hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [擴展網絡] 建議開辦 266 大棠<>石籬、微調68E/68M ...
開啟左側

[擴展網絡] 建議開辦 266 大棠<>石籬、微調68E/68M

castanopsis 發表於 2024-1-6 14:28 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

建議背景

大欖隧道轉乘網絡頗受乘客歡迎
但對比城隧網絡,覆蓋較差,仍有大量空白位置尚待填補
元朗南人口上升,但68E班次疏,需要途徑凹頭高埔,觀感欠佳
亦未能覆蓋大棠等鄉郊地區
結果元朗南968/268C特車深受歡迎,但其餘時段K66轉鐵為主流

與此同時,欖隧線於荃葵只覆蓋大路,未能深入住宅區
雖然 68M/天水圍3M 與 荃葵短途線 有轉乘優惠
但唔少轉乘組合,都做唔到同站轉乘 (e.g. 68M<>235)
而堆M線既逆向班次,好多時都不堪入目
單係天水圍3M朝早北行開20-30,已經非常趕客
目的地係錦田呢類無M線既地區,更加要轉上轉,費時失事
如果有路線直接送上欖隧叫曬咁多飛,會吸返唔少西鐵客

有見及此,建議開辦266及微調68E/68M填補空白,順便將乘客upgrade一級價

懶人包

266 大棠山路<>十八鄉路<>欖隧<>石圍角<>梨木樹<>石籬
68M 延長至元朗公園
68E 縮短至元朗西,青衣段繞經長青/青衣邨

詳情

266 大棠山路<>石籬(大隴街)

東行走線:https://maps.app.goo.gl/v24sMRvz2VaAUAVJ7
西行走線(1100前經石蔭/安蔭):https://maps.app.goo.gl/Xkf3ySvcWEphbYnN8
西行走線(1100後經和宜合道):https://maps.app.goo.gl/Wic23HsWq8PN31jM9

收費$13.9
欖隧轉乘減$11,251A/B設回水轉乘
另設石圍角梨木樹 43X/40X/46X/47X/73X/278X 轉乘優惠
服務時間0600-2230(i.e.唔做深夜)
用車9部,班次15分鐘一班,入夜後20-25分鐘一班

於大棠各站重點宣傳,一條線駁通全港各區
欖隧 轉乘往 錦田/北區/青衣/荃葵/長深荔/油尖旺/港島/東九龍/沙田
梨木樹可風 轉乘往 大圍/馬鞍山/大埔

68E 元朗西<>青衣站

東行走線:https://maps.app.goo.gl/sxtxFEzdD59YcXSn7
西行走線:https://maps.app.goo.gl/zr78wWufuNnEt9Yn7

收費/班次不變
縮短至元朗西抵消繞經長青/青衣邨時間
行車時間不變,用車無增減
本線恢復以往264M青衣至大馬路的巴士服務
同時深入青衣邨/長青等無欖隧線覆蓋之地區

68M 元朗公園<>荃灣站

元朗公園開,依68E走線至十八鄉路後,左轉元朗體育路返回大馬路原線
班次不變,加1車,提供頻密班次予元朗公園居民

tina 發表於 2024-1-6 19:35 | 顯示全部樓層
九巴係14年份重組其實plan咗68E係2年之後改行大馬路,只係後期元朗南居民反對咗先唔成事

266嘅話其實有啲kam
我係TO嘅話可能傾向開㗎去yoho嘅線多過出石離咁遠
265B 22年不變
流星☆雨 發表於 2024-1-6 21:48 | 顯示全部樓層
今時今日好似都無咩路線係行緊呢種兩個直達需求低嘅區中間夾個轉車站/大站嘅路線設計?
趕客路上 理_得你
kmb71k 發表於 2024-1-6 23:20 | 顯示全部樓層

咁搞條68M肯定爆得瀉上加瀉
而68E縮短肯定唔夠客

我想知道其實當年264M元朗大馬路一段多唔多人上落?

以上回應,是否可行?是否合適?
kingprowm 發表於 2024-1-7 02:22 | 顯示全部樓層

應該開一條元朗大馬路經青衣去葵芳既全日線,而 68E 去荃灣

根本青衣需要一條直達大馬路既線,元朗南比較需要去荃灣既線

以前 264M 青衣站排長龍,大馬路兩個站都經常見二三十人排隊,以前掛短車為主,假日多派12 米車,都可以令一部 AP 坐滿企人,完全唔明點解要取消 264M,以前青衣有直接車去天水圍都會去行吓,自從失去直接車後,再冇去天水圍意慾了,而去元朗廣場唔想轉車,唯有搭 68A
68E 完全未見過排長龍,完全做唔到 264M 客量
 樓主| castanopsis 發表於 2024-1-7 09:13 | 顯示全部樓層
tina 發表於 2024-1-6 19:35
九巴係14年份重組其實plan咗68E係2年之後改行大馬路,只係後期元朗南居民反對咗先唔成事

266嘅話其實有啲k ...

266去YOHO就同K66角色無分別
宜家就係覺得蝶翠峰直飛欖隧,可以節省唔少時間吸引人轉九巴出城
 樓主| castanopsis 發表於 2024-1-7 09:16 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2024-1-6 21:48
今時今日好似都無咩路線係行緊呢種兩個直達需求低嘅區中間夾個轉車站/大站嘅路線設計? ...

46X算唔算?
大棠班人,欖隧都落得七七八八,又去返荃灣同N條線重疊,未免浪費資源
何況仲有班人會搭去梨木樹,266<>73X/40X/43X/47X/46X去新界東
 樓主| castanopsis 發表於 2024-1-7 09:30 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2024-1-6 23:20
咁搞條68M肯定爆得瀉上加瀉
而68E縮短肯定唔夠客

好懷疑今時今日68M係咪真係咁爆
最爆既早繁,元朗公園自己有特車出港島/東九,轉車客怕且有限?
 樓主| castanopsis 發表於 2024-1-7 09:40 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2024-1-7 02:22
應該開一條元朗大馬路經青衣去葵芳既全日線,而 68E 去荃灣

根本青衣需要一條直達大馬路既線,元朗南比較 ...

元朗大馬路經青衣去葵芳
葵芳唔會有人搭,所以都無意思

反而問題係
由264M到279X/68E,青衣都唔入邨
長青/美景/青衣邨,出青衣站轉車唔方便,班次又唔密,不如出荃灣轉
除咗做返264M客之外,個建議係想解決呢樣嘢

睇返265M,欖隧勁多人轉車,結果逼住葵芳開密車上去清客,浪費資源
大棠/元朗南,比天北更孤島,分分鐘大多數人都係欖隧轉車
既然 欖隧<>荃灣 呢段車海又大把運載能力,不如去石籬擴大個網絡
順便方便元朗南客去梨木樹,轉一次車去曬沙田各區同大埔
kay 發表於 2024-1-7 09:58 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2024-1-6 21:48
今時今日好似都無咩路線係行緊呢種兩個直達需求低嘅區中間夾個轉車站/大站嘅路線設計? ...

68E
不過68E都係咁既款
樓主條266開得成
之後應該都係減一半班次

世界很簡單 人類很複雜