hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [擴展網絡] 建議開辦 266 大棠<>石籬、微調68E/68M ...
開啟左側

[擴展網絡] 建議開辦 266 大棠<>石籬、微調68E/68M

ATENU135 發表於 2024-1-27 22:40 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2024-1-27 08:10
分返開兩邊,呢度講住十八鄉先

應該咁講,十八鄉只夠客開一條接駁線

你條線唔係去東北葵而係去荃灣
就算你所講欖隧落咗七成
多出嚟嘅兩三乘客已經可以谷密一格班次

東北葵同十八鄉嘅順向班次唔同
變咗條線好大機會要對開
慳唔到車谷順向班次之餘
兩邊基本上一定要轉車先至可以去到想去嘅目的地
吸引力未必真係咁大
至起碼15分鐘一班九成都唔得
20分鐘可能都比多咗甚至最尾同68E一樣30分鐘一班

至於大棠一係跟K66擺(不過未必夠位)
一係就學新巴將工線 去到山路之後揸返下一班出嚟去到大路先至換車長

樓主| castanopsis 發表於 2024-1-29 08:50 | 顯示全部樓層
ATENU135 發表於 2024-1-27 22:40
你條線唔係去東北葵而係去荃灣
就算你所講欖隧落咗七成
多出嚟嘅兩三乘客已經可以谷密一格班次

三成去荃葵既乘客,係咪無直車就唔會搭266?
荃灣市中心/葵興芳/大連排出發,266<>M線,擁有車程同站位優勢
只要班次開到15,做足宣傳,呢班客真係驚流失?

東北葵/十八鄉搭車方向相反,係優勢,而唔係缺點
兩邊都有客既路線,通常條數都會好過逆向吉車私牌
特別係大棠多棕地有人返工,就算唔做東北葵,逆向都要開無得私牌

至起碼15分鐘一班九成都唔得
20分鐘可能都比多咗甚至最尾同68E一樣30分鐘一班

俾啲數據你
錦上路上村至元崗一段,人口1.6萬
大棠路+蝶翠峰/尚悅,人口3.5萬
而大棠有郊遊客,錦上路無

當251A開緊15/20
十八鄉若果直飛欖隧,對比K66<>西鐵車程優勢大過錦上路
266開15分鐘一班,係合理估算
68E問題係走線唔吸引,塞返入元朗站我點解唔搭K68/K66/村巴?

至於大棠一係跟K66擺(不過未必夠位) 一係就學新巴將工線 去到山路之後揸返下一班出嚟去到大路先至換車長

K66個總站應該裝唔落
大棠山路加返個流動廁所,所有食飯大休石籬解決,似乎最合理

另外車務上有幾樣嘢要研究
1. 68M補位,係咪班班車都要入到元朗公園
2. 東北葵點行最順,我propose兩種走線其實有啲濕滯

ATENU135 發表於 2024-2-1 23:02 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2024-1-29 08:50
三成去荃葵既乘客,係咪無直車就唔會搭266?
荃灣市中心/葵興芳/大連排出發,266M線,擁有車程同站位優勢
...

一要轉車,方法就多唔少,中間等車遇着九巴神奇嘅聯合到站班次,分分鐘倒蝕如果十八鄉去荃葵用266轉欖隧轉車係唯一方法,咁你啱

兩邊有客某程度上係優勢,但都係嗰句,日間15係你太理想,甚至係痴心妄想,當天北265M日間非繁都係開15-20,你憑咩覺得266可以開15?20分鐘一班都可能比多咗,對轉車客又真係咁有吸引力?

