hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [擴展網絡] 建議開辦 266 大棠<>石籬、微調68E/68M ...
開啟左側

[擴展網絡] 建議開辦 266 大棠<>石籬、微調68E/68M

Snoopy@FB8617 發表於 2024-1-8 16:43 | 顯示全部樓層

同意元朗南應該做一條直達轉車站既線
但開到上東北葵似乎意義不大
本身九公市佔應該已經有咁上下
況且全新路線要倒資源落去點都係越少越好
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
SE7378 發表於 2024-1-11 00:47 來自手機 | 顯示全部樓層
由 68E 變成 266,元朗南出入欖隧係就係唔使再兜形點同朗善邨,
但係唔見得元朗南去東北葵堆住宅同工廠嘅需求會大過去青衣站,
而且東北葵 <> 元天連荃灣站都唔經,欖隧直達石圍角似乎太過冒險?
LAK2 發表於 2024-1-11 16:45 | 顯示全部樓層
石籬係可能有需求
你話直行青公大窩口都仲可能OK
象石根本無客(連區內線32B都做唔掂)

但反正去主力位(元朗市、天中)都係要轉車
咁同31/235轉車有咩分別
Tre89 發表於 2024-1-11 17:22 | 顯示全部樓層

LAK2 發表於 2024-1-11 16:45
石籬係可能有需求
你話直行青公大窩口都仲可能OK
象石根本無客(連區內線32B都做唔掂)

係都要攞呢條廢嘢嚟講,你話你唔係專登撩交嗌係咩?32B長期有紅小+幾條綠小喺度爭食,仲要疏過又貴過小巴,你知唔知?所以32B冇客、死埋都係應份。

跟住歷史問題,80年代中後期城門隧道工程,象鼻山路要改建累人累物。拜佢所賜,原本同佢接壤嘅石圍角、象山同老圍一帶道路全部都要改埋,搞到有幾年巴士係入唔到石圍角,你又知唔知?所以俾啲紅綠小用車海戰搶咗巴士客坐大,自始條32B亦開始頹落去,就算後尾入返石圍角都無補於事。要追究嘅,唔該搵返始作俑者,造成小巴多年嚟霸佔象石來回荃灣市場嘅係個象鼻山路工程,象山邨甚至因為象山邨西路改成掘頭路變成孤島。我都諗唔明,點解咁大負面影響,兩條邨嘅居民當年咁傻仔(難聽啲叫戇X)任人魚肉,冇人做代表司法覆核當年個政府。

係直到近10年32B換成密啲嘅36(雖然冇咗落山)、43X分段收費下調吸到部分非2蚊客轉投、40P全日化拉落如心,大河道北特快+去到荃灣站一帶小巴去唔到嘅盲點,非繁30分都有人肯就時間等,加埋小巴hea做收車,巴士來回荃灣市場佔比高咗,你又知唔知?

奉勸某啲人呢,唔知頭唔知路就唔好亂噏一通,係咪要我逐條check你回覆睇吓你住咩邨,然後鬧返你先安樂?乜你條邨嘅交通已經好到唔駛理,仲得閒到可以對人哋區指手畫腳嗱?人不犯我,我不犯人;人若犯我,我必犯人,你呢啲人我見一次就鬧一次。

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
286X + 2 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

樓主| castanopsis 發表於 2024-1-18 02:58 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2024-1-8 16:43
同意元朗南應該做一條直達轉車站既線
但開到上東北葵似乎意義不大
本身九公市佔應該已經有咁上下

東北葵居民轉車入新界西
69M/269M十點前入天水圍,開緊25分鐘一班,有等於無
68M開15都唔算密,而36/31/東行235,無同站轉乘,要喺荃市行一大餐先轉到車
251A/251B,就更加要轉上轉

當其中幾區都有小巴/巴士去西站既時候
九巴市佔,應該遠不及想像中高

266加一級價既同時,直接送上大欖同站轉乘
去元朗叫268X/68X/268C/269D/968/68M五飛
去天水圍M線以外,叫埋269C/69X/265B幾飛
成個package吸引好多
 樓主| castanopsis 發表於 2024-1-18 03:08 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2024-1-11 00:47
由 68E 變成 266,元朗南出入欖隧係就係唔使再兜形點同朗善邨,
但係唔見得元朗南去東北葵堆住宅同工廠嘅需 ...

無論68E定266,對元朗南既價值,都唔係去青衣/上葵,而係大欖駁車去全港各區
本身大欖落荃灣係車海,仲要因為有唔少天水圍客短轉長,而有唔少剩餘運載能力
掟去象石/梨木樹/東北葵,嘗試改變下呢幾區既乘車習慣,似乎比較有價值?

