hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 覺唔覺得沙交今次反對機場巴士重組係對馬鞍山好唔公平? ...
開啟左側

覺唔覺得沙交今次反對機場巴士重組係對馬鞍山好唔公平?

FBI2 發表於 2023-12-27 20:59 來自手機 | 顯示全部樓層

一個馬鞍山,養唔起條A41P,完
wingho_cwh 發表於 2023-12-27 21:00 | 顯示全部樓層
fv682 發表於 2023-12-27 20:13
你唔係穗禾居民吧

我識得有人住穗禾

就咁嘅,你話佢落地做問卷有 bias,呢件事其實無錯嘅,因為要做到絕對嘅「無 bias」係好困難,但係請記住:
群組呢樣嘢其實本身都係有 bias
群組本來就係一堆自己 devoted to 參與一啲事務,例如屋苑法團或者地辦志工,唔係強制參與,當中亦都牽涉「資訊科技」嘅門檻
換句話講,因為群組裏面嘅人會比你喺屋苑樓下 random sample 居民嘅平均教育水平高,所以喺群組講 88X 比較有用嘅人比較多係可以理解
因為佢哋較大機會係要出九龍甚至過香港返工嘅上班族,去觀塘或者大隧轉車比較 favour 佢哋唔出奇
但係如果返返去 85 vs 88X 邊樣嘢較適合取代 80M (個重點係「取代」,唔係純粹一換一「換走」),個故事可能就唔係群組裏面嘅人咁講,因為佢哋畀個答案出嚟未必係諗 85 vs 88X 嘅路線性質,而係單純考慮揼咗條 80M 換返嚟嘅嘢,佢自己有無用,反而「數碼貧窮」嘅年長一輩無 say
除非 proven 80M 搭出九龍轉綠線去觀塘區嘅人係 80M 嘅 majority,否則地區組織落地做問卷得返嚟嘅結果係有佢哋 make sense 嘅位:至少 85 同 80M 都係經九龍塘,延長 88X 去穗禾係第二件唔同嘅事,同埋佢哋真係落地做咗啲嘢,去問嗰度嘅人佢哋想點

101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
12Lane 發表於 2023-12-27 21:06 來自手機 | 顯示全部樓層
fv682 發表於 2023-12-27 20:39
如果你地份問卷係全部紙本上門問,有埋地址,我無野講

但份問卷有冇需要check地址

唔知實際咩情況,或者份問卷點樣偏頗,有可以煩請分享下。但又咁講,果100個人有咩誘因要幫一個地區組織去做數…
你比十蚊優惠卷我都諗諗,要唔要嘥時間做個咁minor嘅表態,。 你不如直接啲話成個結果都係造出黎,冇公信力,人地係有目的去製造民情好過啦。

不過呢樣野,就冇人證明到佢真定假嘅,個分歧咪由得佢喺度。就正如有人好肉緊要A41還原嘅時候,呢幾日將40分衝到15分班嘅時候,大圍班人其實不知幾爽心裡面拍緊手掌,唔知邊日又有人支持A41還原就衝出黎反對削減大圍班次,呵呵。

fv682 發表於 2023-12-27 22:42 | 顯示全部樓層

wingho_cwh 發表於 2023-12-27 21:00
就咁嘅,你話佢落地做問卷有 bias,呢件事其實無錯嘅,因為要做到絕對嘅「無 bias」係好困難,但係請記住 ...

可能你哋唔係好明我想講咩

我好高興你哋會認同每個訪問都會有bias,
而80M既問卷問題就係出響呢度

而家沙交不停強調
有千六民意代表

我想問下喇,紙本做左幾多?
有幾多係響駿洋做?有幾多響穗禾做?
又有幾多單純收一張google sheet?
如果呢條數唔清唔楚,其實標榜自己代表民意已經充滿問題

我今次唔討論個「來自穗禾」定「來自駿洋」果題有幾真確喇
但係本身住穗禾定駿洋,答同一條問題已經係bias

你問駿洋邊個方案取代80M,佢一定唔會想郁走而家擁有既88X
咁響駿洋既所謂民意,係唔係單純「取代80M取消」?已經唔係囉

咁堅持有千六張問卷,根本毫無意義

不過算啦,講道理俾人話輸打贏要
我都唔知應該講咩好

多言了

駐屯門記者FV682報導
dennis28a 發表於 2023-12-28 00:27 | 顯示全部樓層
wingho_cwh 發表於 2023-12-27 21:00
就咁嘅,你話佢落地做問卷有 bias,呢件事其實無錯嘅,因為要做到絕對嘅「無 bias」係好困難,但係請記住 ...