大棠山路就算如你所言加到廁所,食飯返石籬,但車務調動上仍有一定困難,再者我唔認為嗰度平日嘅情況係適合做總站,68R算係因為特別線先至可以配合到擺嗰度,情況有如63R林村

至於郊遊客一般最大路都會出市中心/喺市中心坐車入,即係換言之就算大棠郊遊客唔出元朗,佢哋嘅目的地都未必係東北葵,而係荃灣/葵芳呢啲市中心位,當然欖隧轉266都OK,但都只能算係bouns,唔太能夠用郊遊客佐證條線嘅需求

Andrew999 發表於 2024-2-2 01:30 | 顯示全部樓層

ATENU135 發表於 2024-2-1 23:02
一要轉車,方法就多唔少,中間等車遇着九巴神奇嘅聯合到站班次,分分鐘倒蝕如果十八鄉去荃葵用266轉欖隧 ...

依樓主的劃線,最有可能的下場係類似268M,然後一次過打劫晒上葵堆線的車

又黎多次31A的慘痛教訓
 樓主| castanopsis 發表於 2024-2-2 10:25 | 顯示全部樓層
ATENU135 發表於 2024-2-1 23:02
一要轉車,方法就多唔少,中間等車遇着九巴神奇嘅聯合到站班次,分分鐘倒蝕如果十八鄉去荃葵用266轉欖隧 ...

大棠元朗南去荃葵,其他選擇來來去去都係
1. 出元朗市轉68M(但得一飛,荃灣站止步,欖隧額外叫多三飛+直達葵興芳,點都贏)
2. 出西鐵站轉西鐵(但荃灣西站以外,萬里長征)

266就算要欖隧轉車,都享有近乎絕對優勢
只要做足宣傳有知名度,荃葵直車係咪真係咁重要?定係仲有其他方法我唔知?

兩邊有客某程度上係優勢,但都係嗰句,日間15係你太理想,甚至係痴心妄想,當天北265M日間非繁都係開15-20,你憑咩覺得266可以開15?20分鐘一班都可能比多咗,對轉車客又真係咁有吸引力?

唔可以咁比較.....

天水圍北,去東九有69C/269C,過海有967,西九有265B
得去荃葵,同貪快既沙田/旺角客,先有需要搭265M
埋單天北11.6萬人,非繁一個鐘有12班欖隧車

大棠元朗南
無論去 東九/過海/西九/沙田/旺角/荃葵,都要搭266
3.5萬人,非繁一個鐘開4班266,按返人口比例,係差唔多
未計大棠棕地/旅遊點,區外人比例幾肯定高過天北

大棠山路就算如你所言加到廁所,食飯返石籬,但車務調動上仍有一定困難,再者我唔認為嗰度平日嘅情況係適合做總站,68R算係因為特別線先至可以配合到擺嗰度,情況有如63R林村

有區議員曾經透露
鐵巴係想將K66搬去大棠山路,只係原總站地區有反對聲音,先唔成事
實際上大棠山路無論路況定配套,都好過K66宜家個總站

參考:
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1200597-1-1.html
kay 發表於 2024-2-2 10:36 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2024-2-2 10:25
1. 出元朗市轉68M(但得一飛,荃灣站止步,欖隧額外叫多三飛+直 ...

其實你應該知元朗南九巴做唔起原因係成堆村巴
當日人地講明要村巴都唔多想要68F
結果68F都比人陰乾

運吉想用68F KO村巴計劃衰埋

依家68E 68F叫做一個鐘4班車做元朗南
如果266開15無問題
68F執笠就得反正開你條266 68E都無作為
世界很簡單 人類很複雜
ATENU135 發表於 2024-2-2 18:32 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2024-2-2 10:25
1. 出元朗市轉68M(但得一飛,荃灣站止步,欖隧額外叫多三飛+直 ...