另外 石圍角/梨木樹,可以宣傳埋 266<>43X/40X/46X/73X/47X
變咗大棠去新界東,轉一次車已經接近零死角
去新東唔少位,荃市反而無車到

樓主| castanopsis 發表於 2024-1-20 08:52 | 顯示全部樓層

Tre89 發表於 2024-1-11 17:22
係都要攞呢條廢嘢嚟講,你話你唔係專登撩交嗌係咩?32B長期有紅小+幾條綠小喺度爭食,仲要疏過又貴過小巴 ...

32客量差
亦係大家覺得石圍角無得做既主因
但追根究底,主因係條線又慢又行無客既荔枝角道
基於石圍角勉強可以行落荃灣站,你做得咁差好難會有客支持

但呢堆論點,同 石圍角<>欖隧 無關
進一步講,40P+266 做曬 象石<>東北葵 流水
甚至有機會幫手釋放32出來做特快

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
Tre89 + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

Andrew999 發表於 2024-1-21 01:04 | 顯示全部樓層

我覺得條266以老九性格,就算開都應該荃灣西站止步,唔會同你上到東北葵

班次你預同268M差唔多

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
castanopsis + 1 上石籬既原因見#23

查看全部評分

ATENU135 發表於 2024-1-21 17:28 | 顯示全部樓層
Tre89 發表於 2024-1-11 17:22
係都要攞呢條廢嘢嚟講,你話你唔係專登撩交嗌係咩?32B長期有紅小+幾條綠小喺度爭食,仲要疏過又貴過小巴 ...

咁過咗咁耐兩條邨都人口老化開始嚴重
尤其象山多老人家
話知你30年前幾風光

而家條線又唔係去旺區
象石又可以落荃灣轉欖隧車
唔見得條線有太大需求

石籬同理
只不過人口老化冇咁嚴重+可能落荃灣相對冇咁方便,變咗要走回頭落葵芳轉
少咗68M兜回頭下可能會多少少人
只不過兜象石又係難啃

Tre89 發表於 2024-1-21 18:22 | 顯示全部樓層

ATENU135 發表於 2024-1-21 17:28
咁過咗咁耐兩條邨都人口老化開始嚴重
尤其象山多老人家
話知你30年前幾風光

又嚟,呢度好多人講嚟講去最叻就係講乜乜邨人口老化呢啲爛大街論點。70年代尾、80年代頭同期荃葵青大把屋邨落成,唔講大家可能唔知,青衣VIP區長安嘅年齡中位數係56.5歲,高過石圍角同象山嘅,但咁又有影響嗰度繼續坐擁大量直出線咩?另一例子祖堯年齡中位數甚至高達57.1歲,荔景山嗰邊甚至乎仲有265M、269M兩條線去欖隧添,咁相比之下又公平咩?返番嚟荃灣區,福來邨仲早過象山邨落成,佢門口大把大西北車路過喎,係因為佢冇存在感吖,定係佢喺市中心所以人口老化更嚴重都冇人理?山上屋邨就要同你「過五關,斬六將」先有車?而家搞「種族歧視」,市中心係「白人」奉旨有車,山上居民係「黑人」低人一等?

發覺啲人好得意嗰喎,屯門區就搵大興、山景嚟講,但同時代落成嘅安定、友愛(屯門VIP區)就冇人話佢人口老化嗰喎;跟住沙田區就係新田圍,但山下乙明、秦石嘅年齡中位數明明仲高過新田圍,又係冇人話佢人口老化嗰喎,真係龍門任搬。請問係咪十八區每區都要搵一兩條邨嚟數臭、批鬥吓先安樂?觀塘區係樂華定四順?東區係咪耀東、興東?

跟住下一點,咩叫石籬要「兜」?由石籬角度出發,行下面青山公路係一條路順住去上公路,咁上面行梨木樹至石圍角咪又係
一條路順住去,乜唔跟31行法就叫「兜」?,我仲未計行上面可風至老圍大段路基本冇燈,去到石圍角轉出去荃錦交匯處已經可以上9幹,請問係咪行下面慢慢停埋荃灣市中心嗰幾支燈,碌到荃景圍天橋先上公路先叫「唔兜」?真係大開眼界喎。退一百萬步講,就算係兜,咁石圍角同梨木樹32、36B/X、40P、936/A咁多年又何嘗唔係兜埋石籬嗰邊先出城?間唔中一條半條線調返轉行法,你做頭站兜人哋邨就唔得,會唔會大帝咗啲?

另外,我個人從來唔覺得三十年前嘅石圍角同象山邨交通上有風光過,90年代前得32系嗰三條線,覆蓋面單薄到一個點,想去遠少少都冇車到,當年根本就同舉白旗讓晒成個對外巿場俾地鐵冇分別。跟住到起城隧喇,象石成區又封呢封路咁大犧牲先換到條43X,但近近哋去沙市都要轉車兼收貴咗,真正有進步、正常化反而近十年嘅事。