Nope,份問卷潛台詞係恐嚇緊駿洋班人,
如果 88X 上穗禾,因為上面唔夠位擺車加唔到班,你地將來唔係總站隨時會上唔到車。
(仲有班居民,睇完一大段字,誤解左成 88X 上穗禾會令到駿洋無左 85,10 幾個駿洋居民親口咁同我講)

另一個潛台詞係,
如果穗禾想去東九龍,關注組已經提出另一個兩繁解決方案,根本唔需要塞入上駿洋條人滿為患既 88X?

我諗大家聽完依兩個潛台詞,即係關注組站於道德高地,我係叻過你地運輸署同巴士公司呀,
你係居民,有人聲稱可以 Why Not Both,點解唔揀 85 上山?

至於個 Why Not Both 解決方案係叫 88C 華翠園,依個垃圾建議連 F1 版都不如,
叫全個穗禾苑人係二期停車場路口斜路搭車,成個海庭道拎住依張圖恥笑左佢地一陣。
諗依個天才垃圾建議既人,都唔知有無去過穗禾苑,根本無資格做沙田係交通議題上說三道四。

成日都話綠小 69K 811 系服務差,佢又唔多想做大圍生意。
點解唔可以叫運輸署招標開華翠園 - 大圍綠色小巴?小巴可以來回都入到一期總站,巴士反而唔夠位擺。

咁 88X 咪可以照擺穗禾囉,穗禾(甚至華翠園)又有綠小落大圍,依 D 先叫完美解決問題。
有人聲稱 So Call 7 成民意支拎嫁 85 上山落大圍買餸嫁。

而家開注組爭取 85 上山失敗,日日只係話人輸打贏要,
係咁關心穗禾居民出入大圍需要,佢地有做過替代方案咩?
我藥方都開埋比你,半年都無做過野仲話為居民著想。

(唔好忘記,85 上山服務大圍依個論點,係風叫人順手放風比班健健知,你地後知後覺先識講)
惡意回復是不道德的行為。
流星☆雨 發表於 2023-12-28 00:59 | 顯示全部樓層
市中心如果維持有頻密直出車,講緊馬鞍山都有得揀A41沙市轉車,走咗A41P都有A41包底

係啊,而家A41都可以大圍轉車,但
一來A41開30-40分鐘班(龍運:哦,係咩?我哋加A42班,碰!),
二來沙市喺商場圈、酒店、轉乘配套上面都有需要過大圍(大圍唯一優勝過沙市係有齊東馬鐵雙綫,但巴士計一定係沙市個轉乘網更好)

奉勸樓主你唔好笑得咁開心啦,
如果重組冇再調整改善,長遠可能會多咗人識搭河東車落沙田第一城個站上A41P,或者回程寧願A41P畫舫落車行入去,即係會多咗啲下游居民同你逼同一部車

同埋呢,今次個情況同你條經過沙田本部都驚死富豪甚至大圍會叫加站嘅286C唔同,
你個比較都唔係apple to apple, 你知㗎可?
趕客路上 理_得你
RX1322_284 發表於 2023-12-28 01:41 來自手機 | 顯示全部樓層

fv682 發表於 2023-12-27 22:42
可能你哋唔係好明我想講咩

我好高興你哋會認同每個訪問都會有bias,

穗禾同駿洋係答唔同嘅問題,吹水有個限度
RX1322_284 發表於 2023-12-28 01:42 來自手機 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2023-12-28 00:27
如果 88X 上穗禾,因為上面唔夠位擺車加唔到班,你地將來唔係總站 ...

對貴公司嚟講,最好所有居民組織收哂皮,唔好阻住你哋做$11.2穗禾落山掠水大計🤭,同埋減多一百幾十次班
RX1322_284 發表於 2023-12-28 01:44 來自手機 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2023-12-28 00:27
如果 88X 上穗禾,因為上面唔夠位擺車加唔到班,你地將來唔係總站 ...

條藥方開返俾沙廠啲planning食啦,叫班冇人工嘅義工幫班出緊糧嘅人諗埋,好唔好笑啲
castanopsis 發表於 2023-12-28 02:32 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2023-12-27 19:44
馬鞍山本身就係沙田既一部分,點樣開可以唔經沙田? 泥涌開往西貢?

呢個講法未免有少少鑽牛角尖
夠唔夠客係一回事,但正常人都會覺得上面講緊沙田區停站