總之就係啲人點都搭巴士轉車
攞隔離同樣遠離地鐵嘅天北比較又唔得
總之就係要攞住251A比較
隔離251B 20-25唔講
仲要原來251A 15分鐘時段僅限上下繁
跟手kay版友仲補充埋原來元朗南想要村巴多過九巴
我都仲未講東北葵究竟有幾多需求用欖隧轉車最終只會一邊大一邊細
所謂好理想嘅雙向需求又冇埋
和宜合道堆工廠本身又可以行落光輝圍坐車
剩返266嘅需求都真係幾多吓

不過唔緊要,你一向咁有信心,266一定會日間15分鐘一班,加油

講多兩句,大棠元朗南出荃葵 用西鐵係麻煩啲 但真係三成客全部唔變?真係全部人都係去巴士沿線?所為絕對優勢真係得啖笑。不過唔緊要都係嗰句你咁有信心,嗰三成人一定會坐266轉車,加油

kay 發表於 2024-2-2 23:41 來自手機 | 顯示全部樓層
ATENU135 發表於 2024-2-2 18:32

其實樓主可以話係吹水大好友no.1
成日都講到自己個套係岩人地個d有問題
佢自己鐘意作出對自己有利比較就得
人地話佢就堅持自己個套

已經唔係第一次比人鬧唔可以剩係睇人口
要睇班客搭車習慣

68E發唔到達
266又點會發到達

根本係好直接睇到同推到出黎既結果
如果266係work 68E一早發左達因為性質類近

樓主| castanopsis 發表於 2024-2-3 10:23 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2024-2-2 10:36
其實你應該知元朗南九巴做唔起原因係成堆村巴
當日人地講明要村巴都唔多想要68F
結果68F都比人陰乾

如果講到接駁元朗站
正常居民,都會想要15分鐘一班開到入屋苑既村巴
多過唔入屋苑、30分鐘聯合到站班次、車程無優勢 既68E/F
我立場係,既然居民選擇係咁,無必要打壓村巴谷68F
266本身就係想做返巴士本身有優勢,村巴做唔到既功能
亦擺多咗focus落去無村巴,人口更多既大棠

我宜家建議68E做返好 青衣<>大馬路,68M入元朗公園又有大西北雙向分段
68F真係無乜功能,唯一阻力係原築站位搬咗
但留意呢度仲牽涉到PARK YOHO個邊既需求,去留可以再討論

已經唔係第一次比人鬧唔可以剩係睇人口
要睇班客搭車習慣

你同另一位版友,攞265M/68E出來比
正正就係唔睇乘車習慣,齋睇人口斷章取義既最佳例子

大棠無得直接搭69C/967/265B要用266,唔理
元朗公園可以直接行出去大馬路搭車,唔理
68E要慢碌高埔趕客,唔理

話我立論唔夠嚴謹唔係問題,係人都有機會錯
但最好提出返一套更加嚴謹既立論
否則倒頭來又係抽幾條線客量出來,唔理context話有客/無客,說服力真係差少少....
 樓主| castanopsis 發表於 2024-2-3 11:01 | 顯示全部樓層

ATENU135 發表於 2024-2-2 18:32

應該咁講
天北可以比較,但266唔係對應265M
而係對應265M+69C+967+265B,再減返轉車流失既客源

251A/268M
巴士對比鐵路車程差距,同大棠相約,亦可以參考
只係記住要乘返個人口比例去估需求
而唔係走去話251A開20,大棠人口多成倍,又同樣估20

至於251B/68E
走線上轉鐵快過轉巴士
難以判斷究竟因而倒走咗幾多客,做比較就唔太恰當

講多兩句,大棠元朗南出荃葵 用西鐵係麻煩啲 但真係三成客全部唔變?真係全部人都係去巴士沿線?所為絕對優勢真係得啖笑。
我都仲未講東北葵究竟有幾多需求用欖隧轉車最終只會一邊大一邊細

唔係話轉車無流失,近西站個堆我認同會猶豫
但我既判斷係,流失既人數,少過擺條線上東北葵,吸到既新客

都係一句,點解會覺得——
大棠<>荃灣/大連排,欖隧同站轉車海,會流失好多客俾西鐵
東北葵<>元朗,要人行鬼咁遠轉車
仲要東北葵居民出行既方向,M線條條15-25
又唔會有流失?

你覺唔覺得....有啲矛盾?