。
 樓主| castanopsis 發表於 2023-12-19 21:30 | 顯示全部樓層
286X 發表於 2023-12-19 11:20
795X見到吹到去六幹咁遠已經唔洗睇
仲要玩大循環
286X 287X呢啲開20都可以玩到拖卡搞到班次大亂

中九龍幹線2025就通車
下年RPP要出啦,一啲都唔遙遠

795X做循環
班次肯定會無兩邊總站咁穩定,但呢個case我覺得值得
793/795X個核心問題係行車時間俾唔夠,唔好話循環,兩邊總站都甩到傻
795X行循環,8架車做20分鐘一班,即係連休160分鐘,但實際110已經跑完
變咗無誘因碌車博過鐘,又唔會因為回唔切車脫班
而出九龍方向一個塞車位都無,比起286X/287X要應付八爪魚迴旋處同欽州街燈陣/佐敦道,應該好唔少

重點係795X宜家西行真係好垃圾
死守油麻地旺角,唔會有運行
又因為雙向總站行車時間過長,變咗要開到落30,好趕客
直飛西九,可以做返一個巴士有絕對優勢,又有雙向客源既位出來

樓主| castanopsis 發表於 2023-12-19 21:51 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2023-12-19 15:01
790 咁樣重組嘅另一個問題係會做唔到未來茶果嶺嘅市場,
依家 790 路過茶果嶺,等將來房屋起好就水到渠成食 ...

茶果嶺個市場,去到2030先開始落成
根據dennis28a既講法,繁華街會有個巴總,219X停埋就已經做咗
790真係有必要為咗呢個唔知食唔食到既位,載多十幾年空氣?
要插旗既,留返一兩班早繁,茶果嶺真係多客再擴展返服務
合理好多

我宜家個建議入面,797改行將藍轉兩味,啲車要套過去790開大半日
如果797非繁都開車,就要額外加資源落去
你個idea係拉埋793落水,唔係唔得
但要考慮 九龍灣<>旺角西九 點處理,同793放生完有乜嘢作為

694將軍澳段客量頗為不濟,商業上要justify拆支線有啲難度
要補窿,我估 西貢公路+寶邑路<>中西區,應該會係top priority,詳細點行要再傾
但我同意將軍澳直飛港島東,繁時一兩班未必無得做
要開就不妨直飛柴斜,甚至直飛柴灣站,專做返工客

KU_7002 發表於 2023-12-20 09:01 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2023-12-18 20:26
796P尚德除咗早繁一兩班車之外,好似無乜客
調景嶺點解會倒走?

1. 尚德全日都出到客。
2. 調景嶺要食將南燈位,仲要行去知專坐
KU_7002 發表於 2023-12-20 09:03 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-12-19 21:30
中九龍幹線2025就通車
下年RPP要出啦,一啲都唔遙遠

唔好睇少旺角道,795X變大循環既話星期六日肯定脫到全祼
KU_7002 發表於 2023-12-20 09:27 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-12-19 21:51
茶果嶺個市場,去到2030先開始落成
根據dennis28a既講法,繁華街會有個巴總,219X停埋就已經做咗
790真係 ...

219X落到去繁華街都唔會夠790打啦。只要790全日,加停宏通街,加番同22系/608/795X/970系/A22/E23既轉乘,797留番做兩繁線,好明顯茶果嶺值得做過康城轉車站駁腳。非繁康城要上轉車站駁既城巴線就得番798,咁咪送比98囉
LAK2 發表於 2023-12-20 10:45 | 顯示全部樓層

如果790行將隧
796P就有空間行將藍
一樣做得返茶果嶺
286X 發表於 2023-12-20 11:32 | 顯示全部樓層
 樓主| castanopsis 發表於 2023-12-20 11:52 | 顯示全部樓層
KU_7002 發表於 2023-12-20 09:01
1. 尚德全日都出到客。
2. 調景嶺要食將南燈位,仲要行去知專坐

早繁過後796P西行
平均每班20人都唔知有無
尚德咁真係叫做出到客咩?根本出城大部分都搭緊296D

站位問題
老實講我唔覺得調景嶺站方便過知專
反而宜家繞經彩明街,方便到唔少街坊
知專上車兜海皮,同兜尚德靈實,時間上真係咁大分別?後者其實都要食兩盞長燈
講咗咁多,都想問下你有乜嘢建議?無一個建議會係完美,點都要揀個影響最細/效果最大
 樓主| castanopsis 發表於 2023-12-20 11:56 | 顯示全部樓層

KU_7002 發表於 2023-12-20 09:03
唔好睇少旺角道,795X變大循環既話星期六日肯定脫到全祼

110分鐘行車時間,俾160分鐘連休,即係一單有50分鐘休息
旺角道點倒塞,都好少塞50分鐘咁耐
就算出事回唔切車,都會係其他路線出事先
而西行去到旺角之前,基本上無其他塞車位打亂班次