hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 係咪時候俾兩巴(城巴九巴)自由競爭?
開啟左側

係咪時候俾兩巴(城巴九巴)自由競爭?

樓主| AD118 發表於 2023-12-24 13:25 | 顯示全部樓層

其實不如咁諗,小巴同港鐵,村巴或電車都同巴士爭打巴士打到落花流水,唔爭在俾埋九巴/城巴對家巴公爭
多一間未必惡性競爭,但如果係四間公司(九巴城巴嶼巴愉巴)係細區爭就係

加埋嶼巴同九巴城巴爭唔知會點呢?
天空之神 發表於 2023-12-24 13:39 | 顯示全部樓層
AD118 發表於 2023-12-24 13:25
其實不如咁諗,小巴同港鐵,村巴或電車都同巴士爭打巴士打到落花流水,唔爭在俾埋九巴/城巴對家巴公爭
多一 ...

如果比九巴屎水開區外線上昂坪

你覺得嶼巴同 360 會點睇?

每間公司都唔會想做蝕錢線,個個都會去搶賺錢線

近關閘 近美孚都可以做

79K 特快都寫得出

你都應該諗到自由競爭既後果,就係疏既線更疏

多客既位爭到爆
.
kitarolo 發表於 2023-12-24 14:08 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-12-24 08:51
回樓主
專營權既意義,就係賺錢線搭蝕錢線,等無錢賺既區域都有合理服務
呢個概念要work,前提係有水位拉上 ...

有會員喺另帖指出,假設署方係有權
收回賺錢線再招標作條件,令兩大巴士
公司滿載都蝕嘅線,唔會奉旨收車/跟返
時間表開,有可能出現特登做衰B線為籌碼

機場勉強叫有機鐵救命,但深圳灣香園圍
或落馬洲B1咁,署方更加驚兩巴發爛渣
 樓主| AD118 發表於 2023-12-24 14:13 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2023-12-24 13:39
如果比九巴屎水開區外線上昂坪

你覺得嶼巴同 360 會點睇?

適當競爭就得啦,九巴同城巴爭咪算,就算唔俾對家搶,賺錢線人哋小巴村巴咪一樣搶住嚟做
tommy14D 發表於 2023-12-24 14:33 來自手機 | 顯示全部樓層
hokwanlam 發表於 2023-12-24 11:49
仲邊有公平,真係笑,
揸住張月票已經係對城巴唔公平,幾條線轉乘對十幾條線轉乘已經係對城巴唔公平,
都 ...

月票城巴都可以出㗎,但唔知係唔想定唔批,路線少過九巴冇辦法
Ricky403 發表於 2023-12-24 16:33 來自手機 | 顯示全部樓層
兩巴個根本問題係請唔夠人,但又要搶新區食邑,搶完就當然竭盡所能阻止對家任何可能會搶自己客嘅行為
海庭唔會點理,或者好似站友期望咁介入和解,因為只要有鐵,巴士一定係輔助,條底線係送到人去該區其中一個鐵路站就為之照顧到交通需要🤭
ahken 發表於 2023-12-25 04:41 來自手機 | 顯示全部樓層

tommy14D 發表於 2023-12-24 14:33
月票城巴都可以出㗎,但唔知係唔想定唔批,路線少過九巴冇辦法

開頭係唔肯,到最後想出返又唔批咁
JH_LE4612 發表於 2023-12-25 07:27 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-12-24 11:34
我反而覺得50/55屯市呢個case,似惡性競爭
九巴本身有全日直達線(260X/63X/62X),車程接近無分別
同一個 ...

咁我會 question招標嗰陣,運吉有冇 prospect比到投標者。其實幾個招標區係就係開荒牛,但其實隔離三五年後都會接住有新發展,例如54區隔離有康寶路,皇后山隔離有粉嶺北,咁又有冇得比新公司做埋呢啲區去平衡翻市佔率呢?安達臣太大我覺得拆兩份標冇所謂,但係如果可以 guarantee 到有肉食,咁大家都順氣啲。
kitarolo 發表於 2023-12-25 07:48 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2023-12-24 16:33
兩巴個根本問題係請唔夠人,但又要搶新區食邑,搶完就當然竭盡所能阻止對家任何可能會搶自己客嘅行為

講得出嘅工種都缺人
請夠人後才擴版圖一來
蝕底咗,二來亦無法避免
現僱員離職或達退休之齡

海庭唔會點理,或者好似站友期望咁介入和解,因為只要有鐵,巴士一定係輔助,條底線係送到人去該區其中一個鐵路站

除了機場A線/邊境B線
紅黃公司長途過海雖然有鐵競爭
盈收都唔差,往往係短途、祗來往
無鐵區到最近港鐵站嘅經常載唔晒
或收車,銀碼低兼近乎獨市,開放競爭
唔會好大分別,私企必然係擇肥捨瘦

其中一個辦法係改革收費表
短途僅住最近港鐵站嘅線大幅
加票價,但轉乘較長途巴士線有回贈
kay 發表於 2023-12-25 08:43 | 顯示全部樓層

JH_LE4612 發表於 2023-12-25 07:27
咁我會 question招標嗰陣,運吉有冇 prospect比到投標者。其實幾個招標區係就係開荒牛,但其實隔離三五年 ...

當年88 613運吉建議兩味
有人入全日就中左
就算有人訂規則都有人試水溫

不過之後好似50 56 33B 78X 79X
都係比RPP建議開多左時間同日子
似乎運吉都唔係閘住唔比線加時
事實上只靠78A K54都唔可以
世界很簡單 人類很複